array(0) {
}
        
    
Menu
1.85%
Τζίρος: 34.15 εκατ.

Xρηματιστήριο: Επιστρέφει στις 2.150 μονάδες με ΕΤΕ και ΕΥΡΩΒ +3%

Αντώνης Κεφαλάς-Αρθρογράφος
Comments

Στην Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας επενδύθηκε το μανδύα του εισαγγελέα.

Όχι της ηθικής—όπως θα περίμενε κανείς, σηκώνοντας το ξίφος της ανοχής προς την ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα και κατακεραυνώνοντας τους παιδεραστές. Αλλά της πολιτικής ορθότητας: «ποιος διόρισε τον Λιγνάδη;» ρωτούσε ξανά και ξανά, πιστεύοντας, ως ιδρωμένος πυγμάχος στο ρινγκ, πως επιτέλους είχε τον αντίπαλο στα σκοινιά.

Για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης η μάχη ήταν για την εξουσία. Δεν υποκρίθηκε καν ότι τον ενδιέφερε να αναλύσει το αρρωστημένο καθεστώς στο χώρο της τέχνης, να καταθέσει την δική του αντιπρόταση στα μέτρα Μητσοτάκη.

Αντίθετα, θέλησε να διευρύνει την ατζέντα και να εγκαλέσει τον Πρωθυπουργό για όλα τα δεινά της χώρας: την πανδημία (καταστροφική η διαχείριση), την οικονομία (καταρρέει), την Τουρκία (σουρωτήρι το Αιγαίο).

Πουθενά, βέβαια, δεν ακούστηκε εναλλακτική πρόταση. Η έννοια της εποικοδομητικής κριτικής είναι εκτός της κοσμοθεωρίας του ίδιου και του κόμματος του.

Ίσως ζητούνται πολλά, όμως. Ούτε το κόμμα του, ούτε ο ίδιος έχουν αφήγημα σύγχρονο που να ανταποκρίνεται στις επείγουσες παγκόσμιες και εθνικές προκλήσεις και να βρίσκει απήχηση στο θυμικό του ταλαιπωρημένου αλλά σοφού Έλληνα πολίτη.

Στο βάθος, ίσως βλέπει τον εαυτό του ως έναν άλλο Μακιαβέλλι που στοχεύει στην εξουσία. Όπως διορατικά έγραψε, όμως, ο Αλέξανδρος Βέλιος, «η Ελλάδα (ως κλειστός τόπος) δεν αποτελεί έδαφος κατάλληλο για την απογυμνωτική σκέψη του Φλωρεντινού.»  Η εξουσία κατά Μακιαβέλλι, είναι συσχετισμός δυνάμεων, κι αυτό δεν μπορεί να κατανοήσει ο μανιχαϊσμός του ΣΥΡΙΖΑ και της ηγεσίας του.

Το θέμα είναι διαφορετικό, όμως. Διότι, Μακιαβέλλι δεν είναι. Απαρνητής της τάξης του, αιχμάλωτος της αγνωσίας του, αστραφτερός στην εμφάνιση, εκθαμβωτικός στην ευγλωττία του, κυρίαρχος στο δημόσιο βήμα ο Αλέξης Τσίπρας, ως άλλος Νάρκισσος, δεν κατάφερε να αποδράσει από το κουκούλι της αυταρέσκειας του. Δεν έχει λόγο άλλωστε. Με αυτά τα προσόντα σκαρφάλωσε τα κομματικά σκαλοπάτια, κέρδισε τις εκλογές, έγινε πρωθυπουργός.

Η εμφάνιση του στην Βουλή ήταν εμφάνιση πρωταγωνιστή στο πάλκο του θεάτρου. Μόνο που δεν είναι πλέον jeune premier.

Ο Αλέξης Τσίπρας ψαρεύει στα πάντα θολά νερά του πιο εύθραυστου πολιτεύματος– της δημοκρατίας, με τον ενοχλητικό λαϊκισμό του ως καλάμι. Πιάνει ψάρια γιατί παριστάνει ταυτόχρονα τον θύτη και το θύμα. Γι’ αυτόν δεν υπάρχει διάκριση ανάμεσα στο ψέμα και την αλήθεια. Τα πάντα είναι σχετικά και ανάλογα με την περίσταση.

 Στην σημερινή εποχή όπου σταδιακά κορυφώνεται η επίθεση στις αρχές της δημοκρατίας, στο κράτος δικαίου και στα ανθρώπινα δικαιώματα, είναι ένας «επικίνδυνος άνθρωπος».

Comments
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η επιβεβαίωση του wiseman για εκλογές και ο ΚΜ, το νέο deal της Alpha, το επικό Βατερλό της AustriaCard και η αλήθεια για τα κέρδη, τα νέα πλοία των Σταφυλοπάτη και Ιγγλέση, ο μαέστρος Θεοδωρόπουλος, το μήνυμα Στουρνάρα και τα σοφιστικέ γενέθλια της Αγγελοπούλου
Μαρινάκης κατά Τσίπρα: «Ξεπέρασε κάθε όριο θράσους»
Τσίπρας: Το μόνο ασυμβίβαστο θα έπρεπε να ήταν του πρωθυπουργού και του πολιτικού απατεώνα

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΟΠΕΚΕΠΕ: Οι 11 βουλευτές της ΝΔ ζήτησαν την άρση της ασυλίας τους – Tι είπε ο Τσιάρας, τι αναφέρουν τα υπομνήματα
Κλιμακώνεται η πολιτική σύγκρουση στις ΗΠΑ λόγω Ιράν: Αίτημα καθαίρεσης Τραμπ και Χέγκσεθ από βουλευτές
Τσιάρας για ΟΠΕΚΕΠΕ: Ένα τηλεφώνημα υπάρχει μόνο από συνεργάτη μου για αγρότη της Καρδίτσας – Θα είμαι ξανά υποψήφιος στις εκλογές του 2027
Axios: Αν ο Τραμπ διαπιστώσει πως μία συμφωνία είναι κοντά θα πάρει πίσω το τελεσίγραφο στο Ιράν
ΔΟΕ: «Μαύρος Απρίλιος» αν δεν ανοίξει το Ορμούζ άμεσα – Λύση, η στροφή στις ΑΠΕ και χρήση της ενέργειας με «σύνεση»
The Times: Ο Μοτζτάμπα Χαμενεΐ νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση από την αρχή του πολέμου στην πόλη Κομ του Ιράν
ΟΠΕΚΕΠΕ: Συνεδριάζει η επιτροπή Δεοντολογίας για την άρση ασυλίας των 11 βουλευτών
Το τελεσίγραφο του Ντόναλντ Τραμπ στο Ιράν εκπνέει σε λιγότερες από 24 ώρες
Τι επιδίωξε ο Μητσοτάκης με το τηλεοπτικό μήνυμα – Οι πρώτες αντιδράσεις της γαλάζιας Κ.Ο. για άρσεις ασυλίας και ασυμβίβαστο
Συμβιβασμός στο ασυμβίβαστο