• Πολιτική

    Δένδιας προς Τουρκία: Να σταματήσει η υπονόμευση των επαφών πριν καν αρχίσουν

    • NewsRoom
    Νίκος Δένδιας

    Νίκος Δένδιας


    «Η Ελλάδα δεν απειλεί κανέναν, αλλά δεν εκφοβίζεται από παράνομες ενέργειες» επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον ομόλογο του της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Αθήνα.

    «Θα προστατεύσει την κυριαρχία της, τα κυριαρχικά της δικαιώματα, όπως αυτά πηγάζουν από το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας», πρόσθεσε.

    Αναφερόμενος στον 63ο γύρο των διερευνητικών επαφών που λαμβάνει χώρα μεθαύριο στην Άγκυρα, τόνισε πως «είναι απαράδεκτο ότι η Τουρκία, με διαρκείς προκλήσεις και εμπρηστικές δηλώσεις προσπαθεί να υπονομεύσει το κλίμα αυτών των επαφών, πριν καν λάβουν χώρα».

    Ανέφερε μάλιστα ως τελευταίο παράδειγμα την επιστολή του Τούρκου μόνιμου αντιπροσώπου στον ΟΗΕ, αναφορικά με το καθεστώς στρατικοποίησης των νησιών του Αιγαίου.

    «Η τουρκική διαμαρτυρία συνιστά παράδειγμα οξύμωρο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας. «Η Τουρκία διαμαρτύρεται για την στρατικοποίηση των νησιών, ενώ η ίδια έχει παρατάξει απέναντι από τα νησιά αυτά τον μεγαλύτερο αποβατικό στόλο στην Μεσόγειο. Και παράλληλα ζητά από την Ελλάδα να αφήσει τα νησιά αυτά ακάλυπτα σε κάθε εξωτερική απειλή».

    Δένδιας: Απορρίπτουμε όλες τις παράνομες ενέργειες

    «Απορρίπτουμε στο σύνολό τους όλες τις αστήρικτες κατηγορίες που εκτοξεύει κατά ριπάς η γείτων Τουρκία, απορρίπτουμε όλες τις παράνομες ενέργειες», τόνισε.

    «Ζητώ από την Τουρκία να απόσχει από τέτοιου είδους πράξεις, που αποσταθεροποιούν την περιοχή, που βάζουν σε κίνδυνο την διεθνή ναυσιπλοΐα και δεν προσφέρουν απολύτως τίποτα στην Τουρκία και την τουρκική κοινωνία».

    Ο υπουργός Εξωτερικών καταδίκασε επίσης τις «παράνομες ενέργειες εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας, αρχής γενομένης από την εισβολή και βεβαίως τη συνεχιζόμενη κατοχή ενός μεγάλου μέρους της επικράτειας της» και «πιο πρόσφατα, τις παράνομες εξαγγελίες για το καθεστώς των Βαρωσίων, την αναγγελία διεξαγωγής στρατιωτικών ασκήσεων εντός κυπριακών χωρικών υδάτων και τις χθεσινές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ».

    «Θα ήθελα να είμαι σαφής αναφορικά με πρόσφατες εξαγγελίες της Τουρκίας για την διεξαγωγή παράνομων γεωτρήσεων στην κυπριακή υφαλοκρηπίδα. Για το θέμα αυτό υπάρχουν αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου», σημείωσε.

    «Εφόσον υπάρξει νέα υποτροπή από την πλευρά της Τουρκίας, τότε θα πρέπει να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα», υπογράμμισε χαρακτηριστικά. «Η συμπεριφορά της Τουρκίας δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή».

    Δένδιας: Η Ελλάδα θα βρίσκεται πάντα στο πλευρό της Κύπρου

    Ο κ. Δένδιας σημείωσε, πως «η Ελλάδα θα βρίσκεται πάντα στο πλευρό της Κύπρου, προσηλωμένη στις προσπάθειες που καταβάλλονται για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, μια λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας στη βάση των σχετικών αποφάσεων του  και του ευρωπαϊκού κεκτημένου».

    Όπως ανέφερε, ο Κύπριος ομόλογός του τον ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, υπό το φως του πρόσφατου γεύματος που παρέθεσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και στον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Συζητήθηκε ακόμη η ενίσχυση της πολυμερούς συνεργασίας με άλλα κράτη της περιοχής.

    Ο κ. Δένδιας από την πλευρά του, ενημέρωσε ενδελεχώς τον Κύπριο ομόλογό του για την συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας και επανέλαβε ότι η συμφωνία αυτή είναι αυστηρώς αμυντικού χαρακτήρα.

    «Ενισχύει την ευρωπαϊκή άμυνα, που αποτελεί κοινό μας στόχο και συνεισφέρει θετικά στην προώθηση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην Μεσόγειο», ανέφερε ο κ. Δένδιας.

    Χριστοδουλίδης: Η επίτευξη ενός θετικού αποτελέσματος είναι ένας εφικτός στόχος

    «Οι παράνομες και επικίνδυνες ενέργειες της Άγκυρας τις τελευταίες μέρες, τόσο στα ανοικτά της Κρήτης, όσο και στα νοτιοδυτικά της Κύπρου, αποδεικνύουν και στους πιο δύσπιστους ότι οι εύηχες δηλώσεις που για ένα διάστημα είχαμε ακούσει από πλευράς Τουρκίας, δεν μετουσιώνονται, δυστυχώς, σε πράξεις» σημείωσε από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης.

    Ο κ. Χριστοδουλίδης σημείωσε ακόμη ότι «η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας εξακολουθεί να εδράζεται σε μια αναθεωρητική, νεο-οθωμανική προσέγγιση, βασισμένη κατά κύριο λόγο στη στρατιωτική ισχύ».

    Αναφορικά με τον 63ο γύρο των διερευνητικών επαφών, ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών σημείωσε πως «ευχή και προσδοκία μας είναι να προκύψουν θετικά αποτελέσματα» παρότι διεξάγεται «υπό τη σκιά βεβαίως της τουρκικής προκλητικότητας».

    Σχετικά με τη συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας, ανέφερε πως και από την οπτική της Λευκωσίας θεωρείται εξόχως σημαντική, «όχι μόνο για τις δύο χώρες, αλλά και για τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή».

    Διαβάστε επίσης:

    Μητσοτάκης για γενέθλια ΝΔ: Ήταν, είναι και θα είναι το κόμμα των ιστορικών εθνικών επιλογών

    Ν. Δένδιας: Οι τουρκικές ενέργειες καταπατούν κάθε έννοια Διεθνούς Δικαίου και απλής λογικής



    ΣΧΟΛΙΑ