ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό επιβιβάστηκε σε ακόμη ένα πετρελαιοφόρο στην ανοικτή θάλασσα, μετά τον απόπλου του από τη Ρωσία, στο πλαίσιο της παγκόσμιας προσπάθειας καταστολής των πλοίων του λεγόμενου «σκιώδους στόλου» που χρησιμοποιούνται για την εξαγωγή ρωσικού αργού υπό κυρώσεις.
Η επιχείρηση, παρόμοια με άλλες που έχουν πραγματοποιηθεί τους τελευταίους μήνες, έλαβε χώρα το πρωί της Κυριακής στον Ατλαντικό Ωκεανό, με την υποστήριξη συμμάχων της Γαλλίας, μεταξύ των οποίων και το Ηνωμένο Βασίλειο, όπως ανέφερε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν σε ανάρτησή του στο X. Το πλοίο Tagor υπόκειται σε διεθνείς κυρώσεις.
La Marine nationale a arraisonné hier matin un nouveau pétrolier sous sanctions internationales en provenance de Russie : le Tagor. Notre détermination est constante et totale.
Cette intervention a été effectuée en Atlantique, en haute mer,… pic.twitter.com/zxEslYjbUE
— Emmanuel Macron (@EmmanuelMacron) June 1, 2026
Το Tagor, το οποίο θεωρείται ύποπτο για χρήση ψευδούς σημαίας, είχε αποπλεύσει από το Μούρμανσκ της Ρωσίας και πλέον συνοδεύεται από το γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό για περαιτέρω ελέγχους, σύμφωνα με ξεχωριστή ανακοίνωση της γαλλικής ναυτικής νομαρχίας.
«Είναι απαράδεκτο πλοία να παρακάμπτουν τις διεθνείς κυρώσεις, να παραβιάζουν το δίκαιο της θάλασσας και να χρηματοδοτούν τον πόλεμο που διεξάγει η Ρωσία κατά της Ουκρανίας εδώ και περισσότερα από τέσσερα χρόνια», δήλωσε ο Μακρόν.
Τον Μάρτιο, ένα πλοίο με την ονομασία Deyna ακινητοποιήθηκε στη Μεσόγειο. Νωρίτερα φέτος, το «Grinch» είχε επίσης ελεγχθεί στη Μεσόγειο, υπό την υποψία ότι έφερε ψευδή σημαία. Αντίστοιχη υπόθεση είχε σημειωθεί και πέρυσι, όταν το δεξαμενόπλοιο Boracay ελέγχθηκε ανοικτά των ακτών της Γαλλίας στον Ατλαντικό, επειδή δεν προσκόμισε αποδεικτικά στοιχεία για την εθνικότητα και τη σημαία του.
Οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν επιβάλει κυρώσεις σε εκατοντάδες δεξαμενόπλοια, κατηγορώντας τα ότι βοηθούν τη Ρωσία να εξάγει πετρέλαιο για να χρηματοδοτεί τον πόλεμό της στην Ουκρανία. Ωστόσο, μέχρι στιγμής, οι ροές ρωσικού πετρελαίου έχουν σε μεγάλο βαθμό συνεχιστεί.
Διαβάστε επίσης
Μαρίνα Ι. Χατζηπατέρα: Πρωταγωνίστρια σε διεθνείς καινοτόμες δράσεις στο χώρο της ναυτιλίας
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.