• Άρθρα

    Άμεση ανάλυση: Τι συμβαίνει με τις μετοχές των Alpha Bank, Εθνικής, Πειραιώς και ΟΤΕ

    • Τεχνική ανάλυση Γιάννης Γιαπράκης, επικεφαλής Vitalfinance
    Ο επικεφαλής της Vitalfinance Γιάννης Γιαπράκης

    Γιάννης Γιαπράκης, επικεφαλής Vitalfinance


    Σχόλιο τεχνικής ανάλυσης δεικτών – μετοχών με το κλείσιμο της 08-09-22

    ΓΔ

    Ανάλυση με το κλείσιμο της 09/09/22

    Η μεσοπρόθεσμη τάση είναι καθοδική ενώ αντιστρέφεται σε ανοδική με υπέρβαση των 899 μονάδων.

    Συνεχίστηκε η κίνηση της αγοράς με μια πιο έντονη ανοδική αντίδραση στην τελευταία  συνεδρίαση της εβδομάδας που όμως δεν άλλαξε την γενική τεχνική εικόνα. Ισχύει προς το παρόν η εκτίμηση ότι η προηγηθείσα καθοδική κίνηση είναι διόρθωση της ανοδικής κίνησης 779-903 μονάδες. Με δεδομένο ότι η κίνηση αυτή έπιασε το επίπεδο των 825 μονάδων που αποτελούσε κύριο καθοδικό στόχο και γύρισε ανοδικά πριν φτάσει και στις 810 μονάδες που αποτελούσαν στόχο για το ακραίο καθοδικό σενάριο, σε συνδυασμό ότι σημειώθηκε μια αξιόλογη ανοδική αντίδραση αφήνει κάποια πιθανότητα στο ενδεχόμενο η διόρθωση να έχει τερματιστεί στο χαμηλό της περασμένης εβδομάδας. Κρίσιμα τεχνικά στοιχεία είναι οι αντιστάσεις στις 846 και 859 μονάδες και οι ΕΜΑ50 και ΕΜΑ200.

    FTSE25

    Ανάλυση με το κλείσιμο της 09/09/22

    Η μεσοπρόθεσμη τάση είναι καθοδική ενώ αντιστρέφεται σε ανοδική με υπέρβαση των 2177 μονάδων.

    Η συμπεριφορά της τιμής εξακολουθεί να είναι συντονισμένη με αυτή της τιμής του ΓΔ. Δεν υπάρχει διαφοροποίηση στην τεχνική εικόνα.

    ΔΤΡ

    Ανάλυση με το κλείσιμο της 09/09/22

    Η μεσοπρόθεσμη τάση είναι ουδέτερη ενώ αντιστρέφεται σε ανοδική με υπέρβαση των 600 μονάδων (κλείσιμο).

    Ο τραπεζικός δείκτης συνέχισε την ανοδική αντίδραση στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας με ένα ανοδικό χάσμα που έφερε και την υπέρβαση της διπλής αντίστασης στις 542-546 μονάδες καθώς και του ΕΜΑ50. Σημαντική για τον δείκτη η στήριξη στις 514 μονάδες.

    Μακροπρόθεσμη ματιά στους βασικούς δείκτες της ελληνικής αγοράς

    ΓΔ

    Αύγουστος 22

    Μακροπρόθεσμη τάση: Καθοδική

    Ενεργός μακροπρόθεσμος τεχνικός σχηματισμός: ΩΚΩ

    Ενεργός μακροπρόθεσμος τιμή-στόχος: 615 μονάδες

    Εκτίμηση: Η μακροπρόθεσμη τάση του ΓΔ είναι καθοδική μετά τη διάσπαση του ΕΜΑ30. Υφίσταται ενεργός σχηματισμός ΩΚΩ που έχει καθοδικό στόχο στην περιοχή των 615 μονάδων. Με δεδομένο ότι ο υπόψη σχηματισμός ενεργοποιήθηκε οριακά (διάσπαση γραμμής λαιμού τον Ιούλιο 22 και ανάκτησή της τον ίδιο μήνα) η αξιοπιστία του αμφισβητείται. Με βάση την παραπάνω εκτίμηση και λαμβάνοντας υπόψη ότι η διακύμανση της τιμής αφήνει πολλά περιθώρια η διόρθωση από το υψηλό του Φεβρουαρίου 22 να έχει ήδη ολοκληρωθεί στο χαμηλό του Ιουλίου 22 δεδομένου ότι μετά την 5κυματική ανοδική κίνηση (Μαρ 20 – Φεβ 22) ακολούθησε μια τυπική διόρθωση abc (τύπου zig-zag) θεωρείται αρκετά πιθανό ο σχηματισμός και ο καθοδικός στόχος αυτού να μην επιβεβαιωθούν.

    Κριτήριο αποτελεί το επίπεδο των 779 μονάδων. Η διάσπασή του επιβεβαιώνει την ισχύ του καθοδικού σχηματισμού ΩΚΩ ενώ αντίθετα όσο λειτουργεί ως στήριξη είναι πολύ πιθανή η ακύρωσή του.

