Menu
0.58%
Τζίρος: 140.34 εκατ.

Goldman Sachs: «Long» Ελλάδα – Βλέπει 2.900 μονάδες και 9% απόδοση στο ΧΑ

Ιωάννα Καλαντζάκου-Τσατσαρώνη - Δικηγόρος- τ. Αντιπρόεδρος Δ.Σ.Α -Υποψ. Βουλευτής Β1 Βορείου Τομέα Αθηνών (Ν.Δ.)
Comments

Η τουρκική προκλητικότητα στην κυπριακή ΑΟΖ απέδειξε με τον πλέον εύγλωττο τρόπο ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είναι ανίκανη να διαχειριστεί μείζονες εθνικές υποθέσεις.

Μπροστά στην ουσία, είναι μάλλον πταίσμα ότι ένας Πρωθυπουργός, σε παρατεταμένη επικοινωνιακή μέθη, συγκάλεσε εκτάκτως το ΚΥΣΕΑ, χωρίς καμία ενημέρωση του Προέδρου της Δημοκρατίας, των πολιτικών αρχηγών και της κυπριακής πολιτικής ηγεσίας. Ουδείς κατάλαβε την αφορμή της σύγκλησης και το πόρισμα.

Αν αυτό είναι απλώς η επιβεβαίωση της επιχειρησιακής ετοιμότητας των ενόπλων δυνάμεων, τότε είναι θλιβερά αυταπόδεικτο ότι τα αυτονόητα έγιναν ζητούμενα. Αν το «γιατί» ή το «δια ταύτα» είναι απόρρητα, απόρρητη έπρεπε να μείνει και η σύγκληση. Αλλιώς τεκμηριώνεται η εντυπωσιοθηρία και μόνον.

Έστω και έτσι, πάντως, είναι ευτύχημα το ότι ο Πρωθυπουργός αναθεώρησε παλαιότερη θέση του ότι «η θάλασσα δεν έχει σύνορα». Το νόημα όμως δεν βρίσκεται στην εσωτερική πολιτική ή στην επικοινωνιακή ανάγνωση, που είναι ευθέως συνδεδεμένες με την εκλογική συγκυρία, αλλά στο συμφέρον της εθνικής υπόθεσης.

Τι έκανε η Κυβέρνηση για να το διασφαλίσει; Απολύτως τίποτε.

Δεν επέτυχε την επιχειρησιακή αποτροπή της πρόσβασης σκαφών τουρκικών συμφερόντων. Δεν αξιοποίησε καμία διπλωματική συμμαχία, όπως θα μπορούσε να πράξει, ιδιαίτερα αν ληφθεί υπόψη ότι η οριοθέτηση της κυπριακής ΑΟΖ θεμελιώνεται σε διμερείς και τριμερείς συνεννοήσεις με Ισραήλ και Αίγυπτο, που ανθίστανται σθεναρά στην αναθεωρητική ενεργειακή διπλωματία της Άγκυρας. Δεν εξασφάλισε καμία έμπρακτη αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πέραν από χλιαρές ρηματικές καταδίκες.

Αν η επικείμενη Σύνοδος Κορυφής δεν δρομολογήσει την αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, θα έχουν παγιωθεί τετελεσμένα έμπρακτης ουδετερότητας, προϊόν της ανικανότητας των κυβερνώντων. Κάποιος θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι έχουν αρχίσει να υλοποιούνται όσα δεν κατάφερε ο κ. Τσίπρας να αποτρέψει στην προ μηνών επίσκεψή του στην Τουρκία, την οποία και παρουσίασε ως μείζονα διπλωματική επιτυχία…

Ο ελληνικός λαός μπορεί όμως να ανακόψει αυτή την εθνικά επιζήμια αλληλουχία εξελίξεων, με μία εθνικά υπεύθυνη Κυβέρνηση, που θα προκύψει από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου.

Comments
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δίκαιη μοιρασιά στο φυσικό αέριο Κύπρου-Μεσογείου ζητά ο Τσαβούσογλου
Κύπριος ΥΠΕΞ: «Ναι» στις θέσεις της Λευκωσίας από 23 χώρες της ΕΕ
Bloomberg για Βαρώσια: Μία πόλη «φάντασμα» γίνεται «πιόνι» στα χέρια της Άγκυρας

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κατάρ: Γιατί επιστρέφει στις διεθνείς αγορές με διπλή έκδοση ομολόγων σε δολάριο ΗΠΑ
Πύραυλος έπληξε δεξαμενόπλοιο στα Στενά του Ορμούζ – Δύο τραυματίες στο πλήρωμα
Τραμπ: CNN, Politico και MS NOW τον μηνύουν και ζητούν να αρθεί ο αποκλεισμός δημοσιογράφων από τον Λευκό Οίκο
Νίκος Δένδιας: Στο Κάιρο για την Τριμερή Συνάντηση Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου
Συνέλευση OHE: Κάρνεϊ, Λούλα, ΕΕ και Κένυα καλούν τις μεσαίες δυνάμεις να ενωθούν – Το κοινό μέτωπο P4M
Μαρινάκης: Εφαλτήριο για περισσότερες επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις η διπλή αναβάθμιση της οικονομίας και η επιστροφή του ΧΑ στις ανεπτυγμένες αγορές
Γροιλανδία: Την Τρίτη η υπογραφή της συμφωνίας με τις ΗΠΑ
Ηλίας Κασιδιάρης: Προσχωρεί στο κόμμα «Συμμαχία Ελλήνων» που ιδρύθηκε από πρώην «Σπαρτιάτες»
Μερτς: Τρία σενάρια για το μέλλον του στην καγκελαρία μετά τη συντριπτική ήττα του CDU στο Μεκλεμβούργο
ΕΛ.Α.Σ.: Συγκροτήθηκαν οι Συντονιστικές Επιτροπές – Τα ονόματα ανά νομό