• Άρθρα

    «Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι», θα φωνάξει ο Κασσελάκης με τον Τάιλερ;

    Βασίλης Κανέλλης

    Βασίλης Κανέλλης


    «Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι». Πόσες φορές ήχησε στην Αθήνα και σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας αυτό το σύνθημα τα τελευταία 50 χρόνια; Από εκείνη την τραγική ημέρα της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, με το έπος του Πολυτεχνείου, οι Αμερικανοί στοχοποιήθηκαν από τον ελληνικό λαό.

    Και δικαίως θα έλεγε κανείς αφού η ξενοκίνητη Χούντα που εγκαθιδρύθηκε στη χώρα επί 7 χρόνια, ήταν αμερικανικής έμπνευσης.

    Σε όλες τις επετείους για το Πολυτεχνείο, από το 1974 μέχρι σήμερα το σύνθημα κατά των Αμερικανών κυριαρχούσε στην καθιερωμένη πορεία προς την πρεσβεία των ΗΠΑ.

    Κάπως ατόνησε τα τελευταία χρόνια, μιας και οι σχέσεις της Ελλάδας με τις ΗΠΑ βελτιώθηκαν, ήρθαν και άλλοι… εχθροί να προστεθούν λόγω μνημονίων και χρεοκοπίας της χώρας, και πλέον το σύνθημα «Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι» ακούγεται σποραδικά.

    Μάλιστα, την περίοδο 2025-2019, επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όταν υπήρξε και η «αναγκαστική» ατλαντική στροφή του Αλέξη Τσίπρα, ήταν κάπως… άτοπο για το μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ στη διαδήλωση του Πολυτεχνείου να βρίζει τους Αμερικάνους ενώ ο τότε πρωθυπουργός να χαρακτηρίζει άνθρωπο με «καλές προθέσεις» τον Τραμπ και να συνομιλεί με το αμερικανικό πολιτικό σύστημα.

    Ο δε Αλέξης Τσίπρας κατέβαινε στις διαδηλώσεις, πήγαινε μέχρι το μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ αλλά απέφευγε να ηγηθεί της πορείας μέχρι την αμερικανική πρεσβεία. Θυμάμαι και το 2019, στην αντιπολίτευση πλέον, που πήγε στην πορεία αλλά αποχώρησε από το μπλοκ όταν αυτό έφτασε στο Σύνταγμα…

    Ετσι, λοιπόν, φτάνουμε στο σήμερα όπου ο Στέφανος Κασσελάκης, το άλλοτε golden boy της Goldman Sacks, ο αμερικανοτραφής πρώην trader στο χώρο της ναυτιλίας και μέχρι πριν μερικούς μήνες μόνιμος κάτοικος ΗΠΑ και με αμερικανικό διαβατήριο, γίνεται πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

     

    Ο Αλέξης Τσίπρας το 2019 στην πορεία
    Ο Αλέξης Τσίπρας το 2019 στην πορεία

     

    Τι θα κάνει άραγε αύριο, 17 Νοέμβρη ο κ. Κασσελάκης; Οι πληροφορίες λένε ότι θα πάει να καταθέσει στεφάνι στο μνημείο των πεσόντων μέσα στο Πολυτεχνείο. Αλλά μετά τι θα κάνει; Θα πάει στο μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ (ό,τι απέμεινε) και θα ηγηθεί της πορείας προς την πρεσβεία των ΗΠΑ;

    Θα φωνάξει άραγε κι αυτός «Αμερικάνοι, φονιάδες των λαών»; Θα μπορέσει να βρεθεί μαζί με τους παλιούς συντρόφους του της «Ομπρέλας» και τις άλλες τάσεις με τις οποίες «σκοτώθηκε» την περασμένη Κυριακή;

    Ή απλά θα αποφύγει τις κακοτοπιές και θα αφήσει για το ΚΚΕ την… αιώνια μάχη κατά του αμερικανικού παράγοντα;

    Ξεπερασμένα πράγματα θα πείτε. Ξεπερασμένες συνήθειες και συνθήματα που πλέον δεν έχουν καμιά βαρύτητα για τον κόσμο. Σε μια παγκοσμιοποιημένη κοινωνία, όπου οι αποστάσεις είναι τόσο μικρές, σε έναν κόσμο όπου οι μετακινήσεις είναι τόσο εύκολες και χιλιάδες Ελληνες βρίσκονται στις ΗΠΑ, δουλεύουν, διαπρέπουν, ζουν αρμονικά με τους Αμερικανούς, πώς να περάσουν συνθήματα της δεκαετίας του 70 και του 80;

    Κι όταν ο αρχηγός ενός αριστερού(;) κόμματος είναι ουσιαστικά Αμερικανός πολίτης πώς να κάνει αντιαμερικανισμό; Μόνο το ΚΚΕ θα μείνει να φωνάζει αύριο και τα επόμενα χρόνια.

    Αλλά πράγματι θα είχε εξαιρετικό ενδιαφέρον να δει κανείς τον Στέφανο Κασσελάκη και τον Αμερικανό σύζυγό του, Τάιλερ, να φωνάζουν «φονιάδες» τους Αμερικανούς. Ή και να «μουντζώνουν» και την αμερικανική πρεσβεία.

    Θα ήταν ένα από τα highlight της χρονιάς ή και του μισού αιώνα που πέρασε από τη μεγάλη εξέγερση του Πολυτεχνείου.

    Διαβάστε επίσης:

    Νίκος Ανδρουλάκης: Δέχθηκε επίθεση στο Πολυτεχνείο – Του πέταξαν καφέδες



    ΣΧΟΛΙΑ