• Πολιτική

    Brexit: Στο Στρασβούργο για μια «τελευταία ευκαιρία» η Μέι – Αύριο η πρώτη κρίσιμη ψηφοφορία

    Τερέζα Μέι

    Τερέζα Μέι, πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου


    Στο Στρασβούργο μεταβαίνει τη Δευτέρα η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, σε μια προσπάθεια να ξεπεραστούν τα εμπόδια που υπάρχουν στις διαπραγματεύσεις για το Brexit με την ΕΕ, (κυρίως στο ζήτημα γύρω από τα Ιρλανδικά σύνορα και το «backstop») μετέδωσε το Sky News επικαλούμενο αξιωματούχους του γραφείου της.

    Η Βρετανίδα πρωθυπουργός θα προσπαθήσει να καταφέρει κάποια βελτίωση, κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, καθώς την Τρίτη είναι προγραμματισμένη η ψηφοφορία στο Βρετανικό Κοινοβούλιο σχετικά με τη «δεύτερη έκδοση» της συμφωνίας αποχώρησης που υπέγραψε με την ΕΕ. Η νέα εκδοχή της συμφωνίας – που δεν περιέχει σημαντικές αλλαγές σε σχέση με την πρώτη – προήλθε μετά την απόρριψή της κατά πλειοψηφία της πρώτης πρότασης, τον περασμένο Ιανουάριο.

    «Προφανώς, η πρωθυπουργός προσπαθεί να σώσει την αυριανή -καθοριστικής σημασίας- ψηφοφορία. Όπως αφήνει να εννοηθεί η κυβέρνηση, μία ήττα του μεγέθους, όπως αυτή που προηγήθηκε, θα είναι “αποφασιστικής σημασίας” για την Μέι,» έγραψε η Μπεθ Ρίγκμπι του Sky News στο Twitter.

    Αν και η νέα συμφωνία καταψηφιστεί, κάτι που θεωρείται αρκετά πιθανό, τότε την Τετάρτη θα υπάρξει δεύτερη ψηφοφορία για την έγκριση της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ χωρίς συμφωνία (no-deal Brexit). Σε περίπτωση νέας αρνητικής απόφασης, τότε την Πέμπτη το Κοινοβουλιο θα κληθεί να ψηφίσει εκ νέου, προκειμένου να αποφασίσει την παράταση για ένα μικρό σχετικά χρονικό διάστημα, της ημερομηνίας αποχώρησης από την ΕΕ.

    Υπενθυμίζεται πως η Βρετανία έχει δηλώσει πως θα εγκαταλείψει την ΕΕ την 29η Μαρτίου.

     



    ΣΧΟΛΙΑ