• Πολιτική

    Χείρα βοηθείας τείνει η Αθήνα στα Σκόπια

    • NewsRoom

    Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανταλλάσσει χειραψία με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ


    Σε κλίμα φιλίας και συνεργασίας πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα, στο περιθώριο του Thessaloniki Summit 2019, η συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον ομόλογό του της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ. Η συνάντηση είχε ιδιαίτερη σημασία, ειδικά μετά το γαλλικό βέτο στον προσδιορισμό ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας με την ΕΕ, γεγονός που οδήγησε σε πολιτική κρίση στην γειτονική χώρα, με αποτέλεσμα την προκήρυξη πρόωρων εκλογών τον Απρίλιο του 2020.

    Οι δύο πρωθυπουργοί συζήτησαν επί μισή ώρα παρουσία των συνεργατών τους και στην συνέχεια επί ένα πεντάλεπτο μόνοι τους. Ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε ανοικτά πως σκοπεύει να βοηθήσει τις προσπάθειες της Βόρειας Μακεδονίας, ώστε να αρθεί το αδιέξοδο που προκάλεσε το γαλλικό «όχι» προς τα Σκόπια και τα Τίρανα.

    Η κυβέρνηση θέλει να επαναφέρει την χώρα σε ρόλο ισχυρού παίκτη στα Βαλκάνια, φέρεται να είπε χθες στον Ζόραν Ζάεφ ο Κυριάκος Μητσοτάκης, την ώρα που βασικός στόχος της Αθήνας είναι η διατήρηση της ηρεμίας, της ειρήνης, όπως και η οικονομική ανάπτυξη των Δυτικών Βαλκανίων.

    Αμέσως μετά την συνάντηση, ο Ζόραν Ζάεφ προχώρησε σε δηλώσεις. Μιλώντας για την Συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Ζάεφ είπε πως εξήγησε στον Έλληνα πρωθυπουργό την πορεία υλοποίησής της από την πλευρά της χώρας του, ενώ ενημερώθηκε και για την εφαρμογή της από την ελληνική πλευρά.

    Ερωτηθείς για το νέο σήμα των μακεδονικών προϊόντων, που παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του Thessaloniki Summit, ο κ. Ζάεφ απάντησε πως δεν το έχει δει ακόμα, σημείωσε ωστόσο πως υπάρχει διεθνής κανονισμός γι’ αυτού του είδους τα ζητήματα και εξέφρασε την πεποίθηση πως θα βρεθεί ο καλύτερος δυνατός, φιλικός τρόπος «για να προστατεύσουμε τα brands, την παραγωγή, την ιστορία, την αξιοπρέπεια αφού αυτό είναι που κάνουν οι φίλοι».

    «Είμαστε φίλοι και πρέπει να συνεχίσουμε να είμαστε φίλοι» τόνισε ο κ. Ζάεφ, υπογραμμίζοντας πως η χώρα του θέλει να έχει φιλικές σχέσεις με την Ελλάδα.

    Σημείωσε, δε, ότι προσκάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να επισκεφθεί τη Βόρεια Μακεδονία και εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτό θα συμβεί πολύ σύντομα, αλλά και ότι έως το τέλος του έτους θα υπάρξουν και επισκέψεις υπουργών της ελληνικής κυβέρνησης στα Σκόπια.

    Είπε ακόμα ότι στη συνάντηση συζητήθηκε και η διμερής συνεργασία σε ό,τι αφορά την οικονομία καθώς η Ελλάδα είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Βόρειας Μακεδονίας και ο τρίτος μεγαλύτερος επενδυτής.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, θα επισκεφθεί τα Σκόπια μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα.



    ΣΧΟΛΙΑ