• Άρθρα

    Θετική υποδοχή του πακέτου μέτρων της ΕΕ, αισιοδοξία προσώρας στις αγορές…

    • του Δημήτρη Τζάνα, Δ/ντη Επενδύσεων στην Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ
    Σε ομηρεία το ελληνικό Χρηματιστήριο λόγω της ΑΜΚ της ΔΕΗ

    Δημήτρης Τζάνας. Διευθυντής Επενδύσεων Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ


    Το πακέτο στήριξης  της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε συνέχεια των δράσεων της ΕΚΤ και οι απαραίτητες διευκρινήσεις  για τις πληττόμενες από την πανδημία οικονομίες της, είναι πλέον γνωστό στις αγορές. Και η υποδοχή των αγορών είναι θετική με τους δείκτες των ευρωπαϊκών αγορών να κινούνται θετικά. Η εξήγηση της συνέχισης του θετικού momentum των αγορών επικεντρώνεται σε δύο άξονες:

    Πρώτον, στο γεγονός ότι οι ευρωπαϊκές χώρες πέτυχαν ένα συμβιβασμό μεταξύ τους, οι χώρες του Βορρά (Γερμανία, Φινλανδία, Ολλανδία) με εκείνες του Νότου (Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ελλάδα). Αν και το μέγεθος του πακέτου ύψους 540 δις. ευρώ αναλυόμενο σε εκταμιεύσεις με ευνοϊκούς όρους από τον ESM, κονδύλια για την απασχόληση και δάνεια με κρατική εγγύηση φτάνει μόλις στο 4,5% του ΑΕΠ των οικονομιών της ευρωζώνης, υπάρχει η πεποίθηση ότι αυτό θα ξεπεραστεί στην πράξη. Και οι διαδικασίες θα προωθηθούν με ταχύτητα καθώς «όλα αλλάζουν» στους θεσμούς της Ε.Ε. προκειμένου να ξεδιπλωθεί η αλληλεγγύη στους πληττόμενους και για  να βελτιωθεί η συνοχή του ευρωπαϊκού οικοδομήματος

    Δεύτερον, στο γεγονός ότι σε επόμενο χρόνο θα επεκταθεί το πακέτο στήριξης με εκείνο του Ταμείου Ανάκαμψης. Το ύψος των πόρων του Ταμείου θα αποφασιστεί στη Σύνοδο Κορυφής της 23ης Απριλίου, ενώ ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο να αποφασιστεί ακόμη και το ευρωομόλογο, όπως υποστηρίζουν οι Γάλλοι, εισάγοντας τη αμοιβαιοποίηση εφεξής τουλάχιστον του χρέους, καθώς εναλλακτικά ενισχύεται το σενάριο αποδυνάμωσης της Ευρωπαϊκής συνοχής και ίσως και της διάλυσής της !

    Η ελληνική οικονομία αναμένεται να εισπράξει κατ’ ελάχιστον  πόρους ύψους 8 δις, σε διάστημα που στο πλέον αισιόδοξο σενάριο θα απαιτήσει ολίγους μήνες. Ωστόσο, οι εκταμιεύσεις που έχουν ήδη αποφασιστεί για την ανακούφιση των πληττομένων θα φτάσουν τα 17 δις μέχρι τον Ιούνιο, με ίδια μέσα καθώς υφίστανται οι αναγκαίοι πόροι, χωρίς να συνυπολογίζεται «το μαξιλάρι». Έτσι, αν η επανεκκίνηση της οικονομίας αρχίσει εντός του Μαΐου, η  Ελληνική Οικονομία ίσως πετύχει την άμβλυνση των δυσμενέστατων συνεπειών που αναπόφευκτα θα υποστεί  από τη φετινή απώλεια του μεγαλύτερου μέρους των  τουριστικών εσόδων αλλά και εκείνων  από τη μείωση των λοιπών τομέων (λιγότερες εξαγωγές, λιγότερη βιομηχανική παραγωγή, λιγότερες μεταφορές-ναυτιλία-εμπόριο). Καταληκτικά, το σενάριο που οδηγεί σε ύφεση της τάξης του 10% για το σύνολο του 2020 συνιστά εκείνο που συνάδει με τα υφιστάμενα δεδομένα στο βαθμό που οι δράσεις μετά την σταδιακή κατάργηση των περιοριστικών μέτρων στεφθούν από υψηλό βαθμό αποτελεσματικότητας και η ψυχολογία των πολιτών σύντομα επανακάμψει.

    Με τα δεδομένα αυτά, το Ελληνικό Χρηματιστήριο συνεχίζει τον παράλληλο βηματισμό του με τις διεθνείς αγορές και ιδιαίτερα τις ευρωπαϊκές. Το σενάριο του διπλού πάτου για το Γενικό Δείκτη προσώρας απομακρύνεται με τη χαμηλή επίδοση του έτους των 484,40 μονάδων στις 16/3 να απέχει ήδη ένα σχεδόν μήνα ! Επί του παρόντος, η ζώνη 625-630 μονάδων και στη συνέχεια των 650 μονάδων αποτελούν τις ορατές αντιστάσεις για το Γενικό Δείκτη, ενώ οι 600 μονάδες και στη συνέχεια οι 580 τα ορατά επίπεδα στήριξης.  Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη ότι η μετά τον κορωνοϊό εποχή επιφέρει  ήδη καταιγιστικές αλλαγές στην καθημερινότητα του μεγαλύτερου μέρους των πολιτών του πλανήτη, γίνεται αντιληπτό ότι οποιαδήποτε πρόβλεψη για την κίνηση των δεικτών των αγορών είναι πιο εύκολο από ποτέ να ανατραπεί από το απρόβλεπτο των πυκνών εξελίξεων που συντελούνται!

    Δημήτρης Τζάνας

    Σύμβουλος Επενδύσεων



    ΣΧΟΛΙΑ