• Άρθρα

    Σε ποια εταιρία media έχει γίνει κατάσχεση εις χείρας τρίτων;

    • The Wiseman
    the wise man

    the wise man


    Πολλά τα μέτωπα:  Εβδομάδα εξελίξεων σε πολλά μέτωπα που ξεκινούν από την επισημοποίηση της εξαγοράς της Εθνικής Ασφαλιστικής από το σχήμα J. Calamos – Exin  (την Κυριακή εθεάθη στο εστιατόριο Μύλος του Χιλτον ο Κουδούνης, συνεταίρος του Kάλαμος ) , την …εξόδιο ακολουθία για τον Πήγασο (θαύματα γίνονται βέβαια, αλλά σπανίζουν στις μέρες μας!), αλλά και την ομοβροντία διαρροών για το χρέος και τη …διαπραγμάτευση της κυβέρνησης που αναμένεται να οδηγήσει στην επισημοποίηση του νέου μνημονίου.  Επίσης λέγεται ότι εκτός του Πήγασου και άλλο media group έχει τρομερά προβλήματα ρευστότητας τα οποία εντείνονται όσο περνούν οι ήμερες. Μάλιστα έχει γίνει κατάσχεση εις χείρας τρίτων από τουλάχιστον 1 εταιρία (οφειλές 750.000 ευρώ)  και έναν ιδιώτη.

    Στα δύσκολα οι επενδυτές απ’ το Κατάρ

    Σ’ αυτές τις δύσκολες ώρες που περνά ο εμίρης του Κατάρ Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θανί και ο πατέρας του, ο πρώην εμίρης και λάτρης της χώρας μας Χαμάντ μπιν Χαλίφα αλ Θανί, θυμόμαστε τις επενδύσεις (και τις δήθεν επενδύσεις από διαφόρους που επικαλούνται το όνομά του…) σε διάφορα ελληνικά νησιά, από την Οξυά μέχρι τη Ζάκυνθο και την Κέρκυρα.

    Θυμόμαστε και εκείνη τη συνάντηση του πρώην εμίρη με τον Γιώργο Παπανδρέου στη Νέα Υόρκη και το περίφημο MoU για επενδύσεις πέντε δισ. δολαρίων στο Ελληνικό χωρίς να δούμε ουτε σεντ! Τα είδαν βέβαια οι της European Goldfields , που μετά έφυγαν για να έρθει η Eldorado Gold.

    Και τη συνέντευξη τύπου στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Γ. Παπανδρέου, τον πρώην εμίρη και τον Δημήτρη Κούτρα της ΕΛΛΑΚΤΩΡ για την επένδυση του Κατάρ στα Μεταλλεία Κασσάνδρας (που επίσης δεν έγινε).

    Ευτυχώς κάτι φίλοι και συγγενείς του σημερινού εμίρη αγόρασαν το ξενοδοχείο Miramare στην Κέρκυρα και έχουμε κάτι χειροπιαστό. Οσο για την Οξυά, ακόμα γελούν στη Ντόχα με το “σχέδιο” για το Art Island! Ετσι για την ιστορία, από το 1960 μέχρι σήμερα στο θρόνο της Ντόχα έχουν καθίσει τέσσερις εμίρηδες.

    Οι τρεις προκάτοχοι του εμίρη είτε εκθρονίστηκαν, είτε καθαιρέθηκαν, είτε παραιτήθηκαν αναγκαστικά προς όφελος μελών της βασιλικής οικογένειας.

    Οι εξαγωγές στα Φώκλαντ!

    Πανηγυρίζουν στην Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου, το γνωστό Enterprise Greece, επειδή, λέει, προστέθηκαν στις 100 κυριότερες αγορές των ελληνικών εξαγωγών νέες χώρες όπως τα Νησιά Φώκλαντ, το Πακιστάν, η Μαλαισία, το Κουρασάο και η Σρι Λάνκα! Παραχώρησε και δηλώσεις στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Enterprise Greece Χρήστος Στάικος.

    Ανακατατάξεις στα αεροδρόμια της Βαλκανικής

    Εν μέσω σοβαρών αλλαγών στα γειτονικά αεροδρόμια θα επιχειρήσει το ΤΑΙΠΕΔ να πωλήσει το 30% της Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών (ΔΑΑ), όταν βέβαια κλείσει η υπόθεση με την 20ετή παράταση της σύμβασης παραχώρησης μέχρι το 2046. Για να εγκριθεί η παράταση και να ψηφιστεί από τη Βουλή θα χρειαστούν τουλάχιστον έξι με οκτώ μήνες. Συνεπώς η διαδικασία πώλησης του 30% που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ (το 25% ελέγχεται από το δημόσιο, το 45% από την καναδική PSP και το 5% από μέλη της οικογένειας Κοπελούζου) δεν πρόκειται να ξεκινήσει πριν από το πρώτο τρίμηνο του 2018.

    Εν τω μεταξύ στη Βαλκανική έχουμε ανακατατάξεις αφού οι Καναδοί της PSP πώλησαν την εταιρεία διαχείρισης του αεροδρομίου των Τιράνων στους κινέζους της China Everbright Limited, ενώ η Βουλγαρία προσπαθεί εδώ και δύο χρόνια να ιδιωτικοποιήσει το αεροδρόμιο της Σόφιας.

    Αλλά και στην Κωνσταντινούπολη έχουμε εξελίξεις αφού η Malaysia Airports Holdings Bhd (MAHB), που διαχειρίζεται το “Sabiha Gokcen International Airport”, το δεύτερο μεγαλύτερο μετά το “Ataturk International” προωθεί την πώληση μειοψηφικού μεριδίου.

    Ο όμιλος από τη Μαλαισία ελέγχει το 100% του αεροδρομίου καθώς είχε αγοράσει το 40% από την ινδική GMR, τον συνέταιρο της ΤΕΡΝΑ για την κατασκευή και εκμετάλλευση του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι Ηρακλείου.

    Για να παρέτε μια ιδέα, η δυναμικότητα του δεύτερου τουρκικού αεροδρομίου είναι σήμερα 33 εκατ. επιβάτες και μέχρι το τέλος του 2018 θα αυξηθεί σε 41 εκατομμύρια επιβάτες, με την ολοκλήρωση της σημαντικής επένδυσης. Στην Αθήνα τι γίνεται με τις επενδύσεις;

    Ξαφνικό ενδιαφέρον

    Αμερικανικό hedge fund μαθαίνουμε πως έδειξε ενδιαφέρον της τελευταίας στιγμής για τη διαδικασία που προωθεί η Τράπεζα Κύπρου, με σύμβουλο την KPMG Λονδίνου, ώστε να πωλήσει χαρτοφυλάκιο ακινήτων συνολικής αξίας περί το ένα δισ. ευρώ. Οι Κύπριοι είχαν επιχειρήσει και στο παρελθόν να πωλήσουν αυτό το χαρτοφυλάκιο χωρίς επιτυχία.

    Τώρα λέγεται πως το έχουν σπάσει στα έξι και πως η προθεσμία παρήλθε, χωρίς αποτέλεσμα την προηγούμενη εβδομάδα.

    Οι Αμερικανοί φαίνεται πως ενδιαφέρονται για τμήμα των εμπορικών ακινήτων του χαρτοφυλακίου, η αξία των οποίων προσεγγίζει το μισό δισ. ευρώ.



    ΣΧΟΛΙΑ