• Άρθρα

    Τα «ζόρια» Μητσοτάκη, η αδύναμη αντιπολίτευση και το πολιτικό σύστημα σε κρίση

    Βασίλης Κανέλλης

    Βασίλης Κανέλλης


    Τα δημοσκοπικά ευρήματα των τελευταίων ημερών, τα οποία πιάνουν τόσο τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ όσο και τα «ζόρια» που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση σε μια σειρά από θέματα, επιβεβαιώνουν ένα και μόνο στοιχείο: Ότι καμιά πολιτική δύναμη δεν μπορεί να θεωρεί αυτονόητη την παντοδυναμία της, αλλά ούτε κι έχει καμιά συμβόλαιο ζωής με τους πολίτες.

    Το στοιχείο αυτό αφορά τόσο τη Νέα Δημοκρατία όσο και τα άλλα κόμματα που ασκούν αντιπολίτευση. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορεί να μην έχει αντίπαλο και κανένας άλλος πολιτικός σχηματισμός να μην απειλεί την κυριαρχία του, όμως, δεν είναι παντοδύναμος και σίγουρα δεν μπορεί να μην αισθάνεται ότι η κοινωνία βράζει.

    Μάλιστα, η κυβέρνηση εμφανίζεται τραυματισμένη πολλαπλά από τα χτυπήματα που έχει δεχθεί σε μια σειρά από θέματα. Ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών τραυμάτισε το δεξιό ακροατήριο της Νέας Δημοκρατίας. Και μαζί τις διαχρονικές σχέσεις της ΝΔ με την Εκκλησία.

    Αλλά αυτό είναι το λιγότερο. Η προβληματική αντιμετώπιση της ακρίβειας που σαρώνει τα οικονομικά των νοικοκυριών, εν αναμονή των μέτρων Σκρέκα, είναι το βασικό πρόβλημα για τους πολίτες οι οποίοι πλέον κατηγορούν άμεσα την κυβέρνηση για αδυναμία.

    Ηρθε και η επέτειος της τραγωδίας στα Τέμπη να επαναφέρει τη συζήτηση περί συγκάλυψης βασικών στοιχείων της έρευνας αλλά και περί έλλειψης διάθεσης να τιμωρηθούν οι ένοχοι, όσο ψηλά κι αν βρίσκονται.

    Είναι πλήγμα για την αξιοπιστία του συνόλου του πολιτικού συστήματος το γεγονός ότι οι πολίτες αισθάνονται αφενός απροστάτευτοι και εν κινδύνω σε ένα ανασφαλές και αναποτελεσματικό κράτος και αφετέρου επειδή ποτέ το μαχαίρι δεν φτάνει πραγματικά στο κόκκαλο. Η πλειονότητα του ελληνικού λαού αισθάνεται ότι όσοι νεκροί κι αν μετρηθούν κανείς δεν αναλαμβάνει την ευθύνη που του αναλογεί και όλα με το χρόνο ρίχνονται κάτω από το χαλί ή παραμένουν σκελετοί στη ντουλάπα του ελληνικού κράτους.

    Οι μαζικές κινητοποιήσεις των τελευταίων εβδομάδων, με αφορμή και την αναταραχή στην παιδεία και την εξέγερση του αγροτικού κόσμου, ήρθαν για να θυμίσουν στο Μέγαρο Μαξίμου ότι η αλαζονεία είναι κακός σύμβουλος κι ότι η «καταραμένη» δεύτερη τετραετία μπορεί να γίνει θηλιά σε όσους δεν δουλεύουν με σκυμμένο το κεφάλι και τα μανίκια ανεβασμένα.

    Και οφείλουν στην κυβέρνηση να καταλάβουν ότι η ανυπαρξία αντιπολίτευσης κάνει μεγάλο κακό και στην ίδια και στη χώρα.

    Τώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ που οφείλουν να παίξουν το ρόλο της ισχυρής και αποτελεσματικής αντιπολίτευσης δεν δείχνουν να τα καταφέρνουν καλά.

    Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μετατραπεί σε «Κασσελάκης ΑΕ» και τα γεγονότα του Συνεδρίου επηρέασαν αρνητικά ακόμη και τους πιο φανατικούς ψηφοφόρους. Ο πρόεδρος του κόμματος θα δώσει αγώνα επιβίωσης στις ευρωεκλογές κι αν τα ποσοστά είναι κάτω από 10% τότε οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες.

    Ακόμη και την τραγωδία των Τεμπών επιχείρησαν να την εκμεταλλευτούν με λαϊκίστικο τρόπο παρά το γεγονός ότι γνωρίζουν και στην Κουμουνδούρου ότι έχουν ευθύνες για το χάλι του σιδηροδρομικού δικτύου.

    Αδυναμία κατάθεσης σοβαρών προτάσεων, καμιά άσκηση πίεσης στην κυβέρνηση αφού κυριαρχεί η αυτοαναφορικότητα και η εσωστρέφεια, πλήρης αποσύνδεση του ΣΥΡΙΖΑ από την κοινωνία και τα προβλήματά του.

    Όσο για το ΠΑΣΟΚ; Μπορεί να «τσιμπάει» στις δημοσκοπήσεις και να εμφανίζεται πλέον ως εν δυνάμει αξιωματική αντιπολίτευση, ωστόσο, δεν έχει καταφέρει να πείσει για τη δυναμική του, «χάνεται» στις εσωτερικές ισορροπίες, αδυνατεί να παρουσιάσει μια συνεκτική πρόταση διακυβέρνησης της χώρας.

    Το πολιτικό σύστημα διάγει εν γένει σοβαρό πρόβλημα και αφήνει πολλά «κενά» στα οποία μπορούν να εμφανιστούν άνετα τα σαπρόφυτα του ακραίου λαϊκισμού. Οι ακροδεξιές δυνάμεις ενισχύονται και οι εκπλήξεις που θα μας περιμένουν πανευρωπαϊκά και στη χώρα μας θα είναι εντυπωσιακές. Τα γκάλοπ το αποδεικνύουν. Όταν ένας τηλεπωλητής επιστολών του Ιησού και αλοιφών για τη φαλάκρα εμφανίζεται για πρώτη φορά ικανός να κυβερνήσει τη χώρα, αντιλαμβανόμαστε που οδηγεί η απελπισία τους πολίτες.

    Το μαχαίρι και το καρπούζι το κρατά ο ίδιος ο πρωθυπουργός ο οποίος, σύμφωνα πάντα με τις μετρήσεις, δεν είναι άτρωτος. Ισως αυτό να είναι και το καμπανάκι για μια κυβέρνηση που οφείλει να κάνει καλά τη δουλειά της, βάζοντας πάνω απ’ όλα το συμφέρον του τόπου.

    Μεταρρυθμίσεις, μέτρα στήριξης των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, πραγματικές επενδύσεις με ικανοποιητικούς μισθούς, ανασυγκρότηση του κράτους. Τα στοιχήματα είναι εδώ, ο λαός θα κρίνει. Και σίγουρα το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα είναι ισχυρό μήνυμα για όλους. Και τους κυβερνώντες και τους επίδοξους διεκδικητές της εξουσίας.

    Διαβάστε επίσης:

    Παράταση 1+1 μήνα στην ολοκλήρωση της διασύνδεσης POS-ταμειακών μηχανών – Ξεπέρασαν τις 60.000 οι διασυνδέσεις

    Διαγκωνισμοί Ξενοκώστα – Προκοπίου στα ναυπηγεία: Τα έργα του Πολεμικού Ναυτικού, οι υπεργολάβοι και τα προβλήματα με τους εργαζόμενους

    Μητσοτάκης: Περιμένουμε μειωμένες αρχικές τιμές σε 1.500 προϊόντα από τον Μάρτιο 



    ΣΧΟΛΙΑ