Menu
-0.89%
Τζίρος: 278.93 εκατ.

Μητσοτάκης: Η συνεδρίαση της Κ.Ο. της ΝΔ και τα μηνύματα σε ΠΑΣΟΚ και Σαμαρά

Δημήτρης Τζάνας. Διευθυντής Επενδύσεων Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ
Comments

Μετά τη νηοπομπή των τεσσάρων συνεχόμενων πτωτικών συνεδριάσεων στο Χ.Α. με τους πωλητές να κυριαρχούν, ήταν η σειρά των αγοραστών να αντεπιτεθούν την τελευταία ημέρα του 1ου εξαμήνου σε μια απόπειρα καλλωπισμού των αποτιμήσεων.

Όμως, η έξαρση της πανδημίας με τον αριθμό των κρουσμάτων να αυξάνεται πάλι, επαναφέρει στο προσκήνιο σενάρια περιοριστικών μέτρων, αναστέλλει το βηματισμό επαναφοράς στην κανονικότητα για την παγκόσμια οικονομία και ασφαλώς διαταράσσει την επενδυτική ψυχολογία. Έτσι, η αποκλίνουσα συμπεριφορά ανάμεσα στην πορεία των δεικτών στις διεθνείς αγορές σε συνέχεια των παρεμβατικών κινήσεων τόσο από τη νομισματική όσο και από τη δημοσιονομική πολιτική και τις δυσοίωνες προβλέψεις για την οικονομία, οδηγεί την επενδυτική κοινότητα στη εκτίμηση ότι στην παρούσα φάση υφίσταται θέμα υπερτίμησης των επιδόσεων των δεικτών. Για μια ακόμη φορά, μετά το φοβερό Μάρτιο οπότε όλα τα χρηματιστήρια είχαν βυθιστεί, η πανδημία επιδεικνύει τα τοξικά χαρακτηριστικά της στις αγορές.

Από την άλλη πλευρά, η διατήρηση των χαμηλών αποδόσεων στα ελληνικά ομόλογα, διαμορφώνει προϋποθέσεις αναζωογόνησης της αγοράς των εταιρικών ομολόγων, καθώς μερικές από τις κορυφαίες εταιρείες δρομολογούν εκδόσεις που αναμένεται να ολοκληρωθούν με επιτυχία. Η ΓΕΚΤΕΡΝΑ επιδιώκει να αντλήσει €500 εκ. για να εκτελέσει το επενδυτικό της πρόγραμμα (Καστέλι, Ελληνικό, Κομοτηνή κοκ), η Lamda ζητεί €320 εκ. για το έργο του Ελληνικού και ο Τιτάν θα εκδώσει ομολογιακό δάνειο €250 εκ. για να αποπληρώσει το ακριβό ομολογιακό δάνειο που είχε συνάψει παλιότερα.

Οι εκδόσεις αυτές θα αποσπάσουν ρευστότητα από τη αγορά που αφορά την άμεση επιλογή μετοχικών αξιών. Συνιστούν όμως ηχηρή ψήφο εμπιστοσύνης για  τη φερεγγυότητα των ελληνικών επιχειρήσεων σε σχέση με την εύρυθμη αποπληρωμή των δανειακών τους υποχρεώσεων, εξέλιξη που σε επόμενο χρόνο θα οδηγήσει και σε ανάληψη επενδυτικών κινδύνων με νέες εισροές στο ελληνικό χρηματιστήριο για μετοχικούς τίτλους. Την ίδια ώρα, η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών επιβεβαιώνει ότι το ύψος των νέων δανειοδοτήσεων των ελληνικών τραπεζών θα φτάσει τα €17 δις. για το 2020, διαμορφώνοντας «άλλα» δεδομένα στα μεγέθη του ισολογισμού τους με την ολοκλήρωση του 2ο εξαμήνου του έτους.

Για την Ευρώπη, καταλυτικής σημασίας θα είναι η Σύνοδος Κορυφής στις 17-18 Ιουλίου, με τους ηγέτες να καλούνται να αποφασίσουν για το μέγεθος και τη διάρθρωση του Ταμείου Ανάκαμψης (Next Generation EU), το ύψος του οποίου έχει προσδιοριστεί στα €750 δις.  από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την Ελλάδα να διεκδικεί κονδύλια ύψους €33 δις. Επομένως, το σενάριο της αναμονής ενόψει των εξελίξεων αυτών είναι το πιθανότερο σε σχέση με την κίνηση του Γ.Δ. του ελληνικού χρηματιστηρίου.

Επί του παρόντος, η συναλλακτική υποτονικότητα απέτρεψε την υπέρβαση των 680 μονάδων, με την καθοδική κίνηση να οδηγεί μέχρι τις 630 μονάδες και  το ελληνικό χρηματιστήριο να μη συγχρονίζεται με την ανοδική κίνηση των διεθνών αγορών. Συσσώρευσης συνέχεια επομένως μέχρις  ότου κάποιος θετικός (ελπίζουμε !) καταλύτης θα αναβαθμίσει τις συναλλαγές και θα  οδηγήσει το Γ.Δ. πάνω από τις 700 μονάδες !

Δημήτρης Τζάνας

Δ/ντης Επενδύσεων Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ

Comments
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Allwyn: Νέα αγορά μετοχών ύψους €8.956.253,89 ευρώ
ΟΤΕ: Αγόρασε μετοχές αξίας 2,53 εκατ. ευρώ
Eurobank: Αγορά ιδίων μετοχών ύψους 11,4 εκατ. ευρώ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χρηματιστήριο: Τι θα συμβεί στις τραπεζικές μετοχές από σήμερα
Κυψέλη: Πολλά ερωτήματα, καμία απάντηση
Ελεονώρα Μελέτη στο mononews: Ποτέ δεν είναι αργά για δικαίωση, όσα χρόνια κι αν έχουν περάσει
Wall Street: Κέρδη για τους βασικούς δείκτες παρά τις νέες πιέσεις σε μετοχές ημιαγωγών – Άλμα 17% για τη PayPal
Πετρέλαιο: Σχεδόν αμετάβλητες οι τιμές, στα 84,95 δολάρια το βαρέλι το Brent
SpaceX: Η μετοχή υποχωρεί για πρώτη φορά κάτω από την τιμή της IPO
Ευρωαγορές: Μικτά πρόσημα με στήριξη από την ASML – κατρακύλα -14% για την TomTom
SpaceX: Δίνει μάχη για να διατηρηθεί πάνω από την τιμή της IPO λίγες εβδομάδες μετά την εισαγωγή στον Nasdaq 100
Χρηματιστήριο: Νέο υψηλό 20 ετών τα ΕΛΠΕ, ιστορικό υψηλό η ΜΟΗ
Άκτωρ: Από το -5% στο +1% η μετοχή