• Άρθρα

    Ο Πέτρος Κόκκαλης είπε ένα «ναι» που τον έβγαλε εκτός γραμμής Τσίπρα

    Στέφανος Τζανάκης. Αρθρογράφος


    Ο Πέτρος Κόκκαλης εξασφάλισε έναν εχθρό την άνοιξη, βάζοντας υποψηφιότητα με τον ΣΥΡΙΖΑ για την ευρωβουλή: Είναι βέβαιο ότι ο Βαγγέλης Μαρινάκης θα αργήσει πολύ να συγχωρήσει τον γιο του Σωκράτη Κόκκαλη για εκείνη την επιλογή του. Όμως, ο Θεός συγχωρεί – επομένως , το ίδιο μπορεί να γίνει κάποτε και με τον πρόεδρο του Ολυμπιακού, υπό προϋποθέσεις που δεν είναι της ώρας…

    Ωστόσο, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ , εγγονός του αείμνηστου Πέτρου Κόκκαλη , έκανε χθες έναν άλλον εχθρό – ο οποίος δεν συγχωρεί σε καμία περίπτωση: βλέπετε, ο αθεόφοβος ψήφισε – κόντρα στον Δημήτρη Παπαδημούλη – «ναι» στη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή της κας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

    Πέρα από αντιπρόεδρος – ένας από πολλούς – του ευρωκοινοβουλίου, ο Δημήτρης Παπαδημούλης είναι επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι κοινό μυστικό ότι η dream team του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ετερόκλητη – κάποιες κοινές φωτογραφήσεις που έχουν επιχειρήσει το αποδεικνύουν, χωρίς να χρειάζεται να εντρυφήσει κανείς στα κουτσομπολιά που κυκλοφορούν στις Βρυξέλλες για τις μεγάλες διαφορές που χωρίζουν τον καθέναν τους από όλους τους υπολοίπους.

    Άλλωστε, η ίδια η σύνθεση της ομάδας μιλά από μόνη της: Στις 26 Μαΐου, οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ έστειλαν στις Βρυξέλλες τον αιώνιο Παπαδημούλη, την Κουντουρά των ΑΝΕΛ, τους δημοσιογράφους Αρβανίτη και Κούλογλου , τον σταρ Αλέξη Γεωργούλη και τον Πέτρο Κόκκαλη, που δεν χρειάζεται άλλες συστάσεις.

    Ο Αλέξης Τσίπρας είχε φτιάξει το ευρωψηφοδέλτιο με βάση τα όσα πίστευε τότε για τον συσχετισμό των δυνάμεων – ήταν η περίοδος που τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ φρόντιζαν να ευτελίζουν κάθε μέτρηση που έδινε πάνω από δύο – τρεις ποσοστιαίες μονάδες διαφορά υπέρ της Νέας Δημοκρατίας. Ήθελαν επομένως ένα ψηφοδέλτιο πολυσυλλεκτικό , θεωρώντας ότι αυτό θα ανέβαζε το ποσοστό τους – και θα τους έδινε την δυνατότητα να ρεφάρουν στις εθνικές εκλογές.

    Οι ψηφοφόροι αποφάσισαν αλλιώς – και τα υπόλοιπα είναι γνωστά. Όμως, αυτό που παραμένει άγνωστο είναι το πώς θα διαχειριστεί ο Αλέξης Τσίπρας την σχέση με τους Ευρωπαίους σοσιαλιστές – μία σχέση που είχε φτάσει στα ουράνια λίγο καιρό πριν από το πατατράκ των ευρωεκλογών, με την συμφωνία των Πρεσπών και την αποχώρηση Καμμένου από την κυβέρνηση Τσίπρα.

    Για αρκετό διάστημα, ο Τσίπρας έκλεινε το μάτι στους ευρωσοσιαλιστές , αφήνοντας υπονοούμενα ότι εξέταζε ακόμα και την αναβάθμιση της σχέσης παρατηρητή που είχε κατακτήσει στο Ευρωπαϊκό σοσιαλιστικό κόμμα – άλλωστε, στην ομάδα της Αριστεράς , όπου παραμένει ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν ανοίγουν την αγκαλιά τους όταν ακούνε το επώνυμο «Τσίπρας».
    Άλλωστε, ήταν ο ίδιος ο Δημήτρης Παπαδημούλης που είχε αναλάβει πρωτοβουλίες για διάλογο – και ό,τι ήθελε προκύψει – με τους σοσιαλιστές…

    Όμως, στη χθεσινή ψηφοφορία για την νέα Κομισιόν, έμεινε μόνος ο Πέτρος Κόκκαλης να στηρίξει με την ψήφο του την Γερμανίδα χριστιανοδημοκράτισσα που παίρνει την θέση του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ – κι ας είναι η φον ντερ Λάιεν άλλος ένας συμβιβασμός μεταξύ των συντηρητικών και των σοσιαλιστών. Προφανώς , το green deal της διαδόχου του Λουξεμβούργιου του έκανε «κλικ» – άλλωστε, στην ανάρτησή του για την 28η Οκτωβρίου μιλούσε για την ανάγκη απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα…

    Και βέβαια, στις ευρωομάδες ο καθένας κάνει ό,τι νομίζει – αλλά το «όχι» στην νέα Κομισιόν μάλλον θα επιδεινώσει τη σχέση Τσίπρα – ευρωσοσιαλιστών. Όμως, υπάρχει μία λεπτομέρεια – στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ η «πασοκοποίηση» δεν περπατάει ιδιαίτερα.

    Καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρατείνει τον μήνα του μέλιτος με το εκλογικό σώμα , στον ΣΥΡΙΖΑ στρέφονται πάλι προς τα αριστερά , θεωρώντας ότι οι ψηφοφόροι του 8,1% του ΚΙΝΑΛ είναι τόσο αντιΣΥΡΙΖΑ που δεν πρόκειται να συγκινηθούν από προσκλήσεις και άλλα παρόμοια. Οπότε μάλλον ο Πέτρος Κόκκαλης βγήκε εκτός γραμμής…



    ΣΧΟΛΙΑ