• Πολιτική

    Τζανακόπουλος: «Οι νεκροί δεν κρύβονται, ούτε εικάζονται» – «Τυμβωρυχία στα θύματα» η κριτική στην κυβέρνηση!

    • NewsRoom
    Δημήτρης Τζανακόπουλος

    Δημήτρης Τζανακόπουλος


    «Οι νεκροί δεν κρύβονται ούτε εικάζονται», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών για τα νέα μέτρα της κυβέρνηση για τις πυρόπληκτες περιοχές, απαντώντας σε ερώτηση για το αν γνώριζαν ότι υπάρχουν νεκροί το βράδυ της Δευτέρας κατά την σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό, μπροστά στις κάμερες, στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής.

    «Όποιος λέει ότι η κυβέρνηση έπαιξε επικοινωνιακά παιχνίδια και έκρυψε νεκρούς, πώς να κρύψεις νεκρούς, υποκινείται από πολιτική σκοπιμότητα και μόνο», ισχυρίσθηκε.  «Μας λέτε ότι ο πρωθυπουργός δεν ήξερε για νεκρούς. Μας λέτε ότι ήρθε για μια φωτιά στην Αττική από το ταξίδι του;», ερωτήθηκε. «Οχι, ήρθε για μια δύσκολη νύχτα».

    Ο κ. Τζανακόπουλος επανέλαβε τον ισχυρισμό του Μαξίμου πως έμαθαν πως υπάρχουν επιβεβαιωμένα νεκροί μόλις στις 2:30 τα ξημερώματα της Τρίτης. Δήλωσε πως ο πρωθυπουργός είχε νωρίτερα διακόψει την σύσκεψη για να κάνει μια δήλωση στις κάμερες γύρω στις 00:30 και επέστρεψε σε αυτή. Μόλις έμαθαν για το μέγεθος της καταστροφής, τότε ο ίδιος έκανε αμέσως ενημέρωση, ανέφερε ο κ. Τζανακόπουλος.

    «Όλες εκείνες τις ώρες η μάχη δινόταν για τον απεγκλωβισμό των κατοίκων και την κατάσβεση της φωτιάς. Εκείνες τις ώρες δεν ήταν δυνατόν να υπάρξει διασταύρωση πως υπήρχαν νεκροί. Οι δυνατότητες να το κάνουμε μέσα στη νύχτα ήταν πάρα πολύ μικρή. Άρα δεν υπήρξε καμία παραπλάνηση του πρωθυπουργού. Όλη η κριτική είναι μια τυμβωρυχία πάνω στους νεκρούς.

    Όταν δημοσιογράφος του επισήμανε και του υπενθύμισε ότι κατά το παρελθόν η παρούσα κυβέρνηση έκανε πολιτική πάνω στους θανάτους από μαγκάλια, έριξε τη μπάλα στην εξέδρα, κάνοντας γενική αναφορά για την οικονομική κρίση και «τη δημοσιογραφία που θέλει ο καθένας να υπηρετεί».

    Από την πρώτη στιγμή η Πυροσβεστική είχε ενημερώσει ότι εισηγήθηκε την εκκένωση της περιοχής. Αρμόδιος της εκκένωσης είναι ο δήμαρχος της κάθε περιοχής, ανέφερε ο κ. Τζανακόπουλος για την μη εντολή εκκένωσης της περιοχής, προστατεύοντας με αυτό τον τρόπο την περιφέρεια Αττικής. Υποστήριξε, μάλιστα, ότι ένας οικισμός 15.000 – 20.000 ατόμων θα μπορούσε να εκκενωθεί και πρόσθεσε ότι δεν θέλει να επιρρίψει ευθύνες.

    Αναφορικά με την σημερινή επίσκεψη, εν κρυπτώ, του Αλέξη Τσίπρα στο Μάτι, ο κ. Τζανακόπουλος ανέφερε πως «αν ο πρωθυπουργός είχε επιλέξει μια επίσκεψη στην περιοχή με κάμερες θα μας κάνατε κριτική για επικοινωνιακό σόου. Ο πρωθυπουργός έμεινε για μια ώρα στο Μάτι. Ούτε κρυφά πήγε, ούτε νωρίς πήγε».

    Ο κ. Τζανακόπουλος δήλωσε πως η κυβέρνηση δεν έχει διάθεση να κάνει αντιπαράθεση πάνω στα θύματα και κατηγόρησε τα ΜΜΕ και την αντιπολίτευση για τυμβωρυχία πάνω στους νεκρούς. Παράλληλα, απάντησε πως δεν πρόκειται να προχωρήσουν τώρα σε παραιτήσεις, τις οποίες βρίσκει λάθος, ενώ δεν υπάρχουν ακόμα σκέψεις για ανασχηματισμό.

    Σε ερώτηση δημοσιογράφου γιατί δε λειτουργεί η γραμμή έκτακτης ανάγκης 112, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος «έριξε την ευθύνη» σε προηγούμενες διοικήσεις λέγοντας πως η λειτουργία της εκκρεμεί από το 2011.

    Ο κ.Τζανακόπουλος έκανε ξανά αναφορές στις ακραίες καιρικές συνθήκες και υποστήριξε ότι κανείς δεν είπε ότι έγιναν όλα τέλεια, αλλά έγιναν όλα όσα μπορούσαν να γίνουν. Στη συνέχεια, ισχυρίσθηκε ότι η έμπρακτη ανάληψη πολιτικής ευθύνης έγκειται στο ότι λαμβάνονται μέτρα για την άμεση αποκατάσταση.

    Τέλος, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος επιμένει ότι οι περισσότερες ενδείξεις κάνουν λόγο για εμπρησμό, τόσο στη φωτιά στο Μάτι, όσο και στη φωτιά στην Κινέτα.



    ΣΧΟΛΙΑ