• First Top Stories

    Χαμός στη Βουλή για τις offshore – Aποχώρησε η ΝΔ με καταγγελίες: «Δίνετε άφεση αμαρτιών»

    • NewsRoom


    Η κόντρα κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για την επίμαχη διάταξη για τις εξωχώριες εταιρείες πολιτικών κορυφώθηκε σήμερα στη Βουλή, με τη Νέα Δημοκρατία να αποχωρεί από τη συζήτηση της σχετικής τροπολογίας που έφερε η κυβέρνηση στη Βουλή.

    Η ένταση που έχει δημιουργηθεί για το θέμα, οξύνθηκε από δύο ακόμα στοιχεία. Το πρώτο είναι το νομικό αποτύπωμα που αφήνει η πρώτη διάταξη (παρ’ όλο που αποσύρθηκε) δεδομένου ότι η διάταξη δημοσιεύθηκε πρώτα στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως και μετά άλλαξε με την τροπολογία που έφερε η κυβέρνηση. Αντίθετα η αντιπολίτευση ζητούσε μετ’ επιτάσεως χθες Τρίτη 31 Μαΐου να συγκληθεί η Ολομέλεια της Βουλής για να καταργήσει τη διάταξη για τις offshore προτού ο νόμος δημοσιευθεί στο ΦΕΚ.

    Με άλλα λόγια αυτό σημαίνει πως παρά το γεγονός ότι η διάταξη ίσχυσε μόλις λίγες ώρες μέχρι να αντικατασταθεί από την προωθούμενη τροπολογία, δίνει άφεση αμαρτιών στους παραβάτες πολιτικούς που θα βρεθούν με offshore αφού στο ποινικό δίκαιο υπερισχύει ο νόμος που είναι ευμενέστερος για τον παραβάτη!

    Κατά τις ίδιες πηγές η ισχύς της επίμαχης ρύθμισης έστω και για λίγο, μέχρι ότου να αποσυρθεί ή να αντικατασταθεί με άλλη αυστηρότερη, παραμένει ζωντανή και επιφέρει ευνοϊκά αποτελέσματα σε τυχόν παραβάτες (πολιτικούς με offshore) ακόμα και αν συλληφθούν στο μέλλον, καθώς αξίωμα του ποινικού δικαίου είναι να υπερισχύει πάντα ο ευμενέστερος για τον παραβάτη νόμος.

    Ανάλογη περίπτωση σημειώθηκε και στο πρόσφατο παρελθόν επί υπουργίας Χαρ. Αθανασίου, όταν καταργήθηκε διάταξη του ποινικού κώδικα (άρθρο 263) σχετικά με αδικήματα καταχρήσεων σε βάρος του Δημοσίου. Τότε η κατάργηση της διάταξης που αποδόθηκε σε παραδρομή, οδήγησε στην απόσυρσή της, αλλά κατηγορούμενοι σε υποθέσεις των εξοπλιστικών ευνοήθηκαν έστω και αν η ρύθμιση τελικά αποσύρθηκε.

    Αλλά και στη νέα τροπολογία προβλέπεται  προθεσμία εξήντα ημερών για όσους πολιτικούς  έχουν μετοχικό κεφάλαιο σε οffshore, να το μεταβιβάσουν.

    Επίσης, προς διευκρίνιση παραμένει το τι εννοεί ο νομοθέτης με τον όρο «συμμετοχή στο κεφάλαιο εταιρειών» και αν στον συγκεκριμένο περιορισμό περιλαμβάνονται και οι μετοχές εισηγμένων ξένων εταιρειών.

    Τι προβλέπει η τροπολογία – Ποιους αφορά

    Η πολυαναμενόμενη τροπολογία της κυβέρνησης, για την τροποποίηση της πρόσφατης ρύθμισης σχετικά με τις εξωχώριες εταιρίες πολιτικών προσώπων προβλέπει καθολική απαγόρευση συμμετοχής είτε των ίδιων είτε μέσω παρένθετων προσώπων στη διοίκηση ή το κεφάλαιο εταιριών με πραγματική ή καταστατική έδρα σε κράτος μη συνεργάσιμο φορολογικά ή σε κράτος που έχει προνομιακό φορολογικό καθεστώς.

    Σύμφωνα με την τροπολογία ως παρένθετα πρόσωπα ορίζονται σύζυγοι και εν διαστάσει σύζυγοι είτε πρόσωπα με τα οποία οι υπόχρεοι έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, συγγενείς α’ βαθμού, και φυσικό ή νομικό πρόσωπο το οποίο ενεργεί για οποιαδήποτε αιτία για λογαριασμό ή καθ’ υπόδειξη ή κατ’ εντολή άλλου προσώπου.

    Η απαγόρευση, βάζει των όσων ορίζει η επίμαχη τροπολογία, αφορά στους:Πρωθυπουργό, αρχηγούς πολιτικών κομμάτων της Βουλής και της Ευρωβουλής, καθώς και όσων λαμβάνουν κρατική χρηματοδότηση, υπουργούς, αναπληρωτές υπουργούς και υφυπουργούς, βουλευτές και ευρωβουλευτές και όσους διαχειρίζονται τα οικονομικά των πολιτικών κομμάτων, όπως επίσης, τους Γενικούς & Ειδικούς Γραμματείς της Βουλής και της Γενικής Κυβέρνησης.

