array(0) {
}
        
    
Menu
-0.5%
Τζίρος: 17.91 εκατ.

Έκθεση της ΕΥ: Ανάγκη για στρατηγική επανατοποθέτηση του κλάδου καταναλωτικών προϊόντων παγκοσμίως

Comments

Μετά τη νηοπομπή των τεσσάρων συνεχόμενων πτωτικών συνεδριάσεων στο Χ.Α. με τους πωλητές να κυριαρχούν, ήταν η σειρά των αγοραστών να αντεπιτεθούν την τελευταία ημέρα του 1ου εξαμήνου σε μια απόπειρα καλλωπισμού των αποτιμήσεων.

Όμως, η έξαρση της πανδημίας με τον αριθμό των κρουσμάτων να αυξάνεται πάλι, επαναφέρει στο προσκήνιο σενάρια περιοριστικών μέτρων, αναστέλλει το βηματισμό επαναφοράς στην κανονικότητα για την παγκόσμια οικονομία και ασφαλώς διαταράσσει την επενδυτική ψυχολογία. Έτσι, η αποκλίνουσα συμπεριφορά ανάμεσα στην πορεία των δεικτών στις διεθνείς αγορές σε συνέχεια των παρεμβατικών κινήσεων τόσο από τη νομισματική όσο και από τη δημοσιονομική πολιτική και τις δυσοίωνες προβλέψεις για την οικονομία, οδηγεί την επενδυτική κοινότητα στη εκτίμηση ότι στην παρούσα φάση υφίσταται θέμα υπερτίμησης των επιδόσεων των δεικτών. Για μια ακόμη φορά, μετά το φοβερό Μάρτιο οπότε όλα τα χρηματιστήρια είχαν βυθιστεί, η πανδημία επιδεικνύει τα τοξικά χαρακτηριστικά της στις αγορές.

Από την άλλη πλευρά, η διατήρηση των χαμηλών αποδόσεων στα ελληνικά ομόλογα, διαμορφώνει προϋποθέσεις αναζωογόνησης της αγοράς των εταιρικών ομολόγων, καθώς μερικές από τις κορυφαίες εταιρείες δρομολογούν εκδόσεις που αναμένεται να ολοκληρωθούν με επιτυχία. Η ΓΕΚΤΕΡΝΑ επιδιώκει να αντλήσει €500 εκ. για να εκτελέσει το επενδυτικό της πρόγραμμα (Καστέλι, Ελληνικό, Κομοτηνή κοκ), η Lamda ζητεί €320 εκ. για το έργο του Ελληνικού και ο Τιτάν θα εκδώσει ομολογιακό δάνειο €250 εκ. για να αποπληρώσει το ακριβό ομολογιακό δάνειο που είχε συνάψει παλιότερα.

Οι εκδόσεις αυτές θα αποσπάσουν ρευστότητα από τη αγορά που αφορά την άμεση επιλογή μετοχικών αξιών. Συνιστούν όμως ηχηρή ψήφο εμπιστοσύνης για  τη φερεγγυότητα των ελληνικών επιχειρήσεων σε σχέση με την εύρυθμη αποπληρωμή των δανειακών τους υποχρεώσεων, εξέλιξη που σε επόμενο χρόνο θα οδηγήσει και σε ανάληψη επενδυτικών κινδύνων με νέες εισροές στο ελληνικό χρηματιστήριο για μετοχικούς τίτλους. Την ίδια ώρα, η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών επιβεβαιώνει ότι το ύψος των νέων δανειοδοτήσεων των ελληνικών τραπεζών θα φτάσει τα €17 δις. για το 2020, διαμορφώνοντας «άλλα» δεδομένα στα μεγέθη του ισολογισμού τους με την ολοκλήρωση του 2ο εξαμήνου του έτους.

Για την Ευρώπη, καταλυτικής σημασίας θα είναι η Σύνοδος Κορυφής στις 17-18 Ιουλίου, με τους ηγέτες να καλούνται να αποφασίσουν για το μέγεθος και τη διάρθρωση του Ταμείου Ανάκαμψης (Next Generation EU), το ύψος του οποίου έχει προσδιοριστεί στα €750 δις.  από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την Ελλάδα να διεκδικεί κονδύλια ύψους €33 δις. Επομένως, το σενάριο της αναμονής ενόψει των εξελίξεων αυτών είναι το πιθανότερο σε σχέση με την κίνηση του Γ.Δ. του ελληνικού χρηματιστηρίου.

Επί του παρόντος, η συναλλακτική υποτονικότητα απέτρεψε την υπέρβαση των 680 μονάδων, με την καθοδική κίνηση να οδηγεί μέχρι τις 630 μονάδες και  το ελληνικό χρηματιστήριο να μη συγχρονίζεται με την ανοδική κίνηση των διεθνών αγορών. Συσσώρευσης συνέχεια επομένως μέχρις  ότου κάποιος θετικός (ελπίζουμε !) καταλύτης θα αναβαθμίσει τις συναλλαγές και θα  οδηγήσει το Γ.Δ. πάνω από τις 700 μονάδες !

Δημήτρης Τζάνας

Δ/ντης Επενδύσεων Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ

Comments
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΑΔΕ – myDATA: Σε λειτουργία νέες εκδόσεις για το myDATA και το timologio
Χρηματιστήριο: Προβάδισμα για 4η μέρα στους πωλητές, αναχώματα στις 1.200, γιατί κλυδωνίζεται η Epsilon Net
Πώς θα παιχτεί η αγορά από σήμερα μέχρι και τις 18/8 – Τι λένε οι επαγγελματίες για Scope, ΜSCI

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χρυσός: Υποχωρούν οι τιμές στην Ασία εν αναμονή απάντησης της Τεχεράνης στο χτύπημα των ΗΠΑ
Πετρέλαιο: «Σύννεφα» στην αγορά μετά την επίθεση των ΗΠΑ στο Ιράν – Τι λένε οι αναλυτές
Χρηματιστήριο: Στην ΕΤΕ οι πιέσεις, ξεκίνημα με πτώση πάνω από 3% για Cener, νέες πιέσεις στην Aegean
Eurobank: Απέκτησε 3,82 εκατ. ίδιες μετοχές – Στα €2,6956 η μέση τιμή κτήσης
Γιατί οι διεθνείς αγορές αγνοούν τα αμερικανικά πλήγματα κατά του Ιράν – Το χειρότερο σενάριο
Οι τελευταίες εκθέσεις για Qualco, Autohellas, Cenergy και ΕΛΠΕ
Αλματώδης αύξηση των τιμών του πετρελαίου (+4%) κατά την έναρξη των συναλλαγών στην Ασία
Metlen: Η ανάπτυξη είναι στο DNA του… νέα τιμή στόχος στα €53,83 ανά μετοχή
Άμεση ανάλυση: Τι συμβαίνει με τις μετοχές των Aegean, Metlen, ΑΒΑΞ, ΟΠΑΠ, Boeing και Tesla
Χρηματιστήριο: Οι 10 μετοχές με τις μεγαλύτερες πιθανότητες διαφυγής μέσα στον πόλεμο που δεν είναι όλες τράπεζες