• Business

    BlackRock Blog: Οι ευκαιρίες εμφανίζονται όταν οι κεντρικές τράπεζες αποκλίνουν

    Janet Yellen. Επικεφαλης FED


    Προβλέπουμε μια σταθερή, μεγαλύτερη των τάσεων ανάπτυξη παγκοσμίως κατά το τέταρτο τρίμηνο, με τον πληθωρισμό να αυξάνεται στις ΗΠΑ αλλά να κινείται σε χαμηλά επίπεδα στην ευρωζώνη. Οι εκ διαμέτρου αντίθετες προοπτικές για τον πληθωρισμό υποδεικνύουν περαιτέρω απόκλιση της νομισματικής πολιτικής.

    Το παρακάτω διάγραμμα δείχνει τον τρόπο με τον οποίο αναμένουμε να κινηθούν οι τιμές στις αγορές με δύο μικρότερες του 0,25% αυξήσεις επιτοκίων από τη Federal Reserve (Fed) των ΗΠΑ μέχρι τα τέλη του 2018 και μια μικρή αύξηση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) κατά την ίδια περίοδο. Πιστεύουμε ότι το πρώτο είναι λίγο πιθανό ενώ το τελευταίο δεν είναι πιθανό. Το νέο μας σύστημα BlackRock Inflation GPS δείχνει πως ο βασικός πληθωρισμός στις ΗΠΑ, θα ανέλθει στο 2%, δίνοντας την άνεση στην Fed για αύξηση των επιτοκίων έως και τέσσερις φορές μέχρι τα τέλη του 2018. Ωστόσο, ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη είναι πιθανό να παραμείνει πολύ χαμηλότερος από τον στόχο της ΕΚΤ τους επόμενους 12 μήνες, καθιστώντας απίθανη την αύξηση του επιτοκίου της ΕΚΤ.

    40473_BII_COTW_100217_v2_blog

    Προβλέπουμε για τη Fed μια αύξηση επιτοκίων προς τα τέλη της χρονιάς, δεδομένης της ισχυρής αγοράς εργασίας και της σταθερής οικονομικής επέκτασης, αντικατοπτρίζοντας τα σχόλια της προέδρου της Fed, Janet Yellen την περασμένη εβδομάδα, ότι πρέπει να προχωρήσει η εξομάλυνση των επιτοκίων. Περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων της Fed είναι πιθανό να σημειωθούν το 2018, ακόμα και με αλλαγές στην ηγεσία της Fed.

    Αντίθετα, η ΕΚΤ προχωρά με προσοχή. H πολύ χαλαρή πολιτική απαιτεί να  διασφαλιστεί ότι ο πληθωρισμός θα ανέβει στον στόχο της ΕΚΤ και θα μείνει εκεί. Μια αργή ανάκαμψη προκαλεί βραδύτητα  στην οικονομία και το Inflation GPS δείχνει ότι ο βασικός πληθωρισμός της ευρωζώνης παραμένει σε χαμηλά επίπεδα. Η κεντρική τράπεζα περικόπτει τις αγορές ομολόγων της, καθώς φθάνει τα αυτοεπιβαλλόμενα όρια του προγράμματος αγοράς ομολόγων της, αλλά η προσαρμογή μπορεί να συμβεί με πιο αργό ρυθμό από ό,τι αναμένουν οι συμμετέχοντες στην αγορά.

    Οι συνέπειες της αγοράς; Υπάρχουν μέτρια υψηλότερες αποδόσεις, με τυχόν φορολογικές περικοπές στις ΗΠΑ, να τροφοδοτούν περαιτέρω αυξήσεις. Οι δομικοί παράγοντες όπως η γήρανση του πληθυσμού και η έντονη ζήτηση εισοδήματος θα πρέπει να περιορίσουν τις ανοδικές κινήσεις. Αναμένουμε υψηλότερη άνοδο των αποδόσεων στις ΗΠΑ από ό, τι στην ευρωζώνη και σταδιακή ενίσχυση του δολαρίου ΗΠΑ έναντι του ευρώ.

    Είναι προτιμότεροι οι κρατικοί τίτλοι που προστατεύονται από τον πληθωρισμό των ΗΠΑ έναντι ονομαστικών ομολόγων. Οι διαρθρωτικά χαμηλότερες αποδόσεις ενισχύουν τη θετική άποψη για τις μετοχές και τα άλλα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου και ευνοούν γενικά τις μετοχές. Οι σχετικά ελκυστικές αποτιμήσεις, οι συνεχόμενες εύκολες νομισματικές συνθήκες και τα ασθενέστερα νομίσματα σε σχέση με το δολάριο θα πρέπει να υποστηρίξουν τις μετοχές στην ευρωζώνη και την Ιαπωνία. Μας αρέσουν επίσης οι μετοχές των αναδυόμενων αγορών (ΕΜ), στη δυναμική των οικονομικών μεταρρυθμίσεων, με  βελτίωση των ταμειακών ροών και με εύλογες αποτιμήσεις. Δεν βλέπουμε ένα σχετικά ισχυρότερο δολάριο ΗΠΑ να υπονομεύει την επενδυτική περίπτωση των EM, αλλά αναγνωρίζει τον κίνδυνο να επιβραδυνθεί η ανάπτυξη της Κίνας εάν το Πεκίνο επιταχύνει το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων.

    Το κείμενο είναι του Richard Turnill BlackRock Global Chief Investment Strategist

    Πηγή: BlackRock Blog σε συνεργασία με το mononews.gr

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: BlackRock Blog: Πώς θα κάνεις trade ομολόγων όπως ένας επαγγελματίας

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: BlackRock Blog: Τέσσερις επενδυτικές επιλογές για το δεύτερο εξάμηνο

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: BlackRock Blog: Γιατί οι επενδυτές αγνοούν -προς το παρόν- τις πολιτικές αναταράξεις



    ΣΧΟΛΙΑ