• Άρθρα

    Ποιοι θα βγάλουν 55 δισ ευρώ από τα κόκκινα ενυπόθηκα δάνεια των Ελλήνων;

    'Αγης Βερούτης

    ‘Αγης Βερούτης. Αρθρογράφος και Μηχανικός


    Οι τράπεζες έχουν σχεδόν €110 δισ. κόκκινα δάνεια που οι δανειολήπτες δεν δύνανται να εξυπηρετήσουν. Οι τράπεζες έχουν ήδη λάβει προβλέψεις σχεδόν €60 δισ. από το 2008.  Τις προβλέψεις των €60 δισ. τις κάλυψαν με ανακεφαλαιοποιήσεις και μη-φορολογημένη κερδοφορία από τόκους και προμήθειες έναντι των προβλέψεων. Επίσης έχουν πάρει €38 δισ. από το ΤΧΣ για ανακεφαλαιοποίηση καθώς τα κέρδη τους δεν ήσαν αρκετά.  Από το σύνολο των €110 δισ. κόκκινων δανείων οι Τράπεζες έχουν ήδη πάρει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο κοντά στο 90%. Γι’ αυτό δεν τις νοιάζει να πουλήσουν με 3 σεντς στο ευρώ. Τα έχουν ήδη πάρει από τον Έλληνα φορολογούμενο. Τώρα θα το ξαναπάρουν από τον ίδιον με την ιδιότητα του δανειολήπτη! Μια κρατικής χρηματοδότησης Bad Bank, θα μπορούσε να μαζέψει όλα τα κόκκινα. Η λειτουργία μιας Bad Bank είναι κυρίως να “παρκάρει” τα μη-εξυπηρετούμενα ώσπου να ξαναπάρει μπροστά η οικονομία για να ξεκινήσουν πάλι να εξυπηρετούνται.

    Εδώ μπορεί να χρειαστεί να τα κρατήσει και 10 και 15 χρόνια!

    Ήδη περάσαμε 8 σε κρίση και έχουμε ακόμα μπροστά μας!

    Περίπου το 96% των δανειοληπτών ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΟΛΙΟΙ. Απλά βρέθηκαν εκτός δυνατότητας να εξυπηρετούν τα δάνειά τους λόγω κρίσης και υπερφορολόγησης. Δεν το λέω εγώ. Το λέει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Σε αυτούς μια Bad Bank θα δώσει τον απαραίτητο χρόνο ώστε όταν επιστρέψουν στην κανονικότητα, να μπορέσουν ξανά να ξεκινήσουν να εξυπηρετούν τα δάνειά τους.

    Όχι στους μπαταχτσήδες όπως λένε κάποιοι γραφικοί οικονομικά αναλφάβητοι.  Οι μπαταχτσήδες δεν θα πληρώσουν έτσι κι αλλιώς! Ποτέ!

    Οι νοικοκυραίοι που αδυνατούν να πληρώσουν τα κόκκινα δάνεια τους σήμερα είναι η πλειοψηφία των κόκκινων δανειοληπτών.

    Το 96% όπως λέει η ΕΕ στην έρευνα που έγινε για τη σύνταξη της Οδηγίας της για την Δεύτερη Ευκαιρία.

    Οι κυβερνώντες όμως στην Ελλάδα θέλουν να διαρρήξουν τον κοινωνικό ιστό, όπως παραδέχθηκαν, και γι’αυτό στοχεύουν να διαλύσουν την μεσαία τάξη μέσω των κόκκινων δανείων.

    Θέλουν να πουλήσουν για 3 σεντς και να βγάλουν “κάποιοι” 60 σεντς. Μόνο που δεν είναι σεντς αλλά δισεκατομμύρια ευρώ!

    Με €8-€10 δισ. χρηματοδότηση μιας Bad Bank, ο Έλληνας φορολογούμενος θα πάρει πίσω τα €38 δισ. που ήδη έχει πληρώσει μέσω ΤΧΣ (που πέρασε στο χρέος), συν μέρος των αφορολόγητων προβλέψεων και αναβαλλόμενου φόρου.

    Αυτά τα €10 δισ. μας περισσεύουν στο ΤΧΣ αχρησιμοποίητα.

    Άλλα περίπου €9 δισ. οφείλουμε να λάβουμε πίσω από τόκους που εισέπραξαν από εμάς οι ομόλογες κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης!

