• Πολιτική

    Χ.Θεοχάρης: Επιβάλλεται η δικαιοσύνη να διερευνήσει άμεσα, σε βάθος, τη σοβαρή καταγγελία για την απόπειρα παγίδευσης του κινητού του Ν. Ανδρουλάκη

    • Συνέντευξη στον Γαβριήλ Σερέτη

    Χάρης Θεοχάρης


    Η Κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή, που είδαν το φως της δημοσιότητας οι καταγγελίες για το κινητό του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Ν. Ανδρουλάκη ζήτησε από τις όλες τις αρμόδιες Αρχές να συνδράμουν και επιβάλλεται η δικαιοσύνη να διερευνήσει άμεσα, σε βάθος, τη σοβαρή αυτή υπόθεση.

    Αυτό τονίζει ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος κ. Χ. Θεοχάρης στην συνέντευξη του στο «mononews». Εκτιμά δε, ότι πρόθεση του Πρωθυπουργού είναι να εξαντλήσει την τετραετία, από το σεβασμό του προς τους θεσμούς. Εκλογές δε ζητά ο λαός, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ. Και τις ζητά για να κρύψει τις πολιτικές του αδυναμίες, την έλλειψη επιχειρημάτων και προτάσεων, υπογραμμίζει ο κ. Θεοχάρης, αναφέροντας ταυτοχρόνως, ότι όσο ο ΣΥΡΙΖΑ και οποιοσδήποτε άλλος, στην ανάγκη σταθερότητας, αντιπαραβάλλει κραυγές και τοξικότητα, τόσο κερδίζει η ΝΔ, αλλά, δυστυχώς, και τόσο χάνει η χώρα, κάτι που δεν απασχολεί ποτέ τους δημαγωγούς και τους λαϊκιστές, οι οποίοι το μόνο που θέλουν είναι να ξαναβρεθούν στην εξουσία.

    Ο Γραμματέας Προγράμματος της ΝΔ διαμηνύει πως η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει τους αδύναμους πολίτες, έως ότου ξεπεραστεί η κρίση της ακρίβειας, διαθέτοντας έως το τελευταίο ευρώ από τα επιπλέον έσοδα για τη στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, ειδικά για την κάλυψη των αυξήσεων στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος.

    Αποκαλύπτει παράλληλα, τους επόμενους στόχους του κυβερνώντος κόμματος, αλλά και το «μυστικό της επιτυχίας» που οδηγεί στα ρεκόρ του Τουρισμού.

    Ποια είναι η άποψή σας για τις παραιτήσεις του Γενικού Γραμματέα της Κυβέρνησης και του Διοικητή της ΕΥΠ; Eχει ευθύνη ο Πρωθυπουργός, όπως ισχυρίζεται η αντιπολίτευση;

    Από την πρώτη στιγμή που ο κ. Ανδρουλάκης κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά για την απόπειρα παγίδευσης του κινητού του τηλεφώνου, ξεκαθαρίσαμε ότι επιβάλλεται η δικαιοσύνη να διερευνήσει άμεσα, σε βάθος, τη σοβαρή αυτή καταγγελία και ζητήσαμε από όλες τις αρμόδιες Αρχές να συνδράμουν, στο πλαίσιο της αρμοδιότητάς τους, την έρευνα αυτή.

    Μόλις περιήλθε σε γνώση του Πρωθυπουργού – την προηγούμενη Πέμπτη- ζήτημα λανθασμένων χειρισμών στην περίπτωση νόμιμης επισύνδεσης που διενεργήθηκε από την ΕΥΠ, η αντίδραση του ήταν άμεση και δραστική: Ζήτησε την παραίτηση του επικεφαλής της ΕΥΠ.

