• Άρθρα

    Ο Κασσελάκης… Μαυρογυαλούρος και οι… μούντζες που έρχονται

    Ο Μαυρογυαλούρος εν δράσει

    Ο Μαυρογυαλούρος εν δράσει


    Εδώ ισχύει το «να θες να… αγιάσεις και να μη σε αφήνει ο Στέφανος Κασσελάκης». Ο οποίος προφανώς από τη στιγμή που κάθισε στην καρέκλα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και… εν δυνάμει πρωθυπουργού, άρχισε να… «Μαυρογιαλουρίζει».

    Δηλαδή ξέχασε τις… εντυπωσιακές του σπουδές στα οικονομικά, ξέχασε την καταγωγή του από την Εκάλη και το γεγονός ότι ο πατέρας του ουσιαστικά ελεύθερος επαγγελματίας είναι.

    Ξέχασε κι ότι ο ίδιος είναι παιδί της Goldman Sachs και αμερικανοθρεμμένος, οπότε θα έπρεπε να γνωρίζει καλύτερα τα φορολογικά.

    Διότι το να κάνεις ολόκληρο βίντεο για να υποσχεθείς σε όλους ανεξαιρέτως τους ελεύθερους επαγγελματίες ότι δεν θα πληρώσουν ούτε ένα ευρώ φόρο για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ, ε αυτό το λες και θεωρία Μαυρογυαλούρου.

    «Εμείς δεσμευόμαστε στους ελεύθερους επαγγελματίες ότι μέχρι 10.000 ευρώ ο φόρος τους θα είναι μηδέν. Όχι επειδή σας κάνουμε χάρη αλλά επειδή με τέτοιο εισόδημα είναι κοινωνική ανάγκη ο φόρος που πληρώνετε να είναι μηδέν», είπε με στόμφο ο κ. Κασσελάκης ο οποίος ως γνωστόν γνωρίζει πολύ καλύτερα οικονομικά από τον αντίπαλό του, κ. Μητσοτάκη.

    Μαθαίνει γρήγορα είναι η αλήθεια ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Προσαρμόζεται στην ελληνική πραγματικότητα και στην πολιτική που έμεινε –αδίκως για τον πολιτικό άνδρα- με την ιστορική φράση «Τσοβόλα δώστα όλα».

    Αλλωστε, τζάμπα είναι να υπόσχεσαι όταν είσαι στην αξιωματική αντιπολίτευση. Και μάλιστα με ένα κόμμα που με το ζόρι φτάνει το 15%-17%, όπερ σημαίνει ότι ενδεχομένως να μην κυβερνήσει ποτέ και ο Κασσελάκης να μη γίνει ποτέ πρωθυπουργός.

    Ποιος τον εμποδίζει όμως να ανοίξει την… κασέλα του και να μοιράσει φοροελαφρύνσεις και λεφτά. Μήπως είναι δικά του;

    Μήπως έχει κάποιον σοβαρό οικονομολόγο ως σύμβουλο να του πει «Στέφανε μη λες αρλούμπες. Κι ο άλλος θα έσκιζε τα μνημόνια και θα έκανε Σεισάχθεια και τώρα τρώει παϊδάκια στην Πράμαντα».

    Γιατί άλλο η πραγματικότητα κι άλλο οι τζάμπα υποσχέσεις. Κι αν ήθελε ο κ. Κασσελάκης θα μπορούσε να συνεισφέρει στο δημόσιο διάλογο για τους φόρους πιέζοντας την κυβέρνηση να εφαρμόσει το αμερικανικό σύστημα: «Εσοδα μείον έξοδα και το υπόλοιπο φορολόγηση με έναν συντελεστή». Αυτό, ναι, θα μπορούσε να είναι μια πρόταση που αξίζει να συζητηθεί.

    Ως τότε ο κ. Κασσελάκης οφείλει να ακούσει, να διαβάσει, να μάθει.

    Δεν πάει π.χ. μέχρι την οδό Ομήρου και τον Γιάννη Στουρνάρα να του πει ο διοικητής ότι το συνολικό δηλωθέν εισόδημα είναι 84 δις ευρώ εκ των οποίων τα 66 δις ή 79% από μισθωτές υπηρεσίες και ναυτικό εισόδημα.

    Να ακούσει το διοικητή να του λέει ότι οι Ελληνες με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ καταναλώνουν 40 ολόκληρα δισεκατομμύρια περισσότερα από αυτά που δηλώνουν;

    Εκεί είναι η φοροδιαφυγή, εκεί πρέπει να ψαχτούμε όλοι τι συμβαίνει.

    Ας μάθει ο κ. Κασσελάκης ότι:

    Περίπου 70% των φορολογούμενων που δηλώνουν εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα κατατάσσονται σε κλιμάκιο εισοδήματος κάτω των 10.000 ευρώ, με το συνολικό φορολογητέο εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα να ανέρχεται σε 4,3 δισ. ευρώ.

    57% των νοικοκυριών δηλώνουν στην εφορία ετήσια εισοδήματα χαμηλότερα των 10.000 ευρώ.

    37% των φυσικών προσώπων εμφανίζει εισοδήματα στα όρια της φτώχειας (έως €5.000).

    Αντε, λοιπόν, κ. Κασσελάκη και πρότεινε μέτρα για να εισπραχθούν οι φόροι, κι όχι υποσχέσεις για απαλλαγή όσων δηλώνουν έως 10.000 ευρώ αλλά σπαταλούν 40 και 50 χιλιάδες ευρώ το χρόνο.

    Μήπως καλύτερα να προτείνει άλλα μέτρα, όπως τα POS παντού, τα κίνητρα με μορφή φοροαπαλλαγών για την αποκάλυψη συναλλαγών κάτω από το τραπέζι ή κίνητρα για κάρτες, χρεωστικές και πιστωτικές. Αυτό θα έκανε καλύτερο πολιτικό τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

    Ο Μαυρογυαλούρος ως πολιτική πρακτική είναι εύκολη υπόθεση, κι ο κ. Κασσελάκης μπήκε γρήγορα στο κοστούμι του.

    Όμως, αν δεν έχει δει την ταινία να του θυμίσουμε: Στο τέλος ο Μαυρογυαλούρος εισπράττει… μούντζες.

     

    Διαβάστε επίσης:

    Πιερρακάκης: Συνάντηση με τους σχολικούς συμβούλους Αττικής

    Ρωμανός: Είναι ντροπή να κρύβεται επί τόσες μέρες ο επίσημος ΣΥΡΙΖΑ

    Γεωργιάδης: Έχουµε σχέδιο για το πώς η αγορά εργασίας θα επιστρέψει στην κανονικότητα



    ΣΧΟΛΙΑ