• Πολιτική

    Διυπουργική για το μεταναστευτικό: Ποια θέματα βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης

    • NewsRoom


    Την ενίσχυση των δομών στα νησιά με περισσότερους γιατρούς, την επικοινωνία με τις τοπικές κοινωνίες για την ενημέρωση και ευαισθητοποίησή τους, τη στενότερη συνεργασία με τη Frontex, την ενίσχυση της προστασίας των συνόρων και τις κινήσεις που θα γίνουν σε διπλωματικό επίπεδο συζήτησαν μεταξύ άλλων οι υπουργοί της κυβέρνησης που μετείχαν στη Διυπουργική Σύσκεψη για το μεταναστευτικό.

    Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής πολιτικής, Γιώργος Κουμουτσάκος, συγκάλεσε τη Διυπουργική Σύσκεψη για την δημιουργία ενός master plan, η οποία μάλιστα πραγματοποιήθηκε μετά και τις νέες απειλές του Ερντογάν ότι μπορεί να αναγκασθεί να ανοίξει τον δρόμο προσφύγων και μεταναστών προς την Ευρώπη, εάν η Άγκυρα δεν λάβει αρκετή διεθνή υποστήριξη στη διαχείριση των Σύρων προσφύγων.

    Μετά το πέρας της σύσκεψης ο κ. Κουμουτσάκος δήλωσε ότι «διαπιστώθηκε ο πολυδιάστατος χαρακτήρας του θέματος» γι’ αυτό η κυβέρνηση προχωρά «στη διαμόρφωση ενός κεντρικού σχεδίου», το οποίο θα παρουσιαστεί «σύντομα». Επίσης σημείωσε πως η επαφή των εκπροσώπων των υπουργείων θα είναι «μια συνεχής διαδικασία συντονισμού», με διορισμό ατόμων αναφοράς που θα είναι σε καθημερινή επικοινωνία, προκειμένου να διαχειρίζονται όλα τα ζητήματα που θα προκύπτουν.

    Συμπλήρωσε ακόμη ότι «το πρόβλημα θα αντιμετωπιστεί και στην εξωτερική και στην εσωτερική του διάσταση με πολλή δουλειά και με γνώμονα και την προάσπιση των συμφερόντων των τοπικών κοινωνιών, με γνώμονα την ανάγκη σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βεβαίως την προάσπιση του πολύτιμου αγαθού της ασφάλειας, του αισθήματος ασφάλειας των Ελλήνων και της ασφάλειας της χώρας».

    Η σύσκεψη έγινε με τη συμμετοχή του υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιου για τον Συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Άκη Σκέρτσου, και του γενικού γραμματέα Συντονισμού Εσωτερικών Πολιτικών, Αθανάσιο Κοντογεώργη. Συμμετείχαν, φυσικά γενικοί γραμματείς και εκπρόσωποι των υπουργείων Εξωτερικών, Προστασίας του Πολίτη, Εθνικής Άμυνας, Παιδείας, Εργασίας, Υγείας, Δικαιοσύνης, Ναυτιλίας και Αγροτικής Ανάπτυξης.

    Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε με αφορμή την αύξηση της ροής των μεταναστών ειδικά του καλοκαιρινούς μήνες, Ιουνίου-Αυγούστου 2019, καθώς σημειώθηκε άνοδος σε ποσοστό 114% συγκριτικά με το ίδιο χρονικό διάστημα πέρυσι. Μάλιστα τον Αύγουστο του 2019 οι μετανάστες που ήρθαν σε Ελληνικά εδάφη ανήλθαν σε 7.055, σημειώνοντας τον μεγαλύτερο αριθμό μετά την εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης- Τουρκίας.

    Για τα μέτρα που αποφασίστηκαν στη διυπουργική σύσκεψη θα υπάρξει αργότερα σήμερα, Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου αναλυτική ανακοίνωση από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.



    ΣΧΟΛΙΑ