• Άρθρα

    Άρθρο – παρέμβαση: Να ανοίξουν όλα τα καταστήματα, μικρά και μεγάλα

    Γιώργος Δημητρομανωλάκης. Εκδότης mononews.gr

    Γιώργος Δημητρομανωλάκης. Εκδότης mononews.gr


    Θέμα χρόνου, όπως όλα δείχνουν, είναι η πολυσυζητημένη επανεκκίνηση του λιανεμπορίου.

    Η κυβέρνηση βρίσκεται κοντά στη λήψη των τελικών αποφάσεων για την επαναλειτουργία των εμπορικών καταστημάτων, καθώς οι αντοχές επιχειρήσεων και οικονομίας εξαντλούνται στη σκιά του πολύμηνου lockdown.

    Η εορταστική περίοδος του Πάσχα θεωρείται κρίσιμης σημασίας, καθώς παραδοσιακά υπάρχει μεγαλύτερη ζήτηση και υπάρχουν οι προϋποθέσεις για αναθέρμανση της κατανάλωσης.

    Ωστόσο, ο τρόπος που φαίνεται να εξετάζεται το άνοιγμα του λιανεμπορίου κινείται στη λάθος κατεύθυνση.

    Οι σκέψεις αποκλεισμού των μεγάλων καταστημάτων και των malls χαρακτηρίζεται από ανθρώπους της αγοράς εντελώς παράλογος και επικίνδυνος για την Δημόσια Υγεία, στην πιο κρίσιμη ίσως φάση της πανδημίας.

    Εκτός του ότι συνιστά αθέμιτο ανταγωνισμό και διακριτική μεταχείριση, η λειτουργία μόνο των μικρών καταστημάτων ενέχει σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία, καθώς δυνητικά θα μπορούσε να ευνοήσει τη διασπορά του ιού και την περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων.

    Όπως παρατηρούν άνθρωποι του λιανεμπορίου, τα μεγάλα καταστήματα και οι οργανωμένες επιχειρήσεις φροντίζουν να τηρούν με θρησκευτική ευλάβεια όλα τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας για την αποφυγή μετάδοσης του κορονοϊού, όπως την αποφυγή συνωστισμού και τις αποστάσεις ανάμεσα στους καταναλωτές.

    Αντίθετα, στα μικρά σημεία, όπως φάνηκε και στο πρόσφατο παρελθόν, εντοπίζονται φαινόμενα καταστρατήγησης των μέτρων προστασίας καθώς σε κάποιες περιπτώσεις αδυνατούν, εκ των συνθηκών, να εφαρμόσουν τους κανόνες που τίθενται.

    Υπό αυτό το πρίσμα, είναι ακατανόητο να εξετάζεται επανεκκίνηση του λιανεμπορίου με κλειστά τα μεγάλα καταστήματα.

    Η Δημόσια Υγεία και Ασφάλεια προέχουν και δεν υπάρχει περιθώριο πειραματισμών.

    Πουθενά στη Δυτική Ευρώπη δεν εφαρμόστηκε παρόμοια πρακτική.

    Χρειάζεται λοιπόν να εγκαταλειφθούν οι όποιες σκέψεις υπάρχουν για άνοιγμα μόνο των μικρών καταστημάτων.

    Εάν λοιπόν πρέπει να επαναλειτουργήσει η αγορά, τότε καλό είναι να ανοίξουν όλα τα καταστήματα. Χωρίς αποκλεισμούς και εξαιρέσεις. Είναι θέμα Δικαιοσύνης και, πρωτίστως, Δημόσιας Ασφάλειας.



    ΣΧΟΛΙΑ