• Άρθρα

    Ιστορίες συναίνεσης: Το μπόνους και ο Πρόεδρος


    Η νέα «μάχη» μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης αναμένεται να δοθεί για τον εκλογικό νόμο, που μπήκε στο τραπέζι στις συναντήσεις του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τους αρχηγούς των κομμάτων την περασμένη Παρασκευή.

    Η κυβερνητική πρόταση που αναρτήθηκε στο opengov επαναφέρει το μπόνους υπέρ του πρώτου κόμματος, όπως ήταν το αναμενόμενο.

    Καθ’ όλο το προηγούμενο διάστημα, όταν οι λεπτομέρειες για το νέο εκλογικό σύστημα ακόμη δεν είχαν δει το φως της δημοσιότητας, το Μέγαρο Μαξίμου διακινούσε την ιδέα ότι η πρόταση θα μπορούσε να βρει σύμφωνη την Φώφη Γεννηματά. Ωστόσο, όταν η πρόεδρος το ΚΙΝΑΛ βγήκε την Παρασκευή από την συνάντηση με τον πρωθυπουργό τα πράγματα έγιναν ξεκάθαρα: Συμφωνούμε ότι διαφωνούμε, δήλωσε η επικεφαλής του κόμματος.

    Η κυβερνητική πρόταση επαναφέρει το μπόνους υπέρ του πρώτου κόμματος κλιμακωτά και για ποσοστό από 25% και πάνω: Αν ένα κόμμα πάρει κάτω από 25%, δεν δικαιούται επιπλέον έδρες, για ποσοστό 25% λαμβάνει μπόνους 20 εδρών και για κάθε 0,5% παίρνει μια επιπλέον έδρα. Αν το πρώτο κόμμα πιάσει το 40%, το μπόνους εκτοξεύεται στις 50 έδρες.

    Η κυβέρνηση εκτιμά ότι έτσι μπορεί να επιτευχθεί ισορροπία μεταξύ αναλογικότητας και σταθερής κυβέρνησης, κάτι που σίγουρα έχει ανάγκη η χώρα. Ωστόσο, δεν επιτυγχάνεται σε καμία περίπτωση η συναίνεση. Κάτι από το οποίο επίσης έχει ανάγκη η χώρα.

    Η πρόταση ως γνωστόν βρίσκει αντίθετο τον ΣΥΡΙΖΑ που επιμένει στην απλή αναλογική, με το σκεπτικό ότι το εκλογικό σύστημα πρέπει να ευνοεί τις κυβερνητικές συνεργασίες. Η διαφωνία της Φώφης Γεννηματά, που εξ αρχής είχε τοποθετηθεί υπέρ του μπόνους έγκειται στο γεγονός ότι οι 50 έδρες τελικά αλλοιώνουν το αποτέλεσμα των εκλογών. Με άλλα λόγια θέλει μπόνους, αλλά όχι τόσο υψηλό.

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης γνώριζε εξ αρχής ότι η πρότασή του δεν επρόκειτο να βρει σύμφωνους ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ, είπε πει εξάλλου ότι μπορεί να περάσει με 158 ψήφους, παρ’ όλα αυτά  αποφάσισε να προχωρήσει. Πέρα από  το προφανές, ότι δηλαδή είναι ένα σύστημα που βοηθά στον σχηματισμό ισχυρών κυβερνήσεων, ο αρχηγός της ΝΔ εκτιμά ότι το κόμμα του θα ωφεληθεί από το σύστημα.

    Αυτό είναι κάτι που συμβαίνει σχεδόν πάντα, όταν κάποιος έχει και το καρπούζι και το μαχαίρι, και αυτό δεν θα αλλάξει τώρα.

    Αν και από το Μέγαρο Μαξίμου διαψεύδεται κατηγορηματικά το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, που θα είναι διπλές, όπως έχει πει και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εν τούτοις σίγουρα ο αρχηγός του κυβερνώντος κόμματος θα αναζητήσει τον βέλτιστο χρόνο για να πάει σε εκλογές, ώστε να ωφεληθεί από το νέο σύστημα.

    Προς το παρόν η κυβέρνηση επιτυγχάνει να παρατείνει τον μήνα του μέλιτος με τους πολίτες, οπότε, ναι, λόγος για πρόωρες εκλογές τώρα δεν υπάρχει.

    Όσο για την συναίνεση, αυτή θα αναζητηθεί στην επόμενη κυβερνητική πρωτοβουλία, δηλαδή στο πρόσωπο που θα προταθεί για Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Γιατί και εκεί υπάρχουν περιθώρια. Μένει να φανεί αν υπάρχει και η διάθεση.



    ΣΧΟΛΙΑ