    FTSE25

    Αύγουστος 22

    Μακροπρόθεσμη τάση: Καθοδική

    Ενεργός μακροπρόθεσμος τεχνικός σχηματισμός: ΩΚΩ

    Ενεργός μακροπρόθεσμος τιμή-στόχος: 1420 μονάδες

    Εκτίμηση: Η μακροπρόθεσμη τάση του FTSE25 είναι καθοδική μετά τη διάσπαση του ΕΜΑ30. Η τεχνική εικόνα είναι παρόμοια με αυτή του ΓΔ.  Υφίσταται ενεργός σχηματισμός ΩΚΩ που έχει καθοδικό στόχο στην περιοχή των 1420 μονάδων. Με δεδομένο ότι ο υπόψη σχηματισμός ενεργοποιήθηκε οριακά (διάσπαση γραμμής λαιμού τον Ιούλιο 22 και ανάκτησή της τον ίδιο μήνα) η αξιοπιστία του αμφισβητείται. Με βάση την παραπάνω εκτίμηση και λαμβάνοντας υπόψη ότι η διακύμανση της τιμής αφήνει πολλά περιθώρια η διόρθωση από το υψηλό του Φεβρουαρίου 22 να έχει ήδη ολοκληρωθεί στο χαμηλό του Ιουλίου 22 δεδομένου ότι μετά την 5κυματική ανοδική κίνηση (Μαρ 20 – Φεβ 22) ακολούθησε μια τυπική διόρθωση abc (τύπου zig-zag) θεωρείται αρκετά πιθανό ο σχηματισμός και ο καθοδικός στόχος αυτού να μην επιβεβαιωθούν.

    Κριτήριο αποτελεί το επίπεδο των 1853 μονάδων. Η διάσπασή του επιβεβαιώνει την ισχύ του καθοδικού σχηματισμού ΩΚΩ ενώ αντίθετα όσο λειτουργεί ως στήριξη είναι πολύ πιθανή η ακύρωσή του.

    ΔΤΡ

    Αύγουστος 22

    Μακροπρόθεσμη τάση: καθοδική

    Ενεργός μακροπρόθεσμος τεχνικός σχηματισμός:  ΩΚΩ – Κεφάλι και ώμοι

    Ενεργός μακροπρόθεσμος τιμή-στόχος: 257 μονάδες

    Εκτίμηση: Υφίσταται ενεργός σχηματισμός ΩΚΩ που έχει καθοδικό στόχο στην περιοχή των 257 μονάδων και η τιμή του ΔΤΡ βρίσκεται υπό την πίεση της κατερχόμενης Κ και του ΕΜΑ30. Με αυτά τα δεδομένα αναμένεται η συνέχεια της καθοδικής κίνησης προς επίτευξης του στόχου. Η παραπάνω εξέλιξη μπορεί να ανατραπεί μόνο στην περίπτωση που εμφανιστεί ανοδικός αντιστρεπτικός σχηματισμός που θα προκαλέσει την αντιστροφή της τάσης και την υπέρβαση του ΕΜΑ30 και της κατερχόμενης Κ. 

    Alpha Bank (ΑΛΦΑ)

    Ανάλυση με το κλείσιμο της 09/09/22

    Η μεσοπρόθεσμη τάση είναι ουδέτερη ενώ αντιστρέφεται σε ανοδική, με υπέρβαση των 1,005€ (κλείσιμο).

    Η μετοχή ανέκτησε τον ΕΜΑ50 τον οποίο είχε διασπάσει πρόσφατα. Επίσης ανέκτησε το επίπεδο των 0,90€ χωρίς όμως να υπάρχουν άλλες αλλαγές στη μεσοπρόθεσμη τεχνική εικόνα της μετοχής.

    Εθνική Τράπεζα (ΕΤΕ)

    Ανάλυση με το κλείσιμο της 09/09/22

    Η μεσοπρόθεσμη τάση είναι καθοδική ενώ αντιστρέφεται σε ανοδική με υπέρβαση των 3,48€ (κλείσιμο).

    Η μετοχή κατάφερε γρήγορα να ανακτήσει τον ΕΜΑ200 και τη στήριξη στα 3,05€. Στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας πέτυχε και την υπέρβαση του ΕΜΑ50 καθιστώντας την μεσοπρόθεσμη τάση ουδέτερη. Το σημαντικότερο είναι που κατάφερε να διατηρήσει τον σχηματισμό ανάποδου ΩΚΩ όπως και τον στόχο στα 3,73€ ενεργούς που αφήνει αρκετά περιθώρια συνέχισης της ανόδου προς επίτευξη του στόχου.

    ΟΤΕ

    Ανάλυση με το κλείσιμο της 09/09/22

    Η μεσοπρόθεσμη τάση είναι καθοδική ενώ αντιστρέφεται σε ανοδική, με υπέρβαση των 17,15€  (κλείσιμο).

    Η μετοχή αφού πέτυχε νέο χαμηλό 120 ημερών (15,16€) αντέδρασε έντονα ανοδικά ανακτώντας το επίπεδο των 15,66€-15,73€ χωρίς όμως να έχει ανατραπεί η τεχνική εικόνα στην οποία έχουν δημιουργηθεί συνθήκες για μακροχρόνια καθοδική κίνηση.

