• Άρθρα

    Οι ρητορικοί λαϊκισμοί δεν εξυπηρετούν πια κανέναν

    Έλλη Πατέρα

    Έλλη Πατέρα


    Η ετυμηγορία των Βρετανών του 52-48% υπέρ του Brexit  απέδειξε ότι οι λαϊκιστικές, αντιευρωπαϊκές πολιτικές δυνάμεις που τόσο καιρό καραδοκούσαν στην σκιά, κατάφεραν να βγουν για τα καλά από την αφάνεια. Εθνικιστές και λαϊκιστές τύπου Φαράτζ πλέον παραμονεύουν σε κάθε γωνιά της Ευρώπης έτοιμοι να προωθήσουν την επικίνδυνη πολιτική τους που βασίζεται στην απλή μέθοδο της δημαγωγίας. Η τακτική είναι γνωστή. Με ένα μήνυμα συναισθηματικό και με δηλητηριώδη ρητορική καταφέρνουν να ενισχύσουν τον εθνικισμό και να πείσουν την πλειοψηφία των ψηφοφόρων ότι μια έξοδος της χώρας τους από την ΕΕ δεν είναι παρά μια πράξη ηρωικής αντίστασης προς το κατεστημένο και τις εχθρικές δυνάμεις που κρατούν την χώρα τους δέσμια.

    Παρόμοιο συνέβη στην Ελλάδα πέρσι το καλοκαίρι, ανάλογο συμβαίνει στους Βρετανούς φέτος. Βέβαια, η υλοποίηση της ετυμηγορίας δείχνει ακόμη αμφίβολη. Λέτε τελικά να μας κλέψουν την ιδέα και να βαπτίσουν το ΟΧΙ σε ΝΑΙ;  Όλα φαίνονται ρευστά.

    Αν όμως συμβεί, θα είναι κι αυτό άλλη μια σημαντική έξαρση του νοσήματος του λαϊκισμού. Είναι δε ξεκάθαρο ότι σε αυτή τη μόλυνση η οικονομική ισχύς της κάθε χώρας μάλλον ουδεμία σημασία έχει. Το τίμημα μετρά και αυτό είναι το ίδιο, η οικονομική και κοινωνική της διάσπαση.

    Στην Ελλάδα ήδη ζούμε τις συνέπειες μιας τέτοιας πολιτικής αφού μετά κόπων και βασάνων ακόμη προσπαθούμε να σταθεροποιηθούμε μετά από ένα χρόνο ταλαιπωρίας.

    Στην Μ.Βρετανία το μέγεθος των συνεπειών δεν είναι ακόμη ορατό.

    Τα πρώτα δείγματα όμως έχουν φανεί. Η κοινωνική διάσπαση της χώρας των υπέρ και κατά του brexit, ο ρατσισμός που φαίνεται να αναζοπυρώνεται, η υποχώρηση της στερλίνας, η σφοδρή αντίδραση των αγορών και η πιθανή απόσχιση της Σκωτίας και της Β.Ιρλανδίας από τους κόλπους της Μ.Βρετανίας είναι τα πρώτα σημάδια. Τα χειρότερα μάλλον έπονται.

    Το μεγάλο ισχυρό νησί σύντομα μπορεί να μετατραπεί σε ένα ακόμη νησί της βόρειας Θάλασσας.

    Ποιοι θα πάρουν σειρά;

    Ήδη η Μαρί Λεπέν της Γαλλίας και ο Γκερτ Βιάντερς της Ολλανδίας αναθάρρησαν από τα αποτελέσματα στην Μ.Βρετανία  και ζητούν με τη σειρά τους αντίστοιχα δημοψηφίσματα για έξοδο από την ΕΕ.

    Θα τα καταφέρουν;  Μπορεί, αν βρουν πρόσφορο έδαφος.

    Η απουσία πολιτικών ηγετών σημαντικής εμβέλειας στην Ευρώπη αυτή την περίοδο σε συνδυασμό με  την οικονομική ύφεση, την ανεργία, την έλλειψη προοπτικής και το μεταναστευτικό που η ΕΕ δείχνει ανήμπορη να διαχειριστεί δημιουργούν τις προϋποθέσεις για την καλλιέργεια τέτοιου εδάφους.

    Είναι λοιπόν πλέον δεδομένο ότι η πολιτική νοσεί επειδή ο ιός του λαϊκισμού   έχει αρχίσει να εξαπλώνεται επικίνδυνα. Πολιορκεί  την ΕΕ όλο και πιο στενά.

    Οι μηχανισμοί της οφείλουν να λειτουργήσουν έγκαιρα και οι ηγέτες της να αφυπνιστούν για ανασύνταξη ώστε να αποτραπούν καινούργιες μεταστάσεις.

    Το μάθημα της Μ.Βρετανίας είναι απαραίτητο να αφομοιωθεί άμεσα και ο προσπορισμός των πληροφοριών του διδάγματος να χρησιμοποιηθεί ως μέσο για την δημιουργία μιας καινούργιας πιο ευέλικτης δημοκρατικής πολιτικής.

    Οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις με χειρουργική ακρίβεια σύμφωνα με τις πραγματικές και σύγχρονες ανάγκες των λαών της Ενωμένης Ευρώπης θα πρέπει πλέον να είναι η προτεραιότητα των Ευρωπαίων ηγετών.

    Όσο για τους κυβερνώντες στην Ελλάδα, οφείλουν να καταλάβουν ότι δεν υπάρχει άλλος χρόνος για μυθοπλασίες και αυταπάτες. . Οι εξελίξεις είναι μπροστά μας και θα αγγίξουν και την χώρα μας.  Η Ελλάδα θα μπορέσει να αντέξει τους κλυδωνισμούς μόνο με συνέπεια, συνοχή και εθνική ενότητα.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

    http://www.mononews.gr/marinakis-kalogritsas-maris-nei-pektes-stin-tileorasi/58148

    ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ:

    http://www.mononews.gr/nikites-tou-brexit-johnnie-walker-ke-lucky-strike/57947



    ΣΧΟΛΙΑ