• Πολιτική

    Ηaaretz: Το Predator πουλήθηκε και στο Μπαγκλαντές μέσω Κύπρου

    • Του Αντώνη Ι. Αντωνόπουλου
    «Χρυσές δουλειές» για το Predator - Ισραηλινή εφημερίδα αποκαλύπτει ότι πουλήθηκε και στο Μπαγκλαντές διαμέσου Κύπρου και εκπαίδευση στελεχών στην Ελλάδα - Τάλ Ντίλιαν, ιδιοκτήτης του Passitora και του Ομίλου Intellexa

    Τάλ Ντίλιαν, ιδιοκτήτης του Passitora και του Ομίλου Intellexa


    «Χρυσές δουλειές» φαίνεται πως είχε ανοίξει ο Όμιλος Intellexa του Ταλ Ντίλιαν, με την εμπορεία του κακόβουλου λογισμικού Predator.

    Σύμφωνα με ρεπορτάζ (10/1/23) της ισραηλινής εφημερίδας Haaretz αποκαλύπτεται ότι πωλήθηκε στο Μπαγκλαντές ισραηλινό λογισμικό κατασκοπείας από τον Όμιλο Intellexa του Ταλ Ντίλιαν μέσω Κύπρου, ενώ δημοσιεύει έγγραφα αλληλογραφίας με πρεσβευτικές αρχές , που δείχνουν πως ζητήθηκε η εκπαίδευση του προσωπικού των αρχών ασφαλείας (NTMC) του Μπαγκλαντές να γίνει στην Ελλάδα.

    Σύμφωνα με το ισραηλινό δημοσίευμα, τον Ιούνιο του 2021, το υπουργικό συμβούλιο του Μπαγκλαντές αποφάσισε να αγοράσει κατασκοπευτικό όχημα «Vehicle Mounted Mobile Interceptor», το οποίο είναι εξοπλισμένο και με τεχνολογία υποκλοπής κλήσεων και μηνυμάτων από κινητά τηλέφωνα και είναι ικανό να εντοπίσει τον χρήστη και να εισβάλει σε ασύρματα δίκτυα.

    Σύμφωνα με επίσημο έγγραφο του υπουργικού συμβουλίου του Μπαγκλαντές, που επικαλείται η Haaretz, δύο εταιρείες υπέβαλαν προσφορά για την προμήθεια της τεχνολογίας και αυτή που επιλέχθηκε ήταν η ελβετική, Toru Group Limited. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ δεν υπάρχει εταιρεία που να φέρει αυτό το όνομα στο μητρώο εταιρειών της χώρας. Ωστόσο μία εταιρεία με αυτή την ονομασία εμφανίζεται στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους.

    Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας είναι ο Ισραηλινός Ασάφ Ελίας, σύμφωνα με το προφίλ που διατηρεί στο LinkedIn και στο Facebook.

    Ο ιστότοπος της Toru δεν κάνει καμία αναφορά στο είδος του κατασκοπευτικού οχήματος που αγόρασε το Μπαγκλαντές από την εταιρεία. Από την έρευνα που έγινε στη βρετανική εταιρεία δεν φαίνεται να κατασκευάζει τέτοιο όχημα κάτι όμως που κάνει ο Τάλ Ντίλιαν, ιδιοκτήτης του Passitora και του Ομίλου Intellexa. Έτσι λοιπόν η Haaretz καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η Toru ήταν ο μεσάζοντας.

    Εκείνο που προκαλεί αίσθηση είναι ότι επίσημα έγγραφα από το Υπουργείο Εσωτερικών του Μπαγκλαντές που δίνει στη δημοσιότητα η εφημερίδα αποκαλύπτουν ότι ο διοικητής του NTMC και άλλοι ανώτεροι αξιωματούχοι ήρθαν στην Ελλάδα το 2021 και το 2022 για να εκπαιδευτούν στο κατασκοπευτικό όχημα που είχαν αγοράσει. Το κατασκοπευτικό όχημα «Vehicle Mounted Mobile Interceptor», αναμενόταν να φτάσει στο Μπαγκλαντές στα μέσα του 2022. Τα έγγραφα αποστολής δείχνουν ότι το σύστημα παραδόθηκε στα τέλη Ιουνίου.

    Επισημαίνεται δε ότι ο Ντίλιαν δεν απάντησε στα αιτήματα της ισραηλινής εφημερίδας για σχολιασμό.

    Δριμεία κριτική από το ΣΥΡΙΖΑ

    Με σκληρή γλώσσα σχολιάζει την αποκάλυψη ο ΣΥΡΙΖΑ ζητώντας ευθύνες από τη Κυβέρνηση και διευκρινίσεις για τον ρόλο του πρώην Γραμματέα του ΥΠΕΞ Γ. Σμυρλή.

    «Μετά την αποκάλυψη των New York Times πως ο άνθρωπος του κ. Μητσοτάκη στο ΥΠΕΞ κ. Σμυρλής έδωσε άδεια εξαγωγής για το κακόβουλο λογισμικό Predator στη Μαδαγασκάρη, σήμερα η ισραηλινή Haaretz αποκαλύπτει πως αντίστοιχη άδεια δόθηκε από τις ελληνικές Αρχές και για το Μπαγκλαντές. Οι αποκαλύψεις αυτή τη φορά ωστόσο είναι ακόμα πιο σοβαρές. Όπως αποκαλύπτεται από το ρεπορτάζ ο κ. Μητσοτάκης που διατεινόταν πως δεν γνώριζε ποιοι έχουν το Predator, όχι μόνο παρακολουθούσε πολιτικούς αντιπάλους, υπουργούς, δημοσιογράφους, επιχειρηματίες και αξιωματικούς, όχι μόνο έδινε άδεια για εξαγωγή του σε άλλες χώρες με αυταρχικά καθεστώτα, αλλά είχε κάνει και την Ελλάδα κέντρο εκπαίδευσης ξένων πρακτόρων για το παράνομο λογισμικό», επισημαίνει με ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει:

    «Τα επίσημα έγγραφα από το Μπαγκλαντές επιβεβαιώνουν πως η εκπαίδευση των πρακτόρων στην Ελλάδα ήταν σε γνώση των Αρχών, αφού απευθύνονται στις ελληνικές πρεσβευτικές και προξενικές Αρχές.

    Το ότι ο κ. Μητσοτάκης επί μήνες λέει ψέματα για το Predator το γνωρίζαμε. Πλέον αποδεικνύεται πως είναι άκρως επικίνδυνος όχι μόνο για τη Δημοκρατία αλλά και για την εθνική ασφάλεια της Ελλάδας.

    Σε οποιαδήποτε άλλη δημοκρατική χώρα δεν θα μπορούσε να σταθεί ούτε μία ημέρα στη θέση του».

    Δείτε ΕΔΩ και ΕΔΩ τα σχετικά έγγραφα που επικαλείται η ισραηλινή εφημερίδα

    Διαβάστε επίσης:

    ΝΔ: Αναπληρωτής διευθυντής για την προετοιμασία εκλογών ο Γιάννης Σμυρλής

    Μητσοτάκης: Απέχουμε πια ένα βήμα μόνο από την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας



    ΣΧΟΛΙΑ