• Άρθρα

    Σήμα επιστροφής στην Ελλάδα στέλνουν JP Morgan και Capital Group

    JP Morgan

    Jamie Dimon, CEO JP Morgan


    Μετά από πέντε χρόνια απουσίας τα μεγάλα χαρτοφυλάκια επανακάμπτουν

    Αργά αλλά σταθερά, συχνά κάτω από το ραντάρ της δημοσιότητας, μεγάλα ξένα σπίτια επιστρέφουν στην Ελλάδα μετά από χρόνια αποχής από το χρηματιστήριο την οποία επέβαλε η αβελτηρία της προηγούμενης κυβέρνησης.

    Μόλις τις προηγούμενες λίγες μέρες δύο «ιερά τέρατα» των αγορών επανατοποθέτησαν την Ελλάδα στο επίκεντρο της προσοχής τους. 

    Η JP Morgan Chase , μια τράπεζα με ενεργητικό 2,3 τρισεκατομμύρια δολάρια, άρχισε εκ νέου την κάλυψη των ελληνικών τραπεζών και η Capital Group, μια επενδυτική εταιρεία με 1,9 τρισεκατομμύρια δολάρια υπό διαχείριση, αποκάλυψε πως άρχισε να κτίζει θέσεις σε ελληνικές τράπεζες. 

    Και οι δυο οίκοι είχαν εγκαταλείψει την Ελλάδα το πρώτο εξάμηνο του 2015 όταν οι παλινωδίες της τότε κυβέρνησης Σύριζα-ΑΝΕΛ οδηγούσαν τις ελληνικές αξίες στα τάρταρα και την χώρα εκτός ευρώ. 

    Ακόμα και μετά τον επώδυνο όμως συμβιβασμό του τρίτου μνημονίου δεν επανέκαμψαν. Το πράττουν όμως τώρα μετά την ανάδειξη μιας φιλοεπενδυτικής κυβέρνησης, αναφέρουν κύκλοι των διεθνών αγορών.

    Η επιστροφή της JP Morgan

    Η JP Morgan εμφανίστηκε μετά από πέντε χρόνια στα τέλη Σεπτεμβρίου με έκθεση για τις ελληνικές τράπεζες και επανήλθε την περασμένη Παρασκευή με report για το σχέδιο Asset Protection Scheme (Ηρακλής). 

    Αμφότερα τα σημειώματα προς τους πελάτες της λένε ένα θετικό στόρι για την χώρα και το τραπεζικό της σύστημα.

    Έρχονται δε σε μια περίοδο που σημαδεύτηκε από την κατ’ ιδία συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Jamie Dimon, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της JP Morgan Chase στη Νέα Υόρκη. 

    Η JP Morgan καλύπτει τις ελληνικές τράπεζες

    Η JP Morgan ξεκίνησε την κάλυψη για τις ελληνικές τράπεζες στα τέλη Σεπτεμβρίου με σύσταση overweight για Εθνική Τράπεζα και Eurobank ενώ από το Asset Protection Scheme βλέπει τώρα ως βασική ωφελημένη και την Πειραιώς.

    Από την πλευρά της η Capital Group Companies που στα τέλη του 2014 είχε απασχολήσει πρωτοσέλιδα την Ελλάδα λόγω του email του στελέχους της Joerg Sponer προς τους πελάτες του με βάση το οποίο ξεκίνησε μια μαζική έξοδος ξένων επενδυτών, αγοράζει και πάλι μετοχές. 

    Με βάση τα στοιχεία του ΧΑ το ποσοστό των δικαιωμάτων ψήφου επί των κοινών μετοχών της Eurobank  που κατέχει πλέον η Capital πέρασε το 5% και διαμορφώνεται στο 5,1302%.

    Δεν είναι οι μόνοι ξένοι οίκοι που επανακάμπτουν στις τράπεζες. 

    Είναι όμως για την ώρα οι γνωστότεροι με αθροιστικό ενεργητικό 4,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. 

    Γίνονται έτσι σηματωροί προσέλκυσης επενδυτικών κεφαλαίων χαρτοφυλακίου που θα βοηθήσουν την πρόσβαση των τραπεζών αλλά και των ελληνικών επιχειρήσεων στις ξένες κεφαλαιαγορές ώστε να χρηματοδοτηθεί η πραγματική οικονομία.



    ΣΧΟΛΙΑ