• Πολιτική

    Χατζηθεοδοσίου (ΕΕΑ): Το νομοσχέδιο θα βοηθήσει να εισπραχθεί λιγότερο από 5% της φοροδιαφυγής

    • NewsRoom
    O πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου

    O πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου


    Το φορολογικό νομοσχέδιο είναι μέρος του σχεδίου Πισσαρίδη, ανέφερε ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Ιωάννης Χατζηθεοδοσίου, κατά τη διαδικασία ακρόασης φορέων στην επιτροπή Οικονομικών της Βουλής.

    «Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση χτυπάει τους μικρούς, έχετε βρει τρόπο να φοροαποφεύγουν οι μεγάλοι. Πάρτε τον τζίρο των 5 εταιρειών τροφίμων. Πείτε ποια ήταν τα έσοδα τους την τελευταία τριετία, τι πλήρωσαν και κάντε την αντιστοίχιση με τις 50.000 επιχειρήσεις του κλάδου μας», είπε ο κ. Χατζηθεοδοσίου.

    Όπως κατήγγειλε ο πρόεδρος του ΕΕΑ, το νομοσχέδιο «προσπαθεί με έναν κεφαλικό φόρο να κλείσει μεγάλο μέρος μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών, την ίδια ώρα που δεν δίνεται λύση στα δάνεια, την ίδια στιγμή που, τόσο το ταμείο Ανάκαμψης όσο και το ΕΣΠΑ, αφορούν, το μεν πρώτο το 3,5%, και το δεύτερο το 6,5%» των επιχειρήσεων.

    Εμείς είμαστε οι πρώτοι που θέλουμε να χτυπηθεί η φοροδιαφυγή και η παραοικονομία, είπε ο κ. Χατζηθεοδοσίου, που θύμισε στην επιτροπή, ότι το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών έχει, με χρήματα των μελών του, διαθέσει δύο αυτοκίνητα για τους ελέγχους της ΔΙΜΕΑ. «Υπάρχει δίλημμα αν αυτός είναι νόμος που χτυπάει τη φοροδιαφυγή ή αν είναι ένας φοροεισπρακτικός νόμος. Για πρώτη φορά εμφανίστηκε κεφαλικός φόρος, τεκμαρτός δηλαδή προσδιορισμός του εισοδήματος, το 1836. Τότε είχαν ονομάσει εκείνον τον φόρο κεφαλικό. Κεφαλικός φόρος είναι και αυτός. Αλλά τότε δεν υπήρχαν συστήματα. Όταν κυβέρνηση μας λέει ότι υπάρχουν πολλά συστήματα, ότι υπάρχει το myDATA, οι πιστωτικές κάρτες, οι δαπάνες διαβίωσης, δηλαδή ενώ υπάρχουν πάρα πολλοί τρόποι, γιατί πρέπει να μπούμε σε μια λογική, που δεν την καταλαβαίνει κανείς σε ένα σύγχρονο καπιταλιστικό σύστημα;» αναρωτήθηκε ο κ. Χατζηθεοδοσίου.

    Πρόσθεσε δε, ότι δεν μπορεί να γίνει κατανοητό ότι μια επιχείρηση έχει οπωσδήποτε κέρδη στην τριετία: «Μα τότε δεν θα λεγόταν επιχειρείν. Θα λεγόταν επιτυχείν! Αν είναι τόσο βέβαια η επιτυχία τους, πείτε μας τις επιχειρήσεις να πάμε να τις αγοράσουμε», είπε ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου. Με τις διατάξεις που φέρνει η κυβέρνηση, το κράτος θα εισπράξει κάτι λιγότερο από 600 εκατομμύρια, «μα ο διοικητής της ΤτΕ είπε ότι το μαύρο χρήμα στην Ελλάδα είναι 40 δισ. ευρώ. Δηλαδή χάνουμε φόρο 8 με 10 δισ. ευρώ! Το πρόβλημα είναι 600 εκατομμύρια, ή τα 8 με 10 δισ. ευρώ; Από το σύνολο αυτού του νόμου, θα εισπραχθεί κάτι λιγότερο από το 5% της φοροδιαφυγής που υπάρχει», διαπίστωσε ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών.

    Διαβάστε επίσης:

    Ρωσία: Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα επισκεφθεί τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Σαουδική Αραβία αυτήν την εβδομάδα

    Μπαλαούρας: Δε μπορώ να συνεχίσω στον μεταλλαγμένο ΣΥΡΙΖΑ

    Γερμανία: Ακυρώνονται οι αυριανές πρωινές πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο του Μονάχου



    ΣΧΟΛΙΑ