• Πολιτική

    Δεν έπεισε ούτε η «καταιγίδα» παροχών: Αναπότρεπτη η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις 26 Μαΐου

    • NewsRoom


    Στην τελική ευθεία για την κάλπη των ευρωεκλογών και των αυτοδιοικητικών εκλογών μπαίνει η χώρα και το αποτέλεσμα δείχνει να μπορεί μην αλλάξει, με το προβάδισμα της ΝΔ να είναι παγιωμένο, σύμφωνα τουλάχιστον και με τις τελευταίες έρευνες. Το αποτέλεσμα της κάλπης της 26ης Μαΐου σίγουρα θα αποτελέσει έναν δείκτη και για τις εθνικές εκλογές, ως προς τον χρόνο διεξαγωγής τους. Σύμφωνα με αναλυτές, ανάλογα με το εύρος της διαφοράς θα κριθεί και το πότε θα στηθούν οι εθνικές κάλπες, παρ’ όλο που ο πρωθυπουργός διαβεβαιώνει ότι εκλογές θα γίνουν τον Οκτώβριο.

    Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, η διαφορά μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ κυμαίνεται από 6,5 μονάδες έως και 7,5%, με το κυβερνών κόμμα να αυξάνει την συσπείρωσή του στην τελική ευθεία. Αναλυτικότερα, η δημοσκόπηση της MRB για την εφημερίδα Τα Νέα έδειξε την διαφορά των ευρωεκλογών στις 6,5 μονάδες, η Métron Analysis για το Βήμα ανεβάζει την διαφορά στις 6,7 μονάδες, ενώ η Marc, στην έρευνα για το Πρώτο Θέμα, έφθασε την διαφορά στις 7,5 μονάδες.

    Σε όλες τις μετρήσεις η ΝΔ φαίνεται να συγκεντρώνει ένα ποσοστό άνω του 30%, με τη διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ να βρίσκεται περίπου στο 7,5%, καθώς το κυβερνών κόμμα συγκεντρώνει κινείται περίπου στο 23%.

    Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι η ΝΔ θα είναι πρώτο κόμμα στις ευρωεκλογές και αυτό που μένει να φανεί είναι το εύρος της διαφοράς. Επίσης, τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων φανερώνουν ότι οι πολίτες δεν πείστηκαν από την «καταιγίδα» παροχών», που βρίσκεται σε εξέλιξη τις τελευταίες ημέρες, δεν άλλαξαν γνώμη και αποδοκιμάζουν τις πολιτικές της κυβέρνησης.

    Αν και το Μέγαρο Μαξίμου ποντάρει πολλά στις αναλύσεις του στην στάση που τελικά θα κρατήσουν την τελευταία στιγμή οι αναποφάσιστοι, εντούτοις από τις αναλύσεις των ερευνητών προκύπτει πως όσο ποσοστό και να καρπωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ από αυτήν την δεξαμενή, το αποτέλεσμα υπέρ της ΝΔ δεν ανατρέπεται.

    Όπως έχει ήδη πει ο αρχηγός της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές θα σημάνει την αρχή του τέλους για την κυβέρνηση, ενώ σε συνδυασμό με την επικράτηση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις περισσότερες Περιφέρειες, θα οδηγήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ζητήσει από τον Αλέξη Τσίπρα να προσφύγει άμεσα στις κάλπες.

    Κατά τα άλλα, από όλες τις δημοσκοπήσεις προκύπτει ότι πέντε κόμματα περνούν το όριο του 3%, με τρίτο κόμμα το ΚΙΝΑΛ, τέταρτη την Χρυσή Αυγή και πέμπτο το ΚΚΕ.

    Από τους δεκάδες υπόλοιπους σχηματισμούς που διεκδικούν την ψήφο μας την προσεχή Κυριακή, τις περισσότερες πιθανότητες να σπάσουν το φράγμα του 3% ώστε να εκλέξουν ευρωβουλευτή έχουν η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου που συγκεντρώνει 2,5%, καθώς και η Ενωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη. Χαμηλότερα αλλά οριακά πάνω από το 1% κινούνται η Λαϊκή Ενότητα (1,4%), η ΜέΡΑ 25 (1,3%), το Ποτάμι (1,2%), οι ΑΝ.ΕΛ. (1,2%) και οι Οικολόγοι (1%).



    ΣΧΟΛΙΑ