    Άλλα €20 δισ. περισσεύουν από τη χρηματοδότηση του Τρίτου Μνημονίου διότι ο Ταλαντούχος κ. Γιάνης πλήρωσε €17 δισ. από τα αποθεματικά των ταμείων των δημοσίων οργανισμών της Ελλάδος που μάζεψε κεντρικά στη διάρκεια της “Περήφανης Διαπραγμάτευσης”! Και τα έδωσε για να “κερδίσει χρόνο” διαπραγμάτευσης! Και στέγνωσε την αγορά και το κράτος από ρευστό!

    Αλλά δεν τα παίρνουμε ούτε αυτά τα €20 δισ.!

    Δεν θέλουνε να προστατεύσουν την αιμορραγούσα Μεσαία Τάξη της χώρας.  Να την ξεπατώσουν θέλουν! Και να ο τρόπος να βγάλουν και €55 δισ.!

    Ρουφώντας τις ψυχές εκείνων που κρατάνε ακόμα την ελληνική οικονομία ζωντανή!

    Τις ψυχές της μεσαίας τάξης που κοιτάει τη δουλειά της και προσπαθεί να επιζήσει ανάμεσα σε συνέπειες από τα εγκληματικά λάθη του σημερινού πολιτικού προσωπικού.

    Ή μάλλον όχι λάθη.

    Στρατηγικές επιλογές!

    Από την Bad Bank ο φορολογούμενος θα δει να του επιστρέφονται τα πιο πολλά από όσα έβαλε για τη διάσωση του τραπεζικού συστήματος. Απλά θα πάρει χρόνο.

    Μπορεί να πάρει πίσω από τους νορμάλ δανειολήπτες (96% αυτών) ίσως €50-€60 δισ. αν έχει υπομονή. Το κράτος λογικά δεν έχει θέμα χρόνου. Απλά μπορεί να περιμένει ώσπου οι συνθήκες να είναι καλύτερες.

    Όσο χρειαστεί.

    Και από τα κέρδη να χρηματοδοτεί έργα υποδομών.

    Η Ιρλανδία και η Ισπανία έφτιαξαν Bad Bank εξαρχής της κρίσης, και τώρα και η Ιταλία και η Κύπρος φτιάχνουν και εκείνες Bad Bank.

    Γιατί; Για να πάρουν πίσω οι φορολογούμενοι τα λεφτά που έβαλαν για να κρατήσουν όρθιες τις τράπεζες!  Γι’αυτό!

    Η Ελλάδα τί κάνει: Πουλάει τα κόκκινα δάνεια σε ιδιώτες για €0,01-€0,08 για κάθε ευρώ.

    Δηλαδή θα πουλήσει €110 δισ. απαιτήσεις για €3-€6 δισ. Όπου τα μισά τα δανείζει η ίδια η πωλήτρια τράπεζα στους αγοραστές. Αυτό σημαίνει ότι οι αγοραστές μπορούν να εισπράξουν €50-60 δισ. για απαιτήσεις αγορασμένες για €1,5-€3 δισ.

    Θα βγάλουν δηλαδή €45-€55 ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ οι μάγκες, που μια Bad Bank θα τα έδινε πίσω στους φορολογούμενους.

    ΚΑΠΟΙΟΙ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΠΟΛΥ ΠΛΟΥΣΙΟΙ ΜΕ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΗΔΗ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΣΟΥΝ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ.

    Ο φορολογούμενος θα χάσει πάλι γιατί θα κληθεί να καλύψει τα €4 δισ. από την τρύπα που θα δημιουργήσει η πώληση των κόκκινων δανείων κάτω από το book value τους.

    Επιπλέον οι Τράπεζες με €5-€6 δισ. ΔΕΝ καλύπτουν τις τρύπες που θα δημιουργήσουν οι πωλήσεις απαιτήσεων στα κόκκινα δάνεια.

    Θα ξανά ζητήσουν λεφτά από τον Φορολογούμενο. Και μετά την πώληση θα χάσουν οποιαδήποτε ευκαιρία επανάκτησης των χρημάτων που δάνεισαν οι φορολογούμενοι στις τράπεζες μέσω των ανακεφαλαιοποιήσεων.

    Κάποιος θα κερδίσει από αυτήν την προσέγγιση. Ο ιδιώτης αγοραστής “ξένα funds” των κόκκινων δανείων.

    Ψάξτε το, πίσω από τα “fund” που πασσάρουν για διεθνή, είναι Έλληνες που ετοιμάζονται να μετατρέψουν €5 δισ. δανεικά, σε €45 δισ. μετρητά. Στην τσέπη τους!

