• Πολιτική

    Δένδιας: Κατεπείγουσα ΕΔΕ για τις εκρήξεις στη Νέα Αγχίαλο

    • NewsRoom
    Νίκος Δένδιας, Υπουργός Εθνικής Άμυνας

    Νίκος Δένδιας, Υπουργός Εθνικής Άμυνας


    Κατεπείγουσα ΕΔΕ διέταξε ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας για τις εκρήξεις στη Νέα Αγχίαλο, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα σε δηλώσεις του πως αν υπάρχουν ευθύνες θα αποδοθούν.

    «Ζήτησα από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, τη διενέργεια κατεπείγουσας Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης. Ήδη, εκδόθηκε η απόφαση διενέργειάς της από Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας. Το τι συνέβη θα διερευνηθεί ενδελεχώς. Αν υπάρχουν ευθύνες θα αποδοθούν. Στο ακέραιο».

    Αυτό δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας σχετικά με το χθεσινό περιστατικό, της πυρκαγιάς στη Νέα Αγχίαλο, σε τμήμα του στρατοπέδου φύλαξης πυρομαχικών της 111 Πτέρυγας Μάχης, στην περιοχή Καράμπα της Μαγνησίας.

    «Έχω λάβει αναλυτική έγγραφη ενημέρωση, από το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας» είπε και πρόσθεσε: «Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι δεν υπήρξε θέμα ασφάλειας για την ίδια την 111 Πτέρυγα Μάχης».

    «Στο ευρύ πλαίσιο», συνέχισε, «ζήτησα τον έλεγχο των Συστημάτων Πυρασφάλειας όλων των σχηματισμών, όλων των στρατοπέδων, όπως και των πάσης φύσεως στρατιωτικών εγκαταστάσεων της πατρίδας μας. Ζήτησα τον επανέλεγχο των Σχεδίων Πυρασφάλειας, όλων των Στρατοπέδων, όλων των Μονάδων και των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων».

    «Θέλω να σας διαβεβαιώσω: Η ασφάλεια του προσωπικού, των εγκαταστάσεων, του υλικού των Ενόπλων Δυνάμεων, αποτελεί απόλυτη διαχρονική προτεραιότητα της Κυβερνήσεων της Ελληνικής Δημοκρατίας. Αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για την παρούσα Κυβέρνηση. Αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για όλους» κατέληξε ο Ν. Δένδιας.

    Δείτε το βίντεο:

    Η ανακοίνωση της Πολεμικής Αεροπορίας

    Ανακοίνωση εξέδωσε αργά το βράδυ της Πέμπτης η Πολεμική Αεροπορία με την οποία περιγράφει τα γεγονότα γύρω από τις εκρήξεις σε αποθήκη πυρομαχικών στη Νέα Αγχίαλο.

    Ανακοινώνεται ότι από την εκδηλωθείσα πυρκαγιά στην περιοχή της Νέας Αγχιάλου επηρεάστηκε τμήμα του στρατοπέδου φύλαξης πυρομαχικών της 111 Πτέρυγας Μάχης (111ΠΜ) στην περιοχή Καράμπα.

    Το στρατόπεδο βρίσκεται περί τα 6 χιλιόμετρα βόρεια του αεροδρομίου της Νέας Αγχιάλου (έδρα 111ΠΜ) και εκκενώθηκε περί την 17:45 όταν η φωτιά είχε προσεγγίσει επικίνδυνα χωρίς να καταστεί δυνατόν να αναχαιτιστεί, προκειμένου να μην υπάρξει κίνδυνος για το προσωπικό.

    Μετά την είσοδο της φωτιάς στο δυτικό τμήμα του στρατοπέδου ακούστηκαν εκρήξεις διαφόρων εντάσεων, ενώ την 19:18 σημειώθηκε ισχυρή έκρηξη.

    Λόγω των εκρήξεων η Ελληνική Αστυνομία δημιούργησε περίμετρο ασφαλείας στα 3 χιλιόμετρα πέριξ του στρατοπέδου και εκπέμφθηκε σχετικό σήμα από το 112 την 19:50.

    Με απόφαση του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας για προληπτικούς λόγους και σύμφωνα με τα ισχύοντα πρωτόκολλα ασφαλείας όσα αεροσκάφη ευρίσκοντο στο αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου εκτός των καταφυγίων (shelters) μεταστάθμευσαν προς άλλα αεροδρόμια ενώ, επίσης για προληπτικούς λόγους, εκκενώθηκε ο οικισμός των Αξιωματικών που βρίσκεται εντός των ορίων της 111ΠΜ.

    Διαβάστε επίσης:

    Φωτιές: Καλύτερη εικόνα σε Βόλο, Ρόδο, Λαμία, Κέρκυρα, Κάρυστο, Άρτα – Ασφαλής η βάση της 111ΠΜ

    Εμπρηστικός μηχανισμός στον Υμηττό

    Έπεσε ελικόπτερο στη Σάμο



    ΣΧΟΛΙΑ