array(0) {
}
        
    
Menu
0.26%
Τζίρος: 160.50 εκατ.

Γαλλία: Μέχρι τον Δεκέμβριο η διορία για τον προϋπολογισμό – Οι αγορές σε στάση αναμονής

Δημήτρης Τζάνας. Διευθυντής Επενδύσεων Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ
Comments

Η ύφεση του 1ου τριμήνου περιορίστηκε μόλις στο -2,3% σε σχέση με πέρσι, διαμορφώνοντας προσδοκίες για καταγραφή επιδόσεων με θετικό πρόσημο για τις μεταβολές του ΑΕΠ στα επόμενα τρίμηνα.

Γι’ αυτό θα χρειαστεί να ξεκινήσει η τουριστική περίοδος με αυξημένους ρυθμούς, διαδικασία που δεν δρομολογείται εντός του Ιουνίου λόγω της ισχύος των περιοριστικών μέτρων και να ξεκινήσουν οι πρώτες εκταμιεύσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης ώστε να συμβασιοποιηθούν φέτος τα πρώτα έργα. Και, επιπλέον, να μη υποτροπιάσει η υγειονομική κρίση το φθινόπωρο, σενάριο που δεν μπορεί να αποκλεισθεί. Δεδομένα που μπορούν να οδηγήσουν σε καταγραφή επίδοσης 4-5% στο ΑΕΠ του τελευταίου τριμήνου του έτους, σηματοδοτώντας την έναρξη μιας παρατεταμένης περιόδου επανόδου σε αυξημένους ρυθμούς μεγέθυνσης για την ελληνική οικονομία.

Για την ώρα πάντως, τα μέτρα στήριξης της ελληνική οικονομίας διατηρούνται σε ισχύ με τον Υπουργό Οικονομικών να δηλώνει ότι το ύψος τους θα φτάσει φέτος τα 15,9 δισ. ευρώ. Και με τη διαδικασία βελτίωσης της ψυχολογίας τόσο των καταναλωτών όσο και των επενδυτών να αποκαθίσταται με βραδύ ρυθμό. Αυτό αποτυπώνεται και στο ελληνικό χρηματιστήριο που καταγράφει συναλλακτική υποτονικότητα αρνούμενο στην παρούσα φάση να προεξοφλήσει τις μελλοντικά καλύτερες ημέρες, με τους επενδυτές να ζητούν ουσιαστικούς θετικούς καταλύτες για να αναλάβουν νέους επενδυτικούς κινδύνους. Αναμένει επομένως την εξειδίκευση των όρων της ΑΜΚ της Alpha Bank, ενώ η ολοκλήρωση της ΑΜΚ της Aegean αναμένεται να στεφθεί από επιτυχία με τους παλαιούς μετόχους να υπερκαλύπτουν την έκδοση.

Επιτόπιο τροχάδην πέριξ των 900 μονάδων

Ενόψει των παραπάνω, ο Γενικός Δείκτης διαμορφώνει τις κινήσεις σε στενό εύρος γύρω από τις 900 μονάδες, με τις 908 μονάδες να αποτελούν ισχυρό οχυρό που θα απαιτήσει ενισχυμένους όγκους για να υπερπηδηθούν. Με το ελληνικό κοινό να αναζητά τις επενδυτικές επιλογές στη μεσαία και μικρή κεφαλαιοποίηση, διαδικασία που οδηγεί σε αφύπνιση πολλών μετοχών τις τελευταίες ημέρες χωρίς να συντρέχουν πάντα επαρκείς λόγοι που να την δικαιολογούν.

Την ίδια ώρα, το σενάριο υποχώρησης αισθητά κάτω από τις 870 μονάδες δεν πιθανολογείται παρά μόνο σαν αποτέλεσμα αναταράξεων των διεθνών αγορών, στο βαθμό που υπάρξουν απρόβλεπτες εξελίξεις όπως η αλλαγή της νομισματικής πολιτικής ή άλλες εξωγενείς διαταραχές. Παράλληλα, η επικείμενη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν την προσεχή Δευτέρα 14/6 είναι δυνατό να σηματοδοτήσει καλοκαιρινή ηρεμία στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο, εξέλιξη που θα ευεργετήσει και τις οικονομίες των δύο χωρών.

Στο διεθνές περιβάλλον, τα στοιχεία της αγοράς εργασίας των ΗΠΑ  για τον Μάιο δεν απέκλιναν από τα προσδοκώμενα, εξέλιξη που συνέβαλε στη διατήρηση του θετικού momentum των αγορών. Αν και ο πληθωρισμός των ΗΠΑ που θα ανακοινωθεί την Πέμπτη δεν σημειώσει ουσιαστική αύξηση σε σχέση με το +4,2% του Απριλίου, η Federal δεν θα σπεύσει να αλλάξει την πολιτική μηδενικών παρεμβατικών επιτοκίων στην παρούσα φάση. Με την Κριστίν Λαγκάρντ να αναμένεται να επιβεβαιώνει την ίδια ημέρα τη διατήρηση της υπερχαλαρής πολιτικής από μέρους της ΕΚΤ.

Την ίδια ώρα, το G7 προωθεί στο G20 αλλά και σε 140 χώρες του ΟΟΣΑ, την ιστορική απόφαση για ελάχιστο παγκόσμιο συντελεστή εταιρικών κερδών στο 15%, βήμα αποφασιστικό για την περιστολή της φοροαποφυγής των πολυεθνικών κολοσσών και για την ενίσχυση των λόγω της πανδημίας χειμαζόμενων δημοσιονομικών εσόδων.

Δημήτρης Τζάνας

Δ/ντης Επενδύσεων, Κύκλος Χρηματιστηριακή ΑΕΠΕΥ

Comments
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Προσδοκίες ότι η FED θα ξεκινήσει νέο κύκλο χαλάρωσης
Αναδιάταξη του σκηνικού στην παγκόσμια οικονομία
Σε λύση έως την 1η Αυγούστου προσβλέπουν οι αγορές στον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ και ΕΕ!

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι προοπτικές της κρουαζιέρας στην Ελλάδα την επόμενη δεκαετία: Τι ζητούν οι εταιρείες και τι πρέπει να γίνει τώρα
Ο Τσίπρας και η Άνγκελα, ο Ερωτόκριτος κι Αρετούσα, το ταψί του μπακλαβά, και κλάμα η κυρία
Η διακύβευση των εκλογών: Ποια οικονομική στρατηγική θα κυβερνήσει;
Σε ρυθμούς Fed οι αγορές – Μπορεί ο Δεκέμβριος να ανατρέψει το βαρύ κλίμα;
Βασίλης Μαγκλάρας (ΘΕΚ): Δημιουργούμε στο Θριάσιο έναν εναλλακτικό διάδρομο εμπορίου και εφοδιαστικής αλυσίδας
Wall Street: Απώλειες στο σύνολο της εβδομάδας παρά την ανάκαμψη της Παρασκευής – Νέα πτώση για Nvidia
Πετρέλαιο: Πτώση καθώς οι αγοραστές εξετάζουν το ενδεχόμενο ειρηνευτικής συμφωνίας μεταξύ Ουκρανίας–Ρωσίας
Bitcoin: Βουτιά του κρυπτονομίσματος πλήττει τους market makers σε ένα εύθραυστο περιβάλλον συναλλαγών
XA: Στις 26 Νοεμβρίου η εισαγωγή των νέων μετοχών της Performance Technologies
ΧΑ: Αλλαγές στη κλαδική κατάταξη των BriQ Properties και Ευρώπη Holdings