• Πολιτική

    Χαϊκο Μάας κατά Ερντογάν: «Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί είναι μια ακατανόητη απόφαση»

    Χάικο Μάας, υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας


    Ακατανόητη χαρακτηρίζει ο Χάικο Μάας την απόφαση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να προχωρήσει στην μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Μια απόφαση, όπως αναφέρει ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών και προεδρεύων του συμβουλίου των ΥΠΕΞ της ΕΕ για το τρέχον εξάμηνο, που δεν βοηθά καθόλου τον διάλογο με της Τουρκίας με την ΕΕ.

    Μιλώντας στις εφημερίδες “Rheinische Post” και “General-Anzeiger”  ο Μάας τονίζει μάλιστα πως για να συνεχιστεί ο λογικός διάλογος – τον οποίο χαρακτηρίζει απαραίτητο – μεταξύ των Βρυξελλών και της Άγκυρας θα πρέπει πρώτα να επιλυθούν και τα ζητήματα με τις γεωτρήσεις της Τουρκίας στα ανοιχτά της Κύπρου και της Κρήτης. «Η απόφαση της ‘Αγκυρας για την Αγία Σοφία δεν βοηθάει ιδιαίτερα σ’ αυτό», προσθέτει. «Ήδη και χωρίς αυτή την επιπρόσθετη διένεξη, ένας εμπροσθοβαρής διάλογος μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας εμποδίζεται», επισημαίνει χαρακτηριστικά.

    Όσον αφορά τη σημασία της Αγίας Σοφίας, ο Μάας επισημαίνει πως «η μετατροπή της σε τζαμί δεν αποτελεί συνεισφορά στην συνεννόηση μεταξύ των λαών. Είναι μια απόφαση που δεν μπορούμε να κατανοήσουμε, καθώς η σημασία του μοναδικού αυτού κτιρίου, με το καθεστώς μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, εκτείνεται πολύ πέρα από την Τουρκία»



    ΣΧΟΛΙΑ