• Άρθρα

    Άμεση ανάλυση: Τι θα κάνουν οι αγορές, τι συμβαίνει σε Alpha Bank και ΟΤΕ

    • Τεχνική ανάλυση Γιάννης Γιαπράκης, επικεφαλής Vitalfinance
    Ο επικεφαλής της Vitalfinance Γιάννης Γιαπράκης

    Γιάννης Γιαπράκης, επικεφαλής Vitalfinance


    Σχόλιο τεχνικής ανάλυσης με το κλείσιμο της 04-03-22

    Η βραχυπρόθεσμη τάση (10 ημερών) του Γενικού Δείκτη είναι καθοδική ενώ αντιστρέφεται σε ανοδική με υπέρβαση των 950  μονάδων (κλείσιμο).

    Εξακολουθεί να συνεχίζει καθοδικά η αγορά αφού όπως ήταν φανερό η μικρή και ήπια ανοδική ανάπαυλα της Πέμπτης δεν ήταν ικανή να αλλάξει κάτι στην τεχνική εικόνα.

    Οι πιέσεις επανήλθαν και η αγορά συνεχίζει να αναζητεί επίπεδο ισορροπίας. Δεν υπάρχει μια ισχυρή στήριξη μέχρι τις 743 μονάδες και αυτό δημιουργεί τεράστια ασάφεια και ανασφάλεια καθώς δεν μπορεί να υπάρξει έστω και μια παρακινδυνευμένη πρόβλεψη για το επίπεδο έναρξης μιας μικρής ή μεγαλύτερης ανοδικής αντίδρασης για την εκτόνωση της πίεσης των τελευταίων δύο εβδομάδων.

    Δύο πιθανά ενδεχόμενα υφίστανται για την ολοκλήρωση της τρέχουσας διορθωτικής κίνησης όπως αναλύονται παρακάτω.

    Στο κύριο και πιθανότερο σενάριο η καθοδική κίνηση όπως έχει ήδη αναφερθεί είναι διόρθωση του ανοδικού σκέλους D.

    Από το διάγραμμα είναι σαφείς οι τυπικοί στόχοι ολοκλήρωσης αυτής της διόρθωσης με τον πρώτο να έχει ήδη επιτευχθεί (853 μονάδες) και τον δεύτερο να βρίσκεται στις 780 μονάδες.

    Πολύ σημαντική είναι η ανερχόμενη γραμμή τάσης που μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο για τον τερματισμό της διόρθωσης.

    Στο εναλλακτικό και λιγότερο πιθανό σενάριο η καθοδική κίνηση είναι διόρθωση του ανοδικού σκέλους D1. Στο διάγραμμα φαίνονται οι τυπικοί στόχοι ολοκλήρωσης της διόρθωσης με τον δεύτερο (811 μονάδες) να βρίσκεται ήδη πολύ κοντά στην τιμή του ΓΔ.

    Και σε αυτή την περίπτωση την ίδια αξία έχει η ανερχόμενη γραμμή τάσης που μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο για τον τερματισμό της διόρθωσης.

    Και στα δύο σενάρια η διόρθωση δεν αναμένεται να τερματιστεί σύντομα καθώς το πιθανότερο είναι να λάβει την τυπική μορφή ABC ενώ ακόμη βρίσκεται σε εξέλιξη το κύμα Α. Αναμενόμενο είναι, σε κάθε περίπτωση, σύντομα να εμφανιστεί το ανοδικό Β.

    ΔΤΡ

    Η βραχυπρόθεσμη τάση (10ημερών) είναι καθοδική ενώ αντιστρέφεται σε ανοδική με υπέρβαση των 724  μονάδων (κλείσιμο).

    Η συνεδρίαση της Παρασκευής έφερε την καθοδική διάσπαση των βασικών και μακροχρόνιων στηρίξεων (SMA200 και ανερχόμενη).

    Ο τραπεζικός δείκτης ψάχνει πλέον ισορροπία στην περιοχή της διπλής στήριξης στις 542-546 μονάδες.