    Στη συγκεκριμένη απαγόρευση εμπίπτουν επιπλέον οι: Γενικοί Γραμματείς των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί, πρόεδροι – διοικητές – υποδιοικητές και γενικοί διευθυντές πιστωτικών ιδρυμάτων, που ελέγχονται από το κράτος.

    ΝΔ: Η κυβέρνηση εμπαίζει τη Βουλή και το λαό

    Η κυβέρνηση «εμπαίζει τη Βουλή και το λαό και εισάγει κρυφίως διατάξεις αμνήστευσης», υπογράμμισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας εξαπολύοντας δριμύ κατηγορώ για «παίγνια απολύτως αντισυνταγματικά και ανεφάρμοστα» .

    «Στον εμπαιγμό της κοινωνίας σε ώρα κρίσεως δεν μπορούμε να συμμετέχουμε. Εμείς καταγγέλλουμε την κυβέρνηση και την κυβερνητική πλειοψηφία που εισάγει διατάξεις που αμνηστεύουν εμπλεκόμενους. Δεν μπορούμε να συμμετέχουμε», τόνισε.

    Παπαγγελόπουλος: Κανένας υπουργός δεν έχει ανάγκη καλύψεως

    Νωρίτερα, μιλώντας στην Ολομέλεια, ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος έκανε λόγο για «ρεσιτάλ υποκρισίας και λαϊκισμού» από την πλευρά της αντιπολίτευσης. Η κυβέρνηση, υποστήριξε, βγαίνει κερδισμένη από αυτήν την ιστορία, και πρόσθεσε πως το ηθικό πλεονέκτημα της κυβέρνησης δεν πλήττεται, γιατί είναι συνυφασμένο με το DNA της», τόνισε.

    «Τολμήστε να δούμε πόσοι θα δηλώσουν τις offshore που συμμετέχουν. Εγώ δεν ξέρω κανένα από την πλευρά της κυβέρνησης. Να δούμε ποιοι θα είναι από την αντιπολίτευση», είπε ο κ. Παπαγγελόπουλος απευθυνόμενος στους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    «Κανένας υπουργός δεν έχει ανάγκη καλύψεως. Αν κάποιος ξέρει να το πει και να μην κάνει πολιτική σπέκουλα. Απεναντίας εγώ γνωρίζω πολλούς εκτός της κυβέρνησης αλλά δεν θέλω να κάνω πολιτική σπέκουλα», σημείωσε χαρακτηριστικά, για να συμπληρώσει στους ίδιους υψηλούς τόνους:

    «Κορυφώνεται σήμερα και τελειώνει το ρεσιτάλ υποκρισίας, της ρήσης του Γκέμπελς “συκοφαντείτε, συκοφαντείτε και κάτι θα μείνει” και της λαϊκής παροιμίας “καθαρός ουρανός δεν φοβάται”. Ευτυχώς δεν στοιχήθηκε όλη η αντιπολίτευση πίσω από την ρήση του Γκέμπελς. Πίσω από την λαϊκή ρήση και παροιμία στοιχήθηκε η κυβέρνηση», είπε ο αναπληρωτής υπουργός, τονίζοντας ότι «η τροπολογία είναι διεθνής υποχρέωση της χώρας».

    Απαντώντας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης περί άφεσης αμαρτιών και αμνήστευσης εμπλεκόμενων πολιτικών, ο κ. Παπαγγελόπουλος ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχει θέμα απαλλαγής γιατί όσοι διατηρούν σήμερα εξωχώρια εταιρεία δεν μπορούν να τύχουν οποιουσδήποτε ευεργετήματος. Υπάρχει επίσης και ισχύει η διάταξη για ποινική δίωξη για ανακριβή δήλωση πόθεν έσχες».

    Στο σημείο αυτό υπενθύμισε ότι το κείμενο της νέας ρύθμισης «είχε δοθεί στην Επιτροπή πόθεν έσχες της Βουλής και η διάταξη είχε συζητηθεί. Το είπαν προς τιμήν τους και τα στελέχη της αντιπολίτευσης. Πως είναι δυνατόν να λέτε ότι ήρθε εν κρυπτώ;» διερωτήθηκε.

    Ο αναπληρωτής υπουργός επεσήμανε ότι στην παλαιότερη ρύθμιση υπήρχε πρόβλημα καθώς «η μη αποσαφήνιση του όρου εξωχώρια εταιρείας και offshore είχε ως αποτέλεσμα όλοι να αθωώνονται στα δικαστήρια».

    «Αντιπολίτευση με πρωτοσέλιδα δεν γίνεται. Είναι η δεύτερη φορά που αποδείχθηκε στη Βουλή. Αφήστε το “Πρώτο Θέμα” να κάνει τη δουλειά του – ξέρει αυτό – και κάντε εσείς την δική σας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαγγελόπουλος απευθυνόμενος στη ΝΔ.

    Διαβάστε ακόμη:

    http://www.mononews.gr/h-nd-zitai-na-dothoun-tora-ta-onomata-ton-ipourgon-pou-echoun-offshore-eteries/49939



    ΣΧΟΛΙΑ