• Πολιτική

    Χονγκ Κονγκ: Διαδηλωτές κατέλαβαν εμπορικό κέντρο, πλημμύρισαν με νερό σταθμό του μετρό

    • NewsRoom


    Χιλιάδες ανικυβερνητικοί διαδηλωτές στο Χονγκ Κονγκ πλημμύρισαν έναν σταθμό του μετρό, μετά την αποχώρησή τους από τα μπλόκα στο διεθνές αεροδρόμιο της πόλης, μερικά χιλιόμετρα μακρύτερα.

    Οι διαδηλωτές, ακολουθούμενοι από αστυνομικούς, συγκεντρώθηκαν στον σταθμό Τουνγκ Τσουνγκ MTR, ζωγράφισαν γκράφιτι και στη συνέχεια άνοιξαν έναν πυροσβεστικό κρουνό, με αποτέλεσμα ο χώρος να κατακλυστεί από νερά.

    Τα δρομολόγια των τρένων διακόπηκαν.

    Δεκάδες άλλοι πήγαν σε ένα γειτονικό εμπορικό κέντρο και κατέλαβαν τον εξωτερικό ανοιχτό χώρο του, στήνοντας αυτοσχέδια οδοφράγματα.

    Οι διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ είναι οι μαζικότερες των τελευταίων ετών, μετά την «επανάσταση της Ομπρέλας» το 2014, όταν ζητούσαν μεγαλύτερη εκλογική αυτονομία. Αφορμή για τις διαδηλώσεις αποτελεί ο νέος νόμος της αυτόνομης κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ, o οποίος επιτρέπει την έκδοση κακοποιών σε Ταϊβάν και Κϊνα. Ο νόμος δημιουργήθηκε μετά την ομολογία ενός νεαρού άνδρα στο Χονγκ Κονγκ πως σκότωσε την φίλη του κατά την παραμονή τους στην Ταϊβάν, με την περίπτωσή του ωστόσο να κινδυνεύει να μείνει ατιμώρητη καθώς μέχρι τότε δεν υπήρχε σχετική νομοθεσία που να επιτρέπει την έκδοσή του στο γειτονικό νησί. Στον νέο νόμο η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ συμπεριέλαβε τη δυνατότητα για έκδοση κρατουμένων και στην Κίνα, κάτι που έφερε μεγάλη αναστάτωση στην αυτόνομη περιοχή.

    Το Χονγκ Κονγκ, πρώην βρετανική αποικία από την εποχή των Πολέμων του Οπίου, επέστρεψε στην Κίνα από τους Βρετανούς το 1997 και αποτελεί, μαζί με το Μακάο, μια από τις δύο αυτόνομες «ειδικές διοικητικές περιοχές»  της χώρας, τουλάχιστον μέχρι το 2047, όταν και θα πρέπει να ενσωματωθεί πλήρως στην Κίνα, σύμφωνα με την Κοινή Διακήρυξη Ηνωμένου Βασιλείου και Κίνας.



    ΣΧΟΛΙΑ