• Άρθρα

    Ιδού ο επόμενος γρίφος. Η Υellen θα αυξήσει τα επιτόκια του δολαρίου όσο χρειαστεί;

    • Contributor

    Janet Yellen. Επικεφαλης FED


    Όταν η Fed αύξησε το βασικό της επιτόκιο, το Δεκέμβριο, η επικρατούσα αίσθηση ήταν πως η κίνηση προμηνύει άλλες τέσσερις αυξήσεις –μία κάθε τρίμηνο- το 2016. Αλλά με τις παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές να έχουν εγκλωβιστεί σε δίνη και το οικονομικό περιβάλλον να επιδεινώνεται, οι πρόσφατες δηλώσεις του Προέδρου της ΕΚΤ, Mario Draghi και του διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας Mark Carney δείχνουν ότι η Janet Yellen μπορεί να φτάσει στα τέλη του έτους έχοντας “ανά χείρας” μια νομισματική πολιτική που δεν θα έχει αλλάξει σημαντικά.

    Στον απόηχο της αύξησης των επιτοκίων στο 0,5% στις 16 Δεκεμβρίου οι traders άρχισαν να διατυπώνουν εκτιμήσεις για τις επόμενες κινήσεις της Fed. Μέχρι τα τέλη του περασμένου μήνα, οι τιμές στις αγορές συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης και options υποδήλωναν ότι η πιθανότητα μιας νέας αύξησης στη συνεδρίαση της 16ης Μαρτίου ξεπερνά το 50%. Ιδού τι συνέβη στις προσδοκίες αυτές κατά τις τελευταίες εβδομάδες:

    Fed WIRP

    Λαμβάνοντας υπόψη την επιδείνωση των προοπτικών για την παγκόσμια ανάπτυξη, δεν αποτελεί έκπληξη που οι traders υποβαθμίζουν τις προσδοκίες τους για το πόσο γρήγορα ενδέχεται να κινηθεί η Fed. Δείτε πώς περιέγραψε ο Carney το τρέχον περιβάλλον σε ομιλία του στις 19 Ιανουαρίου στην BoE:

    Δεν είναι ακόμη η ώρα για αύξηση των επιτοκίων. Η παγκόσμια οικονομία είναι ασθενέστερη και η βρετανική ανάπτυξη έχει μειώσει ταχύτητα. Λόγω της κατάρρευσης των τιμών του πετρελαίου, ο πληθωρισμός έχει επιβραδυνθεί περαιτέρω και κατά πάσα πιθανότητα θα παραμείνει κι άλλο σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Παράλληλα συνεχίζουν να υπάρχουν περαιτέρω κίνδυνοι καθοδικής απόκλισης για τις παγκόσμιες προοπτικές, που αντικατοπτρίζουν τις συνεχιζόμενες προκλήσεις στην Κίνα, την αδυναμία άλλων μεγάλων αναδυόμενων οικονομιών και την πιθανότητα μετάδοσης της κρίσης.

    Η αλλαγή του outlook για τα βρετανικά επιτόκια ήταν ακόμη πιο δραματική από αυτή για την πολιτική των ΗΠΑ. Στην αρχή του έτους, μια αύξηση του κόστους δανεισμού έως το Νοέμβριο έμοιαζε δεδομένη με βάση τις τιμές της αγοράς. Τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, ωστόσο, οι προσδοκίες αυτές εξαφανίστηκαν:

    BOE Wirp

    Ενώ οι traders προβλέπουν ότι η κεντρική τράπεζα του Ηνωμένου Βασιλείου δεν θα συσφίξει τη νομισματική της πολιτική κατά τους προσεχείς μήνες, η ΕΚΤ δεν κρύβει την πρόθεσή της να χαλαρώσει την πολιτική της ακόμα περισσότερο. Στην καθιερωμένη μηνιαία συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη, ο Draghi είπε ότι “οι κίνδυνοι καθοδικής απόκλισης” έχουν αυξηθεί από την αρχή του έτους, και η τράπεζά του θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο αλλαγής της στάσης της κατά την επόμενη σύνοδο του Μαρτίου. “Κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να συμμορφωθούμε με την εντολή μας”, είπε.

    Μέχρι στιγμής, όμως, ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ απομακρύνεται από το επίπεδο-στόχο του 2% της ΕΚΤ, όπως δείχνει το παρακάτω γράφημα:

    5yr
    Σίγουρα, οι ΗΠΑ είναι σε καλύτερη κατάσταση τόσο σε σχέση με την Ευρωζώνη όσο και σε σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο. Δείτε τι είπε ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Jack Lew στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός της Ελβετίας την Πέμπτη:

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να αναπτύσσονται και αποτελούν ακόμη πηγή εμπιστοσύνης για τον κόσμο. Υπάρχουν πολλές αντιξοότητες, και υπάρχουν παράγοντες εκεί έξω στους οποίους πρέπει να εστιάσουμε αλλά νομίζω ότι είναι σημαντικό να ξεκινήσουμε με το πού βρισκόμαστε.

    Υπάρχουν πολλοί έξυπνοι άνθρωποι που πιστεύουν ότι η Fed έκανε λάθος όταν αύξησε τα επιτόκια το Δεκέμβριο. Δεν έχουμε φτάσει ακόμη στο σημείο που οι φίλοι μας θα θεωρούν πως η κίνηση πρέπει να αντιστραφεί. Αλλά με τους ομόλογους της Yellen να γίνονται όλο και πιο νευρικοί για όσα αποκαλύπτουν τα οικονομικά τους στοιχεία, και με τους traders να “ψήφιζουν” με το χρήμα που τοποθετούν υπέρ μιας αναβολής στη δεύτερη αύξηση των επιτοκίων, το ενδεχόμενο τεσσάρων αυξήσεων το τρέχον έτος  μοιάζει όλο και πιο απίθανο -και ίσως να μην αργήσει πολύ να έρθει η στιγμή που το έξυπνο χρήμα θα αρχίσει να αναμένει μείωση επιτοκίων από την Fed.

    Κείμενο Mark Gilbert



    ΣΧΟΛΙΑ