Ακόμη πιο πολύ θυμώνω με τους συναδέλφους μου, οι οποίοι υιοθετούν στο δημόσιο λόγο τους, φράσεις «κάμερες – ρουφιάνοι», «εισπρακτικά μέτρα» και άλλα θεάρεστα μόνο και μόνο για να γίνουν αρεστοί σε μια μερίδα «αντιδραστικού» κοινού.
Η ουσία όπως αυτή αποτυπώνεται στους αριθμούς είναι πως η χώρα μας είχε 525 νεκρούς το 2025 σε τροχαία δυστυχήματα. Από τη μια πλευρά έχουμε 140 νεκρούς λιγότερους από το 2024 (665) μείωση 21%, από την άλλη 525 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ένα ολόκληρο χωριό. Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για εφησυχασμό. Θέλω να διαβάσω μια ξεκάθαρη τοποθέτηση από όλους όσοι διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους για τις κάμερες, το χαμηλότερο όριο ταχύτητας και την επιβολή του ΚΟΚ. Θέλουμε ασφαλέστερους δρόμους; Θέλουμε λιγότερα θύματα; Πρέπει να επιβάλλεται ο ΚΟΚ; Ή όχι; Είναι βέβαιο πως η απάντηση, όποια κι αν είναι, τους εκθέτει.
Πολλοί είναι αυτοί που λένε πως τα μέτρα έχουν εισπρακτικό χαρακτήρα. Αυτό είναι τελείως στρεβλό. Η διεθνής πρακτική και εμπειρία δεικνύει πως όπου αυστηροποιήθηκαν οι νόμοι και η εφαρμογή των, τα πρόστιμα πρόσκαιρα αυξήθηκαν, αλλά μεσοπρόθεσμα μειώθηκαν ωσότου ελαχιστοποιήθηκαν. Ταυτόχρονα όμως οι δείκτες τροχαίων υποπολλαπλασιάστηκαν. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι φέτος η Κρήτη, που χάρη στη σοβαρή αστυνόμευση, πέτυχε μείωση στα τροχαία 40,6%. Από 64 θύματα το 2024, έπεσε στα 38 θύματα το 2025. Προφανώς δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για χαλάρωση, αντίθετα χρειάζεται περισσότερη προσπάθεια. Όσοι λαϊκίζουν λέγοντας πως η επιβολή των μέτρων είναι εισπρακτική, ξέρουν καλά πως το κράτος χάνει πολύ περισσότερα από τη φορολογία στο αλκοόλ (μείωση 20% στην κατανάλωση), απ’ ότι εισπράττει από τα πρόστιμα στο αλκοτέστ.

Από χτες 1/1/26 το γενικό όριο για τις κατοικημένες περιοχές στην Ελλάδα σε δρόμους μονής κυκλοφορίας, μονής κατεύθυνσης είναι στα 30km/h.
Η αλλαγή αυτή αποτελεί μέρος του νέου Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (Ν. 5209/2025), ο οποίος ψηφίστηκε τον Ιούνιο του 2025. Στόχος του μέτρου είναι η ενίσχυση της οδικής ασφάλειας και η μείωση των σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων εντός του αστικού ιστού όπου έχουμε σχεδόν τα μισά θύματα. Αν ένα όχημα κινούμενο με 30km/h χτυπήσει πεζό, αυτός έχει πιθανότητα επιβίωσης 80%. Αυτή η πιθανότητα μειώνεται στο 10% αν η ταχύτητα είναι 50 km/h. Ο λόγος απλός: Στην πρώτη περίπτωση χτυπάς στο εύκαμπτο μπροστινό καπό, στη δεύτερη στο άκαμπτο παρμπρίζ.

Με τον νέο ΚΟΚ, η υπέρβαση των ορίων ταχύτητας επιφέρει αυστηρότερες κυρώσεις:
Υπέρβαση έως 20 km/h: Πρόστιμο 150€.
Υπέρβαση άνω των 30 km/h: Πρόστιμο 350€ και αφαίρεση άδειας οδήγησης για 30 ημέρες.
Υπέρβαση άνω των 50 km/h: Πρόστιμο 700€ και αφαίρεση διπλώματος για 60 ημέρες.
Προφανώς οι κάμερες θα καταγράφουν τις υπερβάσεις και αυτόματα θα μας καταλογίζεται το ανάλογο πρόστιμο. Η κάμερα δεν μπορεί να δείξει ότι τρέχεις εφόσον δεν τρέχεις, ούτε ότι κρατάς το κινητό, αν δεν το κρατάς. Δε σε βάζει στη ΛΕΑ, ή στη λεωφορειολωρίδα, ούτε σε εμφανίζει χωρίς ζώνη, ενώ φοράς. Η κάμερα απεικονίζει αυτό που κάνουμε! Οπότε τα πράγματα είναι απλά: Ή κάνουμε συνειδητά το σωστό, ή φτιάχνουμε το πιο ακριβό φωτογραφικό άλμπουμ της ζωής μας. Η επιλογή είναι δική μας, η κάμερα απλά καταγράφει τις πράξεις μας.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- F1 Βρετανία: Οι επιλογές στρατηγικής
- Γιώργος και Δημήτρης Στεφάνου (Golden Star Ferries): Ζητάμε τη στήριξή στην προσπάθεια να διαμορφωθούν συνθήκες δικαιοσύνης και βιωσιμότητας στην ακτοπλοϊκή εξυπηρέτηση των νησιών
- Ντόναλντ Τραμπ: Και νέα επίθεση κατά της «κομμουνιστικής απειλής» – Η Αμερική επέστρεψε και θέλουμε να την κρατήσουμε σπουδαία
- «Η Αλβανία δεν πωλείται»: Νέα, μαζική κινητοποίηση στα Τίρανα κατά του σχεδίου ανέγερσης τουριστικού συγκροτήματος Τραμπ
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι.
Διαβάζονται Τώρα
Neuropublic: Αίσθηση από την τοποθέτηση στη θέση του προέδρου, του Δημήτρη Αφεντούλη, στενού συνεργάτη της Μαριάννας Λάτση
Στο σπίτι της οικογένειας Βαρβέρη (Moda Bagno): 50 χρόνια design, το success story, η νέα εποχή με τον Αλέξανδρο και τον Φίλιππο και το ταλέντο του Νίκου Βαρβέρη στη… ζαχαροπλαστική!
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.