• Πολιτική

    Χίος – Λονδίνο με 2.500 σωσίβια προσφύγων μπροστά στο βρετανικό κοινοβούλιο (pics)

    • NewsRoom


    Ακτιβιστές στο Λονδίνο επέλεξαν έναν εντυπωσιακό τρόπο προκειμένου να αφυπνίσουν συνειδήσεις σχετικά με την προσφυγική κρίση και το δυσανάλογο βάρος που σηκώνει η Ελλάδα. Το προαύλιο του Βρετανικού Κοινοβουλίου γέμισε με 2.500 σωσίβια που φορούσαν οι πρόσφυγες στο πέρασμα από την Τουρκία προς το νησί της Χίου, σε μία απόπειρα ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης και των πολιτικών ηγετών, με την ευκαιρία της Συνόδου του ΟΗΕ για το προσφυγικό που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Νέα Υόρκη.

    View this post on Instagram

    A sea of 2,500 lifejackets worn by refugees during crossings from Turkey to the Greek island of Chios, are displayed on Parliament Square in central London, September 19th 2016. A summit to address the unprecedented refugee crisis opens at the United Nations on Monday, overshadowed by the ongoing war in Syria and faltering US-Russian efforts to halt the fighting. World leaders will adopt a political declaration at this first-ever summit on refugees and migrants. However, human rights groups have already dismissed this as falling short of the necessary international response. Credit: AFP/Daniel Leal-Olivas #picoftheday #lifejackets #ParliamentSquare #HousesofParliament #London #refugeecrisis

    A post shared by The Economist (@theeconomist) on

    Στόχος της Συνόδου -της πρώτης Συνόδου Κορυφής για τους πρόσφυγες-μετανάστες, όσο κι αν φαίνεται περίεργο- είναι η υιοθέτηση μίας πολιτικής διακήρυξης, ήδη ωστόσο οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν εκφράσει τις επιφυλάξεις τους για την αποτελεσματικότητα αυτής της πρωτοβουλίας, κρίνοντας ότι δεν είναι επαρκής ως απάντηση της διεθνούς κοινότητας στο προσφυγικό πρόβλημα.

    LESBOS-MYTILHNH-PROSFYGES-METANASTES02

    Και όλα αυτά την ώρα που η αντίστροφη μέτρηση για την έκρηξη του προσφυγικού στην πολύπαθη Ελλάδα δείχνει να έχει φθάσει στο τέλος της, με πρωτοφανή επεισόδια στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου που επωμίζονται το μεγαλύτερο βάρος εδώ και μήνες.

    Στις φλόγες τυλίχθηκε το hot spot της Μόριας μετά από εκτεταμένα επεισόδια ανάμεσα σε πρόσφυγες και μετανάστες διαφορετικών εθνικοτήτων, ενώ ένταση δημιουργήθηκε και από τους μόνιμους κατοίκους της Μυτιλήνης και τους εκπροσώπους των ΜΚΟ που βρίσκονται στην περιοχή, με την περιοχή να θυμίζει πεδίο μάχης.

    Αφορμή για τη σύγκρουση στάθηκε η φήμη περί επαναπροώθησης των προσφύγων στα παράλια της Τουρκίας, με τους πρόσφυγες να επιχειρούν πορεία διαμαρτυρίας προς το Δημαρχείο στο κέντρο της πόλης της Μυτιλήνης. Οι αστυνομικές αρχές προσπάθησαν να εμποδίσουν τη διέλευσή τους, δίνοντας το έναυσμα για μία πολύωρη και ανεξέλεγκτη διαμάχη. Σκηνές καταστράφηκαν ενώ ορισμένες από αυτές πυρπολήθηκαν ολοκληρωτικά μαζί με τα λιγοστά υπάρχοντα των προσφύγων. Η φωτιά επεκτάθηκε με αποτέλεσμα να καούν αρκετά στρέμματα με ελιές από τα γύρω χωράφια της περιοχής ενώ δεν έλειψαν και οι τραυματίες.

    14329968_10154493039658119_1478163790180400055_n

    14390856_10154493039333119_1669824282128338493_n

    14364667_10154493039003119_8948885311895651821_n

    Η αστυνομία ανακοίνωσε πως προσήχθησαν 18 μετανάστες, εκ των οποίων οι 9 έχουν ήδη συλληφθεί και πρόκειται να οδηγηθούν στον Εισαγγελέα με δικογραφία που έχει σχηματιστεί εις βάρος τους. Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων, ύστερα από το πέρας των επεισοδίων η πλειοψηφία των προσφύγων έχει επιστρέψει στο hot spot της Μόριας όμως ορισμένοι πρόσφυγες εξακολουθούν να περιφέρονται ανεξέλεγκτα και χωρίς καμία περίθαλψη στο κέντρο του νησιού.

    LESBOS-MYTILHNH-PROSFYGES-METANASTES03

    Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα Αιγαίου και νησιωτικής πολιτικής Γιάννη Γιαννέλλη, μετά τα χθεσινά σοβαρά επεισόδια και την πυρκαγιά που κατέκαψε μεγάλο μέρος του hot spot της Μόριας, συζητούνται αυτή την ώρα σε σύσκεψη στην Αθήνα μέτρα για την αντιμετώπιση της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στη Λέσβο. Μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο κ. Γιαννέλλης δήλωσε πως για την αντιμετώπιση της κρίσης, με απόφαση των συναρμόδιων υπουργών Αιγαίου Θ.Δρίτσα και Προστασίας του Πολίτη Ν. Τόσκα, προτείνεται να ναυλωθεί πλοίο το οποίο θα μεταβεί στο λιμάνι της Μυτιλήνης προκειμένου να χρησιμοποιηθεί προσωρινά ως καταυλισμός κυρίως οικογενειών κι αυτό μέχρι να επαναλειτουργήσει πλήρως το hot spot. Επίσης, στη Λέσβο μεταβαίνουν άμεσα δυο διμοιρίες ΜΑΤ.

    Διαβάστε ακόμη:

    http://www.mononews.gr/chrisonoun-chapi-tis-aporripsis-kalogritsa-nd-stochopii-ton-tsipra-ke-o-pappas-ta-richni-stis-peroukes/75485



    ΣΧΟΛΙΑ