• Πολιτική

    Δένδιας: Ζήτησα τη δημιουργία πλαισίου κυρώσεων για Τουρκία και Λιβύη, λάβαμε στήριξη από τους Ευρωπαίους

    • NewsRoom
    Δένδιας

    Νίκος Δένδιας, Υπουργός Εξωτερικών


    Τη ρητή καταδίκη των «άκυρων μνημονίων μεταξύ Τουρκίας και κυβέρνηση της Λιβύης» ζήτησε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας από τους Ευρωπαίους ομολόγους τους, στο συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στο οποίο παρουσίασε το ζήτημα.

    Όπως ανέφερε ο κ. Δένδιας μετά το τέλος της συνεδρίασης, «παρουσίασα την παραβίαση της Συμφωνίας του Skhirat, την ευθεία παραβίαση του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας. Ανέδειξα το μοντέλο της τουρκικής παραβατικότητας τόσο στο Αιγαίο, όσο και στην Κύπρο και την Ανατολική Μεσόγειο. Ζήτησα την ρητή καταδίκη των συγκεκριμένων μνημονίων και τη δημιουργία πλαισίου κυρώσεων εάν η Τουρκία και η κυβέρνηση της Τρίπολης δεν συμμορφωθούν και βεβαίως την στήριξη της Ελλάδας και της Κύπρου».

    «Εξήγησα επίσης με τον πιο σαφή τρόπο ότι η Ελλάδα θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να υπερασπιστεί την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα», τόνισε ο κ. Δένδιας.

    «Πρέπει να πω με ιδιαίτερη ικανοποίηση ότι λάβαμε ευρύτατη στήριξη από τη Γαλλία, την Ιταλία, την Κύπρο, την Ολλανδία. Μάλιστα, με τον Ιταλό υπουργό Εξωτερικών, συνεννοηθήκαμε για μια προσεχή άμεση επίσκεψη μου στη Ρώμη, ώστε να συντονίσουμε τις ενέργειας μας. Τελικές αποφάσεις θα λάβει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με τη συμμετοχή των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων στο οποίο θα μετάσχει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης», κατέληξε ο κ. Δένδιας.



    ΣΧΟΛΙΑ