ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού βλέπουν με διαφορετικό τρόπο τον χρόνο έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Αλβανία και την Βόρεια Μακεδονία. Η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU), το κόμμα της Άνγκελα Μέρκελ, τάσσεται κατά μιας γρήγορης διαδικασίας, σε αντίθεση προς το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, το οποίο θεωρεί ότι η Ε.Ε. πρέπει τώρα να κάνει πράξη τις δεσμεύσεις της έναντι των δύο χωρών.
“Μέχρις ότου ληφθεί απόφαση, θα φτάσει Οκτώβριος. Ασφαλώς δεν θα υπάρξει θετική ψήφος των 28 κρατών-μελών ήδη στα μέσα Ιουνίου”, δηλώνει στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa) ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου Γκύντερ Κρίχμπάουμ, ενώ ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα Μίχαελ Ροτ γράφει σε σημερινό άρθρο του στην Frankfurter Allgemeine Zeitung ότι “τώρα είναι στο χέρι της Ευρωπαϊκής Ένωσης να παρουσιάσει αποτελέσματα” και τονίζει ότι “πρέπει να τηρήσουμε τις υποσχέσεις μας”, καθώς στην Αλβανία και στην Βόρεια Μακεδονία έχει σημειωθεί “χειροπιαστή πρόοδος”.
Από την πλευρά της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στις Εκθέσεις τις οποίες έδωσε σήμερα στην δημοσιότητα, αναγνωρίζει την πρόοδο και εισηγείται την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων και με τις δύο χώρες. “Προκειμένου να παραμείνει αξιόπιστη, η Ε.Ε. πρέπει να μένει πιστή στις δεσμεύσεις της και να ανταποκρίνεται ξεκάθαρα και θετικά όταν οι χώρες εκπληρώνουν τις δικές τους υποχρεώσεις”, δήλωσε ο Επίτροπος αρμόδιος για την Διεύρυνση Γιοχάνες Χαν και συνέστησε την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων “τώρα” και με τις δύο χώρες.
Το ζήτημα θα συζητηθεί από τους υπουργούς Εξωτερικών των “28” στις 18 Ιουνίου στο Λουξεμβούργο, από την πλευρά της Γερμανίας ωστόσο το “πράσινο φως” θα πρέπει προηγουμένως να δοθεί στον υπουργό Εξωτερικών Χάικο Μάας από το Κοινοβούλιο, άρα και με την σύμφωνη γνώμη των βουλευτών CDU/CSU. Σύμφωνα με πληροφορίες της FAZ, ανάλογες επιφυλάξεις έχουν διατυπωθεί και στην Ολλανδία, στην Δανία και στην Γαλλία.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ποινική δίωξη στον τράπερ και τους συνεργούς του στην απαγωγή του γιου του επιχειρηματία – 11 οι κατηγορίες – Πώς έδρασαν και το χρονικό της απαγωγής
- «Έπεσε» το X στην Ελλάδα
- Παπασταύρου στο Economist impact:Το 2024 γίναμε καθαρός εξαγωγέας ηλεκτρικής ενέργειας -Αξιοποιούμε γεωπολιτική θέση και ανανεώσιμες πηγές
- Υμηττός: Θύμα απαγωγής γιος επιχειρηματία – Τέσσερις συλλήψεις, ανάμεσά τους και γνωστός τράπερ
