• Πολιτική

    Διάγγελμα Τσίπρα με συμβολισμό «Ιθάκης» και μετά ανασχηματισμός-Ποιοι φεύγουν και ποιοι μένουν


    Μπορεί να ανατράπηκαν τα σχέδια του Μαξίμου για φιέστες και πανηγυρισμούς λόγω της πυρκαγιάς στο Μάτι με τους 96 νεκρούς και της κατακραυγής του κόσμου για τις ολιγωρίες και τα λάθη της κυβέρνησης ωστόσο ο πρωθυπουργός δεν θα αφήσει να πάει χαμένη η ευκαιρία να «διαφημίσει» τα κατορθώματά του, που οδήγησαν στην έξοδο της χώρας από τα μνημόνια.

    Με διάγγελμά του λοιπόν σήμερα Τρίτη 21 Αυγούστου ο Αλέξης Τσίπρας, θα ανακοινώσει το τέλος των προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής, όχι από το Μέγαρο Μαξίμου, αλλά από ένα σημείο της χώρας με ιδιαίτερο συμβολισμό. Και ποιο άλλο θα μπορούσε να είναι αυτό, πέρα από από την Ιθάκη; 

    Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μεταβαίνει σήμερα στην Ιθάκη, όπου θα πραγματοποιήσει επίσκεψη, σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού.

    Ο Αλέξης Τσίπρας, σαν άλλος… Οδυσσέας θα ανακοινώσει το τέλος του προγράμματος και τους σχεδιασμούς του για την επόμενη ημέρα από το καταπράσινο νησί του Ιονίου, με έναν συμβολισμό σαν και αυτό της Ομηρικής Οδύσσειας.

    Η επιλογή της συγκεκριμένης τοποθεσίας που επέλεξε το κυβερνητικό επιτελείο έχει προκαλέσει ήδη ειρωνικά σχόλια από τον κόσμο αλλά και από την αξιωματική αντιπολίτευση.

    «Καθώς φημολογείται ότι ο κ. Τσίπρας επέλεξε την Ιθάκη για τη νέα επικοινωνιακή φιέστα του, η Νέα Δημοκρατία του αφιερώνει προκαταβολικά τους στίχους του Καβάφη:  “Η Ιθάκη σ’ έδωσε τ’ ωραίο ταξείδι. Χωρίς αυτήν δεν θα βγαινες στον δρόμο. Αλλά δεν έχει να σε δώσει τίποτα πια”» ήταν το σχόλιο της Πειραιώς.

    Οι τόνοι της κυβέρνησης παραμένουν χαμηλοί μετά την ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου που συμφώνησε η παρούσα κυβέρνηση. Με το σημερινό του διάγγελμα ο Αλέξης Τσίπρας θα απευθυνθεί στους πολίτες της χώρας ο για να υπερτονίσει την σημασία και την σπουδαιότητα του απεγκλωβισμού της Ελλάδας από τα μνημόνια και την αυστηρή επιτροπεία επιλέγοντας μία περιοχή με υψηλούς συμβολισμούς.

    Πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν θα πρόκειται για εξαγγελία συγκεκριμένων μέτρων ή παροχών αλλά για ένα μήνυμα με χαρακτήρα ευρύτερο, σημειολογίας για τη μετάβαση της χώρας σε μια περίοδο με νέα δεδομένα, με αναφορές στις δυνατότητες που ανοίγονται για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση πολιτικών χωρίς τους στενούς περιορισμούς που επέβαλε το μνημονιακό περιβάλλον, πολιτικών μέσω των οποίων η κυβέρνηση φιλοδοξεί να δώσει το δικό της στίγμα.

    Σίγουρο είναι πάντως ότι ο Αλέξης Τσίπρας από την Ιθάκη σήμερα, δεν σκοπεύει να αναφερθεί ούτε στη λιτότητα διαρκείας που έχει υπογράψει η κυβέρνηση με τα τεράστια πρωτογενή πλεονάσματα, ούτε στη φορολογία που παραμένει στα ύψη, ούτε στον ΕΝΦΙΑ, τον οποίο θα καταργούσε προεκλογικά.

    Ο πρωθυπουργός αναμένεται να επιτεθεί για ακόμη μια φορά σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ λέγοντας ότι ήταν τα κόμματα που χρεοκόπησαν την Ελλάδα, θα επιχειρήσει να συνδέσει το τέλος των μνημονίων με το τέλος της λιτότητας και να προετοιμάσει τις παροχές που θα ανακοινώσει στη ΔΕΘ.