    Αν δεν καταφέρει να κρατηθεί και σε αυτή την πολύ σημαντική περιοχή στήριξης τότε η τεχνική εικόνα θα επιβαρυνθεί πάρα πολύ και γι’ αυτό  η εμφάνιση της ανοδικής αντίδρασης είναι και απαραίτητη αλλά και πιθανή.

    Alpha Bank (ΑΛΦΑ)

    Η βραχυπρόθεσμη τάση (10ημερών) είναι ανοδική ενώ αντιστρέφεται σε καθοδική, με διάσπαση των 1,35€ (κλείσιμο).

    Συνεχίστηκε η κάθοδος της τιμής της μετοχής φτάνοντας πλέον να απειλεί την διπλή στήριξη στα 0,985-1,01€.

    Είναι αρκετά πιθανή η εμφάνιση μιας ανοδικής αντίδρασης καθώς θεωρείται απίθανο να διασπαστεί η στήριξη χωρίς να απορροφήσει κάποια από την πίεση που ασκείται στην τιμή της μετοχής.

    ΟΤΕ

    Η βραχυπρόθεσμη τάση (10ημερών) είναι καθοδική ενώ αντιστρέφεται σε ανοδική με υπέρβαση των 18,26€ (κλείσιμο).

    Βαρύ πλήγμα στη μεσοπρόθεσμη τάση της μετοχής αποτελεί η καθοδική διάσπαση του SMA50 που ήταν η κύρια στήριξη της μετοχής για τους τελευταίους 3 μήνες.

    Μπορεί να παραμείνει ανοδική μόνο αν ο SMA50 ανακτηθεί άμεσα με την εκδήλωση κάποιας ανοδικής αντίδρασης.

    Το ενδεχόμενο αυτό βοηθά και η στήριξη στα 16,75€ που προκάλεσε και το γύρισμα από τα χαμηλά στη συνεδρίαση της Παρασκευής.

     S&P 500

    Παρά την πίεση που ασκεί η στρατιωτική σύρραξη στην Ουκρανία δεν είναι και τόσο άσχημη η τεχνική εικόνα του S&P 500. Διέσπασε αρχικά την στήριξη στις 4300 μονάδες αλλά την ανέκτησε άμεσα μετά την αρχική διάσπαση και την κράτησε κατά τη διάρκεια όλης της περασμένης εβδομάδας.

    Έτσι διατηρεί αρκετές πιθανότητες να ακυρώσει την ενεργοποίηση του καθοδικού σχηματισμού που ήταν αποτέλεσμα της αρχικής διάσπασής της.

    Η μεσοπρόθεσμη τάση είναι καθοδική όμως υπάρχει ανοικτό παράθυρο αντιστροφής με υπέρβαση των SMA όσο διατηρείται ως βάση στήριξης το επίπεδο των 4300 μονάδων.

    €/$

    Πολύ γρήγορα εγκατέλειψε την ζώνη ταλάντωσης γύρω από τον SMA50 η ισοτιμία €/$ που διέσπασε εύκολα τη διπλή στήριξη στα 1,115-1,120$ και πέτυχε νέο χαμηλό.

    Σε καθοδική τροχιά βρίσκεται ξανά το € έναντι του δολαρίου ως συνέπεια της σύρραξης στην Ουκρανία και των επιπτώσεων που εκτιμάται ότι θα έχει αυτή στην ευρωπαϊκή οικονομία.

    WTI

    Αφού οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία συνεχίζονται, συνεχίζεται και η επιρροή που έχουν στην τιμή του “μαύρου χρυσού”.

    Έτσι παρότι φαινόταν ότι είχε ολοκληρωθεί η ανοδική κίνηση της τιμής του, πετυχαίνοντας και τον ανοδικό στόχο στα 99,50$, μετά από μια πρόσκαιρη, όπως αποδείχθηκε, διόρθωση πήρε ξανά ανοδική πορεία πετυχαίνοντας τιμές ρεκόρ ψηλότερα από τα 110$.

    Σημείωση: Τα παραπάνω δεν αποτελούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε κινητής αξίας.



    ΣΧΟΛΙΑ