• Business

    Brexit-Nemesis! Δεν θα ‘χει πάτο η κατρακύλα της Βρετανίας εκτός Ε.Ε.


    Το πιο καυστικό σχόλιο για το πώς θα είναι το Ηνωμένο Βασίλειο μετά το Brexit δεν ήρθε από κάποιον τραπεζίτη ή οικονομολόγο, όπως θα περίμενε κανείς, αλλά από τον πρώην διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου, Neil MacGregor, ο οποίος υποστήριξε ότι οι Βρετανοί τείνουν να χρησιμοποιούν την ιστορία τους για να νιώσουν ασφαλείς απέναντι σε ασφυκτικές καταστάσεις όμως, στην προκειμένη περίπτωση η ιστορία μπορεί να αποτελέσει κάθε άλλο παρά βοήθεια.

    Για την ακρίβεια ο MacGregor προειδοποίησε ότι η αναδρομή στην ιστορία για το Brexit θα αποβεί μοιραία. Περιγράφει την τρέχουσα κατάσταση ως παραλογισμό, ο οποίος οδήγησε τελικά τη χώρα εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την υπόσχεση ότι η οικονομία τους θα ανθίσει αν αποχωρήσουν και ότι το εμπόριο θα εκτοξευτεί. Σύμφωνα όμως με την Guardian, ήρθε σύντομα η πραγματικότητα να τους διαψεύσει.

    Η στερλίνα συνεχίζει να υποχωρεί έναντι του δολαρίου ενώ αναμένεται να καταγράψει ακόμη μεγαλύτερη πτώση, όπως σημειώνουν οι αναλυτές. Στις 16.30 ώρα Ελλάδος το βρετανικό νόμισμα διαπραγματεύονταν στα 1,23 δολάρια, ενώ οι αναλυτές προβλέπουν να αγγίξει ακόμη και την ισοτιμία με το δολάριο.

    lira-dolar

    Μπορείτε να δείτε εδώ live τη διακύμανση του βρετανικού νομίσματος.

    Όπως έγραφε το mononews.gr στις 10 Οκτωβρίου, η πτωτική πορεία που ακολουθεί η στερλίνα αποτελεί ένα προειδοποιητικό σημάδι ότι τα χειρότερα έρχονται. Και η ώθηση που έχει δώσει στις βρετανικές εξαγωγές, θα είναι προσωρινή, καθώς το Brexit δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί. Και όταν συμβεί, το Ηνωμένο Βασίλειο θα χάσει την πρόσβασή του στην ενιαία αγορά της Ε.Ε., με συνέπειες ανυπολόγιστες για την βρετανική οικονομία.

    Αυτό στο οποίο τελικώς θα οδηγήσει η αποδυνάμωση της στερλίνας είναι να μειωθεί η κατανάλωση και να αυξηθεί ο πληθωρισμός, όλα συστατικά της “τέλειας ύφεσης”.

    Επιπλέον, το Brexit μπορεί κάλλιστα να καταστρέψει όσα έχει καταφέρει η βρετανική οικονομία να χτίσει όλα αυτά τα χρόνια, όπως έχει επισημάνει και το World Economic Forum (WEF).

    Για το έτος 2016-2017, το πασίγνωστο ίδρυμα περιγράφει πώς το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ανέβει στο συνολικό Δείκτη Παγκόσμιας Ανταγωνιστικότητας κατά τρεις θέσεις, φτάνοντας στην 7η θέση. Ωστόσο, προειδοποίησε ότι η βαθμολογία της χώρας υπολογίστηκε με βάση τα στοιχεία πριν την απόφαση του ιστορικού δημοψηφίσματος και, ως εκ τούτου, δεν έχουν ληφθεί υπόψη οι πραγματικές επιπτώσεις από τη έξοδο της χώρας από την Ε.Ε.

    Τονίζεται ότι το Brexit ενέχει σημαντικό κίνδυνο για την ανταγωνιστικότητα του Ηνωμένου Βασιλείου. Ενδεικτικά, από τους 112 δείκτες που συνθέτουν το προφίλ της ανταγωνιστικότητας μιας χώρας, το WEF έχει εντοπίσει 14 που θα μπορούσαν άμεσα να επηρεαστούν από την έξοδο της χώρας από την Ε.Ε. και μόνο 2 που θα μπορούσαν να επηρεαστούν θετικά.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Γιατί βουλιάζουν τα μαγαζιά ειδών πολυτελείας στο Λονδίνο;

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η ηρεμία πριν από την καταιγίδα. Η στερλίνα μας προειδοποιεί ότι τα χειρότερα έρχονται

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:

    http://www.mononews.gr/megalos-diagonismos-tou-mononewsgr-5-doroepitages-apo-attica-sinolikis-axias-1000-evro/80036

    mononews_contest 1 year



    ΣΧΟΛΙΑ