    Πέραν των εξελίξεων στο εσωτερικό μέτωπο, που εκ των πραγμάτων επιβάλλουν αυτοσυγκράτηση, είναι και τα μηνύματα του διεθνούς Τύπου όλες τις τελευταίες ημέρες, με αφορμή την ολοκλήρωση του προγράμματος, που αμφισβητούν το κατά πόσον αυτό συνιστά επιτυχία, δεδομένης της κατάστασης στην οποία βρίσκονται η οικονομία, η κοινωνία, οι υποδομές.

    Προεκλογική περίοδος

     

     

    Ο πρωθυπουργός που επέστρεψε στο Μαξίμου μετά από ολιγοήμερες διακοπές, έφερε στις αποσκευές του τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης. Ο κυβερνητικός ανασχηματισμός όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές θα σηματοδοτήσει και την αλλαγή σελίδας στο υπουργικό συμβούλιο μετά την έξοδο από το Μνημόνιο.

    Παράγοντες του Μεγάρου Μαξίμου υποστηρίζουν ότι το «λίφτινγκ» στο κυβερνητικό σχήμα θα είναι μικρής έκτασης και οι αλλαγές προσώπων επιλεκτικές και «στοχευμένες». Ο πρωθυπουργός στοχεύει στην ανανέωση με νέα πρόσωπα όπως η Ράνια Σβίγκου, ο Παναγιώτης Ρήγας, ο Κώστας Ζαχαριάδης και ο Μιχάλης Καλογήρου ενώ τις τελευταίες ώρες ακούγεται και το όνομα του Χρήστου Στάικου.

    Τα σενάρια των αλλαγών

     

     

    Αλλαγές δεν πρόκειται να γίνουν στα υπουργεία Οικονομικών και Εξωτερικών, όπου οι Ευκλείδης Τσακαλώτος και Νίκος Κοτζιάς θεωρούνται πλέον αναντικατάστατοι. Αμετακίνητοι θεωρούνται επίσης ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, οι υπουργοί Επικρατείας Αλέξανδρος Φλαμπουράρης, Υγείας Ανδρέας Ξανθός, Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης, Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης και Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας.

    Αμετακίνητη στη θέση της είναι σίγουρο ότι θα παραμείνει και η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου, το βαρύ χαρτί του Αλέξη Τσίπρα, η οποία συνδεθεί με θετικά νέα, όπως είναι ο κατώτατος μισθός, οι συλλογικές συμβάσεις, η 13η σύνταξη, και η αναστολή του μέτρου μείωσης των συντάξεων.

    Από την Κουμουνδούρου έχουν διαρρεύσει σενάρια αλλαγών στα υπουργεία Εθνικής Αμυνας, Προστασίας του Πολίτη, Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, με μετακινήσεις υπουργών και αντικατάσταση υφυπουργών. Την ίδια ώρα, ο ρόλος του Πάνου Σκουρλέτη δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη, με πληροφορίες να κάνουν λόγο για μετακίνησή του στο κόμμα και υπουργοποίηση του Πάνου Ρήγα. Μια παράμετρος που προέκυψε εκτός προγραμματισμού και μπορεί να επηρεάσει τις εξελίξεις σε σχέση με τον Πάνο Σκουρλέτη μετά τη μήνυση που έχει δεχτεί μαζί με τον Νίκο Τόσκα από οικογένεια πυροπαθών στο Μάτι.

    Από το οικονομικό επιτελείο πιθανολογείται πως αποχωρεί η κ. Κατερίνα Παπανάτσιου ενώ στο υπουργείο ∆ικαιοσύνης σε περίπτωση που αποχωρήσει ο Σταύρος Κοντονής υποψηφιότητα θέτει και ο Μιχάλης Καλογήρου.

    Ένα σενάριο θέλει επίσης την επιστροφή του Νίκου Παππά στο Μέγαρο Μαξίμου. Δεδομένου ότι η πορεία προς τις κάλπες θα χαρακτηριστεί από υψηλή πόλωση, η πιθανότητα μετακίνησης Παππά στο πλευρό του Αλέξη Τσίπρα είναι μεγάλη.

    Ερωτηματικό παραμένει τι θα γίνει με τα χαρτοφυλάκια των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, υπουργικά χαρτοφυλάκια θα διατηρήσουν ο Πάνος Καμμένος και η Ελενα Κουντουρά.



    ΣΧΟΛΙΑ