    Όσον αφορά στον κ. Δημητριάδη, πληροφορήθηκε και αυτός την Πέμπτη τα περί νόμιμης επισύνδεσης, και δείχνοντας πολιτική ευθιξία υπέβαλε την παραίτησή του. Η παραίτηση έχει να κάνει με το κλίμα τοξικότητας που έχει αναπτυχθεί γύρω από το πρόσωπο του όλο το προηγούμενο διάστημα και συνεχίζεται με ένταση. Ο κ. Δημητριάδης έχει στοχοποιηθεί επανειλημμένως με μυθεύματα και συκοφαντίες με σκοπό να τρωθεί ο ίδιος και να πληγούν η Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός

    Η αντιπολίτευση, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, δεν δείχνει να πείθεται από τη βούληση της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού να υπάρξει πλήρης διαφάνεια στο θέμα των καταγγελιών για την απόπειρα παρακολούθησης του τηλεφώνου του κ. Ν. Ανδρουλάκη. Πώς συμβαδίζει αυτό το κλίμα πολιτικής οξύτητας και τοξικότητας, με τη σταθερότητα την οποία χρειάζεται ο τόπος έναντι των ενεργειακών και οικονομικών προκλήσεων και των απειλών στα ελληνοτουρκικά; Άλλωστε, ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε την πολιτική σταθερότητα ως προαπαιτούμενο για την έξοδο από την κρίση. Αν συνεχιστεί αυτή η πόλωση, μπορεί να εξαντληθεί η τετραετία;

    Η τετραετία θα εξαντληθεί. Αυτό αποτελεί τη διακηρυγμένη πρόθεση του Πρωθυπουργού. Μια πρόθεση η οποία προέρχεται από το σεβασμό του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τους θεσμούς. Εξάλλου, εκλογές δε ζητά ο λαός, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ. Και τις ζητά για να κρύψει τις πολιτικές του αδυναμίες, την έλλειψη επιχειρημάτων και προτάσεων. Όσο όμως ο ΣΥΡΙΖΑ και οποιοσδήποτε άλλος, στην ανάγκη σταθερότητας, αντιπαραβάλλει κραυγές και τοξικότητα, τόσο κερδίζει η ΝΔ. Αλλά δυστυχώς και τόσο χάνει η χώρα -κάτι που δεν απασχολεί ποτέ τους δημαγωγούς και τους λαϊκιστές. Οι οποίοι, όπως έχουν αποδείξει στο πρόσφατο παρελθόν, δε διστάζουν να σύρουν την Ελλάδα σε οδυνηρές περιπέτειες, μόνο και μόνο για να βρεθούν οι ίδιοι στην εξουσία.

    Έχετε συνεχώς συναντήσεις με πολίτες της εκλογικής σας περιφέρειας. Μπορείτε να μας μεταφέρετε το κλίμα και τις ανησυχίες τους; Τι σας λένε για την ακρίβεια και την ενεργειακή κρίση; Ποια είναι τα δικά σας επιχειρήματα; Νιώθετε ότι τους πείθετε;

    Θα έλεγα ότι κυριαρχούν η ανησυχία και η ανασφάλεια -αν και είναι σαφές πως οι πολίτες αναγνωρίζουν τις προσπάθειες της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη απέναντι σε πρωτοφανείς και εξαιρετικά σοβαρές, αλλεπάλληλες κρίσεις. Όμως, το κοινό μήνυμα που εγώ λαμβάνω, απευθείας από τους πολίτες, είναι το εξής: «Ευτυχώς που, μέσα σε τόσες κρίσεις, η διακυβέρνηση της χώρας ήταν στα χέρια σας. Δε μπορούμε να φανταστούμε τι θα είχε γίνει αν δε συνέβαινε αυτό».

    Με απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη, εκτός από κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, είστε υπεύθυνος και για τη σύνταξη του νέου προεκλογικού προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας. Ποιοι θα είναι οι βασικοί του άξονες; Ποιες οι προτεραιότητες για την επόμενη μέρα, εφόσον οι πολίτες επιλέξουν εκ νέου την παράταξη της ΝΔ για το τιμόνι της χώρας;

    Παρά τις πρωτοφανείς κρίσεις, η Νέα Δημοκρατία υλοποίησε και συνεχίζει καθημερινά να υλοποιεί τις περισσότερες από τις προεκλογικές υποσχέσεις της. Ενδεικτικά αναφέρω τη μείωση της φορολογίας, τη φιλο-αναπτυξιακή πολιτική, την αναδιάρθρωση της παιδείας, τη στήριξη του ΕΣΥ -και, τώρα πια, τη θεσμική ενδυνάμωσή του.