    Ποιο Χρηματιστήριο και κουραφέξαλα; Εδώ στήνεται το μεγαλύτερο σκηνικό ληστείας μετά πλειστηριασμού! Έβερ!

    Θυμίστε μου πάλι γιατί η Bad Bank είναι κακό πράγμα, και γιατί πρέπει να πουλήσουμε σε ιδιωτικές εταιρίες;

    Από ποιον ακριβώς ζητάμε να γνωματεύσει για τη σκοπιμότητα δημιουργίας Bad Bank; Από αυτούς που πουλάνε κόκκινα δάνεια στον εαυτό τους με δανεικά από την τράπεζα;

    Και την αύξηση της αξίας στα €50-€60 δισ. από τα σημερινά €3-€5 ποιος θα την πάρει;;;

    (…κατά τα άλλα για να τσακιστεί η μεσαία τάξη από τους κομμουνιστές, σε κάθε ΑΦΜ θα επιτρέπονται ως 2 Airbnb ακίνητα. Λες κι έχουμε δικτατορία. Λες και η Airbnb δεν αποδίδει στις χώρες που της το ζητούν τα φορολογικά έσοδα που συμφωνεί με το καθένα κράτος που δραστηριοποιείται. Για να το συζητάμε όσο θέλουμε έγινε ο ντόρος. Και να σκεπαστούν τα άλλα. Και να ξεκινήσουν οι πλειστηριασμοί.)

    Με οικονομικό όφελος τίνος ακριβώς;

    -Των κρατικών Τραπεζών που θα ξεφορτώσουν το ενεργητικό τους για 3 σεντς στο ευρώ; Μπα!

    -Των δανειοληπτών που θα χάσουν το σπίτι τους ακόμα και για ένα καταναλωτικό, και οι οποίοι κατά 96% ΔΕΝ είναι δόλιοι; Μπα!

    -Των φορολογούμενων, που πλήρωσαν 3 τραπεζικές ανακεφαλαιοποιήσεις για να χρηματοδοτηθούν οι προβλέψεις και διαγραφές κόκκινων δανείων κοντά €60-€70 δισ.;

    -Του καταναλωτικού κοινού, που πληρώνει τις υψηλότερες τιμές τραπεζικών υπηρεσιών εδώ και 9 χρόνια, και τώρα θα δει και την τιμή της περιουσίας του να μειώνεται από την πλημμύρα κατασχεθέντων ακινήτων; Μπα!

    -Του κράτους που θα πετάξει στο δρόμο ανθρώπους της Παραγωγικής Οικονομίας, που ΔΕΝ ευθύνονται εκείνοι για την επιδείνωση της οικονομίας, καθώς η εσωτερική υποτίμηση έγινε αποκλειστικά εις βάρος της παραγωγικής οικονομίας αφήνοντας άθικτο το δημόσιο με μια μικρή μείωση μισθού που αντέστρεψε η άμεση προαγωγή ΟΛΩΝ ΟΣΩΝ ΔΥ ΕΙΧΑΝ ΜΕΙΩΣΗ; Μπα!

    -Των “ξένα funds” που θα αγοράσουν με 3 σεντς τα δάνεια που πλήρωσαν €60 δισ. με τις ανακεφαλαιοποιήσεις και άλλα τόσα με φόρους οι Έλληνες φορολογούμενοι;

    Και πόσο θα τα πουλήσουν άραγε; Ίσως €40 δισ., ίσως €30 δισ. Μάλλον!

    Σίγουρα όμως όμως τα “ξένα funds” θα πουλήσουν πολύ παραπάνω από τα 3 που θα δώσουν στις Ελληνικές Τράπεζες και τους φορολογούμενους.

    Τόσα παραπάνω όσα θα ανακτούσε μια Bad Bank για τους φορολογούμενους μετά το τέλος της κρίσης, αν κρατούσε “παρκαρισμένα” τα κόκκινα ώσπου να ξαναπάρει μπροστά η Ελληνική Οικονομία.

    Για πάμε άλλη μια, από την αρχή!

    Σε ποιον θέλουν να χαρίσουν, πόσα ακριβώς, που στην πραγματικότητα ανήκουν σε ποιους;;;

    Ακολουθήστε τον Άγη Βερούτη στο Twitter: @Agissilaos
    [email protected]



    ΣΧΟΛΙΑ