• Άρθρα

    Μαρία Λαγονιάννη: «Δεν χάνεται η ζωή τόσο εύκολα»

    • Contributor

    Μαρία Λαγογιάννη, διευθύντρια Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου


    Με αισιοδοξία και προσμονή υποδέχεται την «Επόμενη μέρα» η διευθύντρια του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου κυρία Μαρία Λαγονιάννη.

    Η αναδρομή στις ιστορικές στιγμές, που σε βάθος αιώνων και χιλιετιών δοκίμασαν τον άνθρωπο βγάζοντάς τον δυνατότερο και σοφότερο είναι τα δικά της επιχειρήματά.  Και μαζί η πίστη στην ικανότητα των ανθρώπων να ωριμάζουν μέσα από δύσκολες καταστάσεις, κατακτώντας την αυτογνωσία. Αλλά και η πεποίθηση, ότι τα μαθήματα όπως αυτό, από το οποίο καλείται να αντλήσει πείρα η ανθρωπότητα μπορούν να βελτιώσουν τον καθένα χωριστά και το κοινωνικό σύνολο γενικότερα.

    Η αρχαιολόγος δρ Μαρία Λαγογιάννη, γράφει για το Mononews

    «Αν η ιστορία είναι μάθημα ζωής, η αρχαία τέχνη αποδεικνύεται γνώση, βαθύτερη και ουσιαστικότερη, καταφύγιο για το μυαλό και την ψυχή στις πρωτόγνωρες μέρες της πανδημίας και της αναγκαίας φυσικής απομάκρυνσης.

    Οι συλλογές του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου  ξεδιπλώνουν στα μάτια μας την περιπέτεια και την ομορφιά της ανθρώπινης ύπαρξης, τον αγώνα, τις ελπίδες, τους φόβους, τον πόνο, την ευτυχία, τα έργα, τις ήττες και τις νίκες των ανθρώπων που έζησαν αιώνες πριν από την εποχή μας.

    Η σημερινή αναπάντεχη κρίση γράφει τώρα τη δική μας ιστορία. Αμέτρητες ζωές, ιστορίες καθημερινές και ηρωικές διαμορφώνουν το  δικό μας κοινό πεπρωμένο και μας καλούν σε ένα νέο ταξίδι αυτογνωσίας και  σε ένα αναστοχασμό για τη συλλογική μας πορεία. Οικογένεια, φιλία, συντροφικότητα, κοινότητα, έννοιες και αξίες που μιλούν για το εγώ και το εμείς,  αποκτούν τώρα νέες διαστάσεις, ωριμάζουν στη σκέψη μας και μας φέρνουν κοντά, περισσότερο από όσο νομίζουμε.

    Θα ξανασυναντηθούμε. Θα περιπλανηθούμε και πάλι ανάμεσα στα αρχαία που μεταφέρουν σοφία αιώνων, θα δούμε τα σπασμένα αγάλματα και θα πούμε «πως δεν χάνεται η ζωή τόσο εύκολα». Οι μνήμες, τα όνειρα και τα έργα των ανθρώπων που έζησαν πριν από εμάς θα μας διδάξουν και πάλι, πολλά».

    Μαρία Λαγογιάννη, διευθύντρια Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου



    ΣΧΟΛΙΑ