• Διεθνής πολιτική

    Goldman Sachs: Προετοιμασία α λα… ελληνικά για το Frexit από την ΕΚΤ

    frexit


    Τον τρόπο χειρισμού ενός ”αρνητικού” για την Ευρωζώνη αποτέλεσμα από τις κάλπες στη Γαλλία αλλά και ο τρόπος που θα αντιμετωπιστεί το ”ειδύλλιο” με το Frexit, εξετάζει η Goldman Sachs σε νέο της report.

    Με τον δεύτερο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών να έχει οριστεί στις 7 Μαΐου, η Goldman Sachs θεωρεί ότι η ΕΚΤ θα υιοθετήσει μια σχετικά παθητική προσέγγιση για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πολιτικής αβεβαιότητας στην αγορά.

    Η ΕΚΤ πρόκειται να κάνει focus στη διατήρηση της λειτουργίας της αγοράς μέσω των υφιστάμενων εργαλείων τραπεζικής χρηματοδότησης και αξιοποιώντας την ευελιξία του προγράμματος αγοράς assets, κάτι που μεταφράζεται ως ποσοτική χαλάρωση.

    Όπως αναφέρεται στο report της αμερικάνικης τράπεζας, τα διευρυμένα spreads και το υψηλότερο κόστος χρηματοδότησης μπορούν να γίνουν “ανεκτά” στο σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα μέχρι τις αρχές Μαΐου, με μικρή μακροοικονομική επίπτωση ή μόνιμη οικονομική αναστάτωση.

    Οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν την ενδεχόμενη εκλογή ενός “mainstream” προέδρου στη Γαλλία (Fillon, Macron). Με ένα τέτοιο αποτέλεσμα, οι πολιτικοί κίνδυνοι και η σχετική ένταση της αγοράς, θα υποχωρήσουν. Ωστόσο, η εκλογή ενός “λαϊκιστή” και ευρωσκεπτικιστικού προέδρου που επιθυμεί να αλλάξει τη σχέση της Γαλλίας με την Ευρώπη θα αποτελέσει σημαντική πρόκληση για την ΕΚΤ, κυρίως λόγω του ότι μία “καθαρή” έξοδος είναι απίθανη. Οι πρακτικές, θεσμικές και πολιτικές αντιλήψεις δείχνουν πως θα κυριαρχήσει έντονη αβεβαιότητα, με τις αγορές να αντιδρούν αρνητικά σε αυτό το αποτέλεσμα.

    Μάλιστα σημειώνεται επίσης πως το γαλλικό σύνταγμα δημιουργεί μια σειρά από εμπόδια για την εφαρμογή του Frexit, τα οποία θα δημιουργήσουν ένα κενό σε μία πιθανή νίκη της Le Pen.

    Η έξοδος από την ΕΕ συνεπάγεται με μια αλλαγή στο Σύνταγμα (και έτσι, ένα δημοψήφισμα μετά την έγκριση του γαλλικού κοινοβουλίου). Η διεξαγωγή ενός (δεσμευτικού) δημοψηφίσματος για την παραμονή στο ευρώ απαιτεί επίσης κοινοβουλευτική έγκριση

    Σύμφωνα με την Goldman Sachs, θα ήταν δύσκολο για την ΕΚΤ να εφαρμόσει την στρατηγική του “whatever it takes” για να περιορίσει την αναταραχή της αγοράς σε αυτό το περιβάλλον.

    Το πολιτικό πλαίσιο δεν θα επιτρέψει τη μεγάλη, ταχεία και δυνητικά απεριόριστη συσσώρευση των διασυνοριακών απαιτήσεων (και κυρίως τις ανισορροπίες στο TARGET 2) που ένα τέτοιο σενάριο συνεπάγεται.

    Μην ξεχνάμε άλλωστε και την… προϋπηρεσία μας σε αυτόν τον τομέα: Το παράδειγμα της Ελλάδα το καλοκαίρι του 2015. Αυτό δεν είναι ένα ευτυχές προηγούμενο. Χωρίς μία ταχεία (και απίθανη) επίλυση των πολιτικών αβεβαιοτήτων που περιβάλλουν ένα πιθανό Frexit, μπορεί να απαιτηθεί η επιβολή capital controls και η δέσμευση των τραπεζικών καταθέσεων.

    Συγκεκριμένα, η πιθανή αντίδραση της ΕΚΤ, συνεπώς, θα είναι αυτή που ακολουθήθηκε μετά το ελληνικό Grexit. Η Η ΕΚΤ θα στηρίξει πιο ξεκάθαρα τον γαλλικό τραπεζικό κλάδο με την έκτακτη βοήθεια ρευστότητας (ELA) να αντικαθιστά την τραπεζική χρηματοδότηση μέσω των λειτουργιών της ΕΚΤ και η Banque de France θα αγοράζει γαλλικά ομόλογα για δικό της λογαριασμός και όχι σε risk-shared βάση.

    Η επίπτωση μιας τέτοιας προσέγγισης είναι η αύξηση των υποχρεώσεων του TARGET 2 της Γαλλίας: Η Banque de France δημιουργεί ρευστότητα σε ευρώ σε αγορές γαλλικών assets ή / και την χρηματοδότηση των γαλλικών τραπεζών, η οποία στη συνέχεια επανατοποθετείται σε λογαριασμούς γερμανικών τραπεζών που είναι ασφαλή από πιθανή εκ νέου μετατροπή.
    Το αντιστάθμισμα αυτής της υποχρέωσης του TARGET 2 της Γαλλίας είναι μια γερμανική απαίτηση στο TARGET 2. Όμως, η κατάσταση μιας τέτοιας αξίωσης μετά από ένα Frexit είναι νομικά ασαφές. Θα έλθει ένα σημείο όπου η Γερμανία θα επιθυμήσει να μπει ένα στοπ σε αυτή την συσσώρευση των απαιτήσεων. Σε εκείνο το σημείο, θα πρέπει επιβληθούν όρια σε αυτές και στην πράξη, αυτό συνεπάγεται με ελέγχους κεφαλαίου και πάγωμα των καταθέσεων.

    Όπως τονίζει η GS, πίσω από όλα αυτά βρίσκεται μία δυσάρεστη αλήθεια για τη σταθερότητα της Ευρωζώνης. H πολιτική στις χώρες της Ε.Ε παραμένει εθνική, αλλά και η τελική νομισματική κυριαρχία – η επιλογή μιας χώρας για το νόμισμά της – βρίσκεται επίσης σε εθνικό επίπεδο.

    Όπως όλα δείχνουν, ο κίνδυνος μιας προκαλούμενης πολιτικά εξόδου από την Ευρωζώνη, δεν μπορεί να αποκλειστεί. Η απειλή της εξόδου ωστόσο πρόκειται να αποσταθεροποιήσει τις χρηματοπιστωτικές αγορές, οι οποίες τείνουν να ενισχύουν αντί να αμβλύνουν τις πολιτικές κρίσεις.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Κ. Ιαβέρης: «Η ταχύτητα της Porsche του Βακάκη είναι υπερβολική, διαλύθηκαν όλα. Θεωρώ ότι πλησιάζει τα 200 χιλιόμετρα εύκολα» – Τι λέει ο οδηγός αγώνων; (video)

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Π. Μοσκοβισί: Το πακέτο μεταρρυθμίσεων για την Ελλάδα θα πρέπει να είναι «ισορροπημένο»

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Δικαίωση του mononews.gr από το πόρισμα της ΤτΕ για την Τράπεζα Αττικής



    ΣΧΟΛΙΑ