    Τράπεζα Πειραιώς (ΠΕΙΡ)

    Ανάλυση με το κλείσιμο της 09/09/22

    Η μεσοπρόθεσμη τάση είναι ουδέτερη ενώ αντιστρέφεται σε ανοδική με υπέρβαση των 1,165€ (κλείσιμο).

    Η μετοχή διέκοψε την ανοδική κίνηση που εκδήλωσε από το χαμηλό των 120 ημερών στην επαφή της τιμής της στην κατερχόμενη Κ και πολύ κοντά στην αντίσταση στα 1,18€. Η μετοχή βρήκε στήριξη στον ΕΜΑ50 που προσωρινά είχε διασπάσει και πλέον δοκιμάζει ξανά την υπέρβαση της κατερχόμενης Κ.

    Global

    EURUSD

     

    Ανάλυση με το κλείσιμο της 09/09/22

    Η μεσοπρόθεσμη τάση είναι ανοδική ενώ αντιστρέφεται σε καθοδική με διάσπαση των 0.99$  (κλείσιμο).

    Η ισοτιμία €/$ βρήκε ισορροπία στην περιοχή του 1:1 παρότι προσωρινά έφτασε μέχρι το νέο χαμηλό 120 ημερών στα 0,986$ για να εκδηλώσει στη συνέχεια μια έντονη ανοδική αντίδραση. Αποτέλεσμα ήταν η ολοκλήρωση ενός τοπικού σχηματισμού τριπλού πυθμένα με ανοδικό στόχο στα 1,032$. Ακόμη και αν επιβεβαιωθεί αυτή η εκτίμηση δεν θα αλλάξει ουσιαστικά η γενική τεχνική εικόνα αφού για να συμβει αυτό χρειάζεται υπέρβαση της διπλής αντίστασης στα 1,036-39$.

    WTI

    Ανάλυση με το κλείσιμο της 09/09/22

    Η μεσοπρόθεσμη τάση είναι καθοδική ενώ αντιστρέφεται σε ανοδική με υπέρβαση των 97,01$ (κλείσιμο).

    Η τιμή του πετρελαίου μετά την ολοκλήρωση της ανοδικής αντίδρασης γύρισε ξανά καθοδικά επιτυγχάνοντας νέο χαμηλό 120 ημερών στα 81,20$. Παραμένει ενεργός ο σχηματισμός διπλής κορυφής όπως και ο καθοδικός στόχος στα 57$.

    Ανάλυση μετοχών της αμερικάνικης αγοράς

    JP MORGAN

    Ανάλυση με το κλείσιμο της 09/09/22

    Η μεσοπρόθεσμη τάση είναι ανοδική ενώ αντιστρέφεται σε καθοδική με διάσπαση των 113,7$.

    Η μετοχή έχει ολοκληρώσει ένα σχηματισμό ανάποδου ΩΚΩ ο οποίος έχει ανοδικό στόχο στα 127,5$. Η ανοδική κίνηση που εκδηλώθηκε μετά την ολοκλήρωσή του δεν έφτασε στον τεθέντα στόχο και στη συνέχεια αντιστράφηκε καθοδικά με κίνδυνο ο σχηματισμός να ακυρωθεί. Την περασμένη εβδομάδα η μετοχή κινήθηκε ανοδικά και έτσι ο σχηματισμός παραμένει ενεργός όπως και ο ανοδικός στόχος αυτού.

    TESLA

    Ανάλυση με το κλείσιμο της 02/09/22

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι τιμές είναι προσαρμοσμένες με το πρόσφατο split της 25/8 με αναλογία 3 νέες για κάθε μία παλιά μετοχή.

    Η μεσοπρόθεσμη τάση είναι ουδέτερη ενώ αντιστρέφεται σε ανοδική με υπέρβαση των 309,3$ (κλείσιμο).

    Η μετοχή μετά την επίτευξη του ανοδικού στόχου στα 311$ του σχηματισμού διπλού πυθμένα εκδήλωσε μια διορθωτική κίνηση που έφερε την διάσπαση των ΕΜΑ50 και ΕΜΑ200 αλλά ταυτόχρονα  ενεργοποίησε τοπικό σχηματισμό διπλής κορυφής με καθοδική πρόγνωση για την τιμή της μετοχής και στόχο στα 241$. Παρόλα αυτά δεν συνέχισε καθοδικά και την περασμένη εβδομάδα αντέδρασε ανοδικά ανακτώντας τους ΕΜΑ50 και ΕΜΑ200 και απειλώντας με υπέρβαση την αντίσταση στα 300$ που αν επιτευχθεί θέτει σε πλήρη αμφισβήτηση την εγκυρότητα του καθοδικού σχηματισμού διπλής κορυφής.

    Η παρούσα ανάλυση είναι προϊόν των αναλυτών της vitalfinance.gr και vifita.gr

    Σημείωση: Τα παραπάνω δεν αποτελούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε κινητής αξίας.



    ΣΧΟΛΙΑ