    Επιπλέον, είναι εξαιρετικά σημαντικές οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την ισότητα και τα δικαιώματα, τη θεσμοθέτηση του δεύτερου συνταξιοδοτικού πυλώνα, την προστασία του περιβάλλοντος (δίκαιη μετάβαση, επιθεωρητές περιβάλλοντος κτλ.), την επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης κ.α. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει πραγματοποιήσει άλματα στον τομέα του ψηφιακού κράτους για τον εξορθολογισμό των δημόσιων υπηρεσιών και την πάταξη της γραφειοκρατίας προς όφελος του πολίτη. Αλλά, πιστεύω πως πάνω από όλα, πετύχαμε να αναβαθμίσουμε τη διεθνή εικόνα της πατρίδας μας. Η Ελλάδα σήμερα έχει κύρος και απολαύει σεβασμού, τόσο σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και παγκοσμίως. Ο χειρισμός της έξαλλης τουρκικής προκλητικότητας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, οι ουσιαστικές λύσεις που προτείνει ο πρωθυπουργός στην ΕΕ για κρίσιμα ζητήματα, έχουν μεταμορφώσει την Ελλάδα από το 2019 και εξής.

    Από εδώ και πέρα, οι στόχοι μας για την επόμενη τετραετία αλλά και μακρύτερα στο μέλλον, είναι η εφαρμογή μιας πολυεπίπεδης διακυβέρνησης, η επανίδρυση του ΕΣΥ, η υλοποίηση στο πεδίο πολλών από τις θεσμικές παρεμβάσεις που έχουμε ήδη σχεδιάσει, αλλά και η εμπέδωση μιας νέας σχέσης του πολίτη με τη φορολογία και το κοινωνικό κράτος. Αυτές είναι οι τομές και οι τομείς στους οποίους θα επικεντρωθούμε προχωρώντας.

    Όπως όλα δείχνουν, φέτος ο τουρισμός θα καταρρίψει κάθε προηγούμενο ρεκόρ στις αφίξεις ταξιδιωτών και πιθανόν στα έσοδα. Ποιες ήταν οι κινήσεις που μας οδήγησαν σε αυτό το αποτέλεσμα;

    Είναι αλήθεια ότι η επιτυχία του Τουρισμού, τόσο πέρσι όσο και φέτος, φέρνει τη χώρα μας στις πρώτες -αν όχι στην πρώτη θέση παγκοσμίως. Το μυστικό της επιτυχίας έγκειται σε τρία βασικά στοιχεία, τα οποία φροντίσαμε μεθοδικά και εντατικά ήδη από το 2020 και την αρχή της πανδημίας:

    α) Στηρίξαμε και ενισχύσαμε τις σχέσεις της Ελλάδας με όλους τους παράγοντες της αγοράς (tour operator, αεροπορικές εταιρείες, ταξιδιωτικά γραφεία, οργανισμούς κρουαζιέρας κ.λπ). Προσπαθήσαμε με κάθε τρόπο να διευκολύνουμε τη λειτουργία τους στην κρίσιμη στιγμή.

