• Πολιτική

    Χάικο Μάας: «Οι σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας έχουν φτάσει σε κρίσιμη καμπή»

    • NewsRoom
    Χάικο Μάας: Ξανά ανοίγει η γερμανική πρεσβεία στην Λιβύη

    Χάικο Μάας


    Η Ελλάδα και η Τουρκία δεν θέλουν να επιλύσουν τη διαμάχη τους για την ανατολική Μεσόγειο με στρατιωτικά μέσα, υποστήριξε ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, στη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση του με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

    Παίρνοντας τον λόγο μετά τον Τούρκο υπουργό, ο οποίος εμφανίστηκε ξανά προκλητικός απειλώντας την Ελλάδα, ο Μάας ανέφερε πως «Ακούω από όλες τις πλευρές ότι υπάρχει ετοιμότητα για διάλογο και γι ‘αυτό το λόγο τον θεωρούμε εφικτό».

    «Παραμένω πεπεισμένος ότι εάν και οι δύο πλευρές ξεκινήσουν άμεσες συνομιλίες με ειλικρινείς προθέσεις, μπορούμε να βρούμε μια λύση που να είναι αποδεκτή και από τις δύο πλευρές», πρόσθεσε ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας. Συμπλήρωσε πάντως ότι γνωρίζει πως οποιοσδήποτε διάλογος δεν θα είναι εύκολος, αλλά ο ίδιος είναι πεπεισμένος ότι μπορεί να βρεθεί λύση στη διαμάχη.

    «Οι σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας έχουν φτάσει σε κρίσιμη καμπή» προειδοποίησε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών. «Θέλουμε απευθείας διάλογο Τουρκίας – Ελλάδας, και να αποτρέψουμε περαιτέρω κλιμάκωση» δήλωσε. «Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε κλίμα συνομιλιών, αλλά για να γίνει αυτό βήμα – βήμα  πρέπει να μειωθεί η ένταση. Κανείς δεν είναι ευχαριστημένος από το επίπεδο των σχέσεων Τουρκίας – ΕΕ, ούτε η Γερμανία, ούτε η Τουρκία, κανείς στην Ευρώπη» επισήμανε ο Μάας.

    Ο Γερμανός ΥΠΕΞ τόνισε επίσης ότι η τεταμένη κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, δεν είναι προς το συμφέρον ούτε της Τουρκίας, ούτε της Ελλάδας, ούτε της ΕΕ.

    Συμπλήρωσε ότι οι δεσμοί μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας βρίσκονται σε σταυροδρόμι και θα αποσαφηνιστεί μέχρι το τέλος του έτους προς τα που βαίνουν οι σχέσεις των δύο πλευρών.



    ΣΧΟΛΙΑ