• Άρθρα

    Η λονδρέζικη αγορά ακινήτων στη δίνη των Panama Papers

    • Contributor


    To Λονδίνο ανέκαθεν λειτουργούσε ως κόμβος προσέλκυσης τεράστιων κεφαλαίων με κατεύθυνση την εκτεταμένη αγορά ακινήτων του. Ωστόσο, με τη διαρροή των 11,5 εκατομμυρίων εγγράφων από την παναμαϊκή νομική εταιρεία Mossack Fonseca στην υπόθεση την αποκαλούμενη Panama Papers, η λονδρέζικη αγορά ακινήτων λαμβάνει άλλες διαστάσεις.

    Με τα στοιχεία, τα οποία ήλθαν στο φως, δόθηκε τροφή σε ποικίλα δημοσιεύματα με θέμα τους ξένους ιδιοκτήτες πολλαπλών οικημάτων υψηλής αξίας στη βρετανική πρωτεύουσα. Υπό το πρίσμα αυτό, όπως παρατηρεί σε δημοσίευμά του ο ιστότοπος του τηλεοπτικού δικτύου CNBC, δεν ήταν λίγοι όσοι διερωτήθηκαν εάν κάποιες μεγάλες αγορές ακινήτων χρηματοδοτήθηκαν με «μαύρο χρήμα».

    Συγκεκριμένα, προ ημερών η βρετανική εφημερίδα Guardian ανέφερε ότι σχεδόν 2.800 εταιρείες του πελατολογίου της Mossack Fonseca εμφανίζονται καταχωρισμένες ως ιδιοκτήτριες υπεράκτιας ακίνητης περιουσίας στη Βρετανία από το 2014. Oι δε Financial Times ανέφεραν πως είχαν αγοράσει ακίνητα και συνεργάτες του Σύρου προέδρου Ασαντ.

    Κριτική

    Οι ασκούντες κριτική στη βρετανική κυβέρνηση της προσάπτουν ότι δεν έδωσε τη δέουσα προσοχή στον πακτωλό των χρημάτων που εισέρρεαν αδιαλείπτως εντός των συνόρων. Ταυτόχρονα, είχε τόσο στενές διασυνδέσεις με τις τράπεζες, ώστε να μην είναι διατεθειμένη να χαλιναγωγήσει την εκμετάλλευση των υπεράκτιων κτήσεών της ως φορολογικών παραδείσων.

    Για του λόγου το αληθές, αρκεί να αναφερθεί πως οι Παρθένοι Νήσοι, μία εκ των βρετανικών κτήσεων, φιλοξενούσε επενδύσεις 110.000 πελατών της Mossack Fonseca. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει στο Γαλλικό Πρακτορείο o Nίκολας Σάξον, πολιτικός αναλυτής και συγγραφέας του βιβλίου «Νησιά των θησαυρών», «το Λονδίνο αποτελεί το επίκεντρο όλης της ανηθικότητας που παρατηρείται στον κόσμο».

    Το βιβλίο του ασχολείται με τον ρόλο των υπεράκτιων τραπεζών και των φορολογικών παραδείσων. Επί του θέματος της Βρετανίας, τώρα, ο κ. Σάξον επισημαίνει ότι η ίδια ως χώρα λειτουργεί με αρκετή διαφάνεια, αλλά όχι όσες εταιρείες χρησιμοποιούν τις κτήσεις της. «Η φοροαποφυγή και τα σχετικά πράγματα συνήθως διεκπεραιώνονται από τα εξωτερικά μέρη του δικτύου, ενώ συνήθως υπάρχουν διασυνδέσεις με το Σίτι του Λονδίνου, με βρετανικές νομικές και λογιστικές εταιρείες, καθώς και με βρετανικές τράπεζες».

    Οι πελάτες

    Τα διαρρέοντα έγγραφα αποκάλυψαν ότι η Βρετανία διέθετε εντός των συνόρων τον τρίτο μεγαλύτερο αριθμό μεσαζόντων –ή συμβούλων– για τους πελάτες της Mossack Fonseca. Συγκεκριμένα ανέρχονται σε 32.682 συμβούλους, οι οποίοι δραστηριοποιούνται μέσω διαφόρων οχημάτων, όπως είναι οι «εταιρείες-βιτρίνες».

    Οι τελευταίες, χωρίς να είναι αυτές καθ’ αυτές παράνομες, δίνουν το περιθώριο να χρησιμοποιηθούν για παράνομες δραστηριότητες, όπως είναι το ξέπλυμα χρήματος από εγκληματικές ενέργειες ή η απόκρυψη πλούτου, ο οποίος ενδεχομένως να θεωρείται πολιτικά και κοινωνικά προκλητικός.

    Σχεδόν 310.000 εταιρείες σε φορολογικούς παραδείσους έχουν στην κατοχή τους βρετανικά ακίνητα ως επί το πλείστον στο Λονδίνο με εκτιμώμενη αξία σχεδόν 170 δισ. στερλίνες ή 210 δισ. ευρώ. Το 10% από τις εν λόγω ιδιοκτησίες συνδέεται με την εταιρεία Mossack Fonseca.

    Αξίζει να αναφερθεί, εν κατακλείδι, ότι ο εμίρης των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, σεΐχης Χαλίφα μπιν Ζαγιέντ αλ Ναϊάν, κατέχει ακίνητα στη βρετανική πρωτεύουσα συνολικής αξίας άνω του 1,2 δισ. στερλινών ή 1,5 δισ. ευρώ, ενώ η κόρη του πρωθυπουργού του Πακιστάν ήταν η ιδιοκτήτρια δύο υπεράκτιων επιχειρήσεων με διαμερίσματα στην πανάκριβη περιοχή του Παρκ Λέιν.

    REUTERS, A.P., BLOOMBERG από Καθημερινή

    Powered by:

    iolcus - logo

    IOLCUS Investments ΑΕΠΕΥ. Ανεξαρτησία. Γνώση Αγορών . Προστασία Περιουσίας



    ΣΧΟΛΙΑ