• Πολιτική

    Χτύπησε «καμπανάκι» στο Μαξίμου το μαύρο ρεκόρ των 130 θανάτων – Εντείνεται η αγωνία για τα Χριστούγεννα

    • Αλίκη Χατζή
    Χτύπησε «καμπανάκι» στο Μαξίμου το μαύρο ρεκόρ των 130 θανάτων – Εντείνεται η αγωνία για τα Χριστούγεννα

    Κυριάκος Μητσοτάκης


    Και .. ήρθε η εκκωφαντική πραγματικότητα και μας προσγείωσε (άπαντες) θορυβωδώς στο τώρα: Το απόγευμα της Τρίτης (14/12) ανακοινώθηκαν 130 νεκροί από τον κορονοϊό, μέσα σε ένα 24ωρο.

    Ο μεγαλύτερος αριθμός νεκρών συμπολιτών μας σε ένα εικοσιτετράωρο ήρθε όχι στο δεύτερο κύμα της πανδημίας, αλλά στο τέταρτο, με τα σωτήρια, πέρα από κάθε αμφιβολία, εμβόλια εδώ και έχοντας μάθει, εν μέρει, να συμβιώνουμε με τον ιό.

    Το σοκαριστικό «μαύρο» ρεκόρ της Τρίτης ήρθε να μας υπενθυμίσει πως όχι απλά δεν έχουμε ξεμπερδέψει με την πανδημία, αλλά, δυστυχώς, ο κορωνοϊός είναι εδώ και οι υπερμεταδοτικές μεταλλάξεις Δέλτα (που κυριαρχεί) και Όμικρον (που αρχίζει να διασπείρεται ολοένα και περισσότερο) «χτυπούν» αλύπητα τους πιο ευπαθείς οργανισμούς και τους ανεμβολίαστους.

    Οι «σκληροί» δείκτες (θάνατοι/ διασωληνωμένοι) όχι απλά δεν πέφτουν στην Ελλάδα, αλλά όσο βαδίζουμε πιο «βαθιά» στον χειμώνα ανεβαίνουν με τρομακτικούς ρυθμούς. Οι συμπολίτες μας που νοσηλεύονται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας είναι σταθερά στους 700 και πάνω, την στιγμή που από την αρχή της πανδημίας και σε διάστημα μικρότερο της διετίας έχουμε 19.500 νεκρούς, και είναι μαθηματικώς βέβαιο πως μέχρι το τέλος του έτους θα έχουμε ξεπεράσει τις 20.000.

    Το «καμπανάκι» χτύπησε και στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου τα στελέχη δεν κρύβουν την αγωνία τους για το πώς θα εξελιχθεί η εορταστική περίοδος των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

    Οι συναθροίσεις στα σπίτια αλλά και η αναπόφευκτη μετακίνηση από τα αστικά κέντρα στα χωριά ανησυχούν τόσο τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη όσο και την επιτροπή των επιστημόνων.

    Συγκρατημένη είναι δε η «αισιοδοξία» ότι η πλειονότητα των ιεραρχών θα συνεισφέρει με μεγαλύτερη ένταση στην προσπάθεια αύξησης των εμβολιασμών ύστερα από την έκτακτη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου παρόντος του πρωθυπουργού. Κι αυτό γιατί οι επικεφαλής της Εκκλησίας παρέμειναν αμετακίνητοι στην άρνησή τους να συμβάλλει η Εκκλησία με οποιοδήποτε τρόπο στην άκρως αναγκαία τήρηση των μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας (έλεγχοι εισόδου στους ναούς). Στάση που αναμφισβήτητα εντείνει την αγωνία της κυβέρνησης για τον κίνδυνο μεγάλης διασποράς της πανδημίας μέσω της συρροής πιστών στους ναούς.

    Και τι θα γίνει;

    Μέχρι στιγμής τα αρμόδια στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου αλλά και οι ειδικοί βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία με άλλες χώρες της Ε.Ε, προκειμένου να έχουν ευρύτερη εικόνα για τα νέα δεδομένα που προκύπτουν σε σχέση με την αφρικανική μετάλλαξη. Η εικόνα που έχουν σχηματίσει είναι ότι καταγράφεται αύξηση στις νοσηλείες, όχι όμως και αντίστοιχη αύξηση στους θανάτους.

    Για τη χώρα μας, λίγο πριν από την έναρξη της εορταστικής περιόδου, η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι το τέταρτο, σφοδρό κύμα της πανδημίας, βρίσκεται στην αρχή της αποδρομής του και ως τούτου, το κρίσιμο στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί τα Χριστούγεννα είναι να αποτραπεί ένα πέμπτο κύμα, με ή χωρίς την αφρικανική μετάλλαξη.

    Στις κλειστές συσκέψεις στο πρωθυπουργικό γραφείο έχει επισημανθεί η αναγκαιότητα ενίσχυσης συγκεκριμένων τομέων δράσης ειδικά για τις επόμενες είκοσι μέρες.

    Δηλαδή, να ενισχυθεί η εμβολιαστική κάλυψη σε ολόκληρη τη χώρα, να στηριχθεί  το Εθνικό Σύστημα Υγείας με κλίνες από τις ιδιωτικές κλινικές και με ιδιώτες γιατρούς όπου απαιτείται, να αξιοποιηθούν τα μονοκλωνικά φάρμακα, η χορήγηση των οποίων άρχισε σε δέκα νοσοκομεία της χώρας.

    Το βάρος στην προσπάθεια θα δοθεί για να αυξηθούν οι εμβολιασμοί στην ηλικιακή ομάδα των 60 και άνω. Πρόκειται για τους πολίτες που αποτελούν το νούμερο ένα κίνδυνο για εισαγωγή στα νοσοκομεία.

    Μετά την επιβολή προστίμου, είναι αλήθεια, καταγράφεται κινητικότητα στα εμβολιαστικά κέντρα, με κατά μέσο όρο 12.000 άτομα, ηλικίας άνω των 60 ετών, να προσέρχονται καθημερινά. Αν ο σημερινός ρυθμός δεν ανακοπεί, τότε, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της κυβέρνησης, μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου θα έχουν εμβολιαστεί περίπου 340.000 επιπλέον πολίτες.

    Σε κάθε περίπτωση το Μέγαρο Μαξίμου έχει αποφασίσει να πορευθεί πάνω στο λεγόμενο “καλό σενάριο” εξάπλωσης της πανδημίας, σύμφωνα με το οποίο η καινούργια χρονιά θα μπει με καλύτερους οιωνούς.

    Υπάρχουν πάντως και εισηγήσεις, που ακόμα δεν έχουν γίνει αποδεκτές, για νέα περιοριστικά μέτρα στις περιοχές που θα παρουσιάσουν σημαντική επιβάρυνση. Αν υιοθετηθούν θα δούμε σε συγκεκριμένες πόλεις και νομούς της χώρας περιορισμούς μόνο για ανεμβολίαστους.

    Διαβάστε επίσης

    Μαύρο ρεκόρ με 130 θανάτους – 5.736 νέα κρούσματα, στους 700 οι διασωληνωμένοι – Η γεωγραφική κατανομή

    ΕΜΑ: Θα εξετάσει περισσότερα δεδομένα για τη χορήγηση του χαπιού της Merck κατά της Covid-19

    Θεοδωρίδου-Παπαευαγγέλου: Οι γονείς δεν πρέπει να καθυστερήσουν την ανοσοποίηση των παιδιών τους



    ΣΧΟΛΙΑ