    Επίσης, β) καινοτομήσαμε στα συστήματά μας, κάνοντας γνωστά τα πρωτόκολλά μας (καθώς και όλες τις κρίσιμες λεπτομέρειες, όπως πχ τις ημερομηνίες ανοίγματος), από την πρώτη στιγμή. Και τέλος γ) τηρήσαμε απαρέγκλιτα και σχολαστικά όλα όσα είπαμε και καταστήσαμε δημοσίως γνωστά. Χωρίς πισωγυρίσματα και αμφιταλαντεύσεις. Όλη αυτή η επιχείρηση στήριξης του Ελληνικού Τουρισμού, την ώρα της πιο σκληρής δοκιμασίας του εξαιτίας της πανδημίας, ήταν μια επίπονη και δύσκολη διαδικασία. Χρειάστηκαν πολλά ταξίδια στο εξωτερικό, συντονισμός ως την παραμικρή λεπτομέρεια, αλλά και συνεργασία στο εσωτερικό, ανάμεσα στο Υπουργείο Τουρισμού και όλους τους σχετικούς φορείς, δημόσιους και ιδιωτικούς.

    Ωστόσο, η αξιωματική αντιπολίτευση αμφισβητεί τα επίσημα στοιχεία και μιλά για μειωμένες αεροπορικές αφίξεις κατά 8%, ενώ υποστηρίζει ότι υπάρχει μειωμένη κίνηση και στα αεροδρόμια, αναφέροντας ως παράδειγμα το «Ελ. Βενιζέλος» όπου, σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, η μείωση ανέρχεται στο 23,5%. Πού βρίσκεται η αλήθεια;

    Ο ΣΥΡΙΖΑ ζει σε παράλληλο σύμπαν, σε μια δική του, ονειροπόλα εκδοχή της πολιτικής ζωής: Όταν η πραγματικότητα δε βολεύει τον ΣΥΡΙΖΑ, τότε, αντί να προσαρμόσει αναλόγως τη ρητορική και την κριτική του σε αυτή, απλώς φτιάχνει μια εικονική πραγματικότητα -αρκεί να εξυπηρετεί το αφήγημα που προσπαθεί να πλασάρει στους πολίτες. Η άνοδος της τουριστικής κίνησης είναι αληθινή και τεκμηριώνεται απολύτως, πέραν πάσης αμφισβήτησης. Θα μπορούσα να αναφέρω άπειρα στατιστικά στοιχεία, επίσημα, από την Τράπεζα της Ελλάδος, τα αεροδρόμια ανά την Ελλάδα, ή το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ). Αλλά δε θα το κάνω. Θα πω μόνο αυτό: Ο κάθε πολίτης, ο κάθε εργαζόμενος στην Αθήνα, στα νησιά ή και στην ηπειρωτική χώρα, νιώθει καθημερινά -και μας το μεταφέρει- αν υπάρχει θεαματική αύξηση στον Ελληνικό Τουρισμό ή όχι. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει επαφή με την πραγματικότητα εκεί έξω, ας ρωτήσει τους πολίτες.

    Σε κάθε περίπτωση, τα έσοδα από τον τουρισμό προσφέρουν ένα «μαξιλάρι» δημοσιονομικής ελευθερίας. Πώς τα έσοδα στα κρατικά ταμεία θα γίνουν κοινωνικό μέρισμα και ποιες κοινωνικές κατηγορίες θα επωφεληθούν; Δεν ελλοχεύει ο κίνδυνος του δημοσιονομικού εκτροχιασμού;

    Θα συμφωνήσω ότι, πράγματι, σημαντικό μέρος του εθνικού εισοδήματος (έσοδα για τους άμεσα και έμμεσα εργαζόμενους) προέρχεται από τον τουρισμό. Ωστόσο, ένα μεγάλο μέρος επίσης προκύπτει από τα δημοσιονομικά έσοδα. Αυτός είναι ο λεγόμενος «δημοσιονομικός χώρος», ο οποίος διατίθεται στο ακέραιο, έως το τελευταίο ευρώ, για τη στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, ειδικά για την κάλυψη των αυξήσεων στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος. Και ως κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τους αδύναμους συμπολίτες μας, έως ότου ξεπεραστεί η κρίση της ακρίβειας.

    Διαβάστε επίσης:

    «Συμφωνία» Μητσοτάκη-Τσίπρα-Ανδρουλάκη: Εξεταστική–Προανακριτική και όχι εκλογές



    ΣΧΟΛΙΑ