F

Πολιτική

Bούτσης: Την επόμενη εβδομάδα ο ανασχηματισμός-Ελπίζουμε ότι θα καταργηθεί ο υποκατώτατος μισθός 

  • NewsRoom
Βούτσης

Νίκος Βούτσης, πρόεδρος της Βουλής


Ο κατώτατος μισθός δεν μπορεί να αυξηθεί αμέσως στα επίπεδα που ήταν πριν από την κρίση, δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, σε συνέντευξή του στο Πρώτο Πρόγραμμα του ΕΡΤ, προσθέτοντας ότι “ελπίζουμε” πως θα καταργηθεί ο υποκατώτατος μισθός (σ.σ.: που αφορά τους νέους έως 25 ετών). Σημειώνεται ότι ο κατώτατος μισθός έως το 2012 ανερχόταν στα 751 ευρώ, ενώ στη συνέχεια μειώθηκε 22% στα 586 ευρώ και ο υποκατώτατος μισθός κατά 32% στα 511 ευρώ.

Ο πρόεδρος της Βουλής είπε ότι ανασχηματισμός θα γίνει την επόμενη εβδομάδα, ενώ επιτέθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη δήλωσή του ότι θα καταργήσει τον νόμο Κατρούγκαλου.

Σε ερώτηση για τις παρεμβάσεις, στις οποίες θα προχωρήσει η κυβέρνηση στη μεταμνημονιακή εποχή, ο κ. Βούτσης σημείωσε: “Προφανώς, δεν πρόκειται να γυρίσουμε με ένα κουμπί σε ό,τι υπήρχε πριν από την κρίση, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την αύξηση που θα υπάρξει στον κατώτερο μισθό. Ωστόσο, σίγουρα θα γίνουν αλλαγές και στο πεδίο των συμβάσεων που θα επαναλειτουργήσουν, αλλά και στο πεδίο του υποκατώτατου, το οποίο ελπίζουμε όλοι μας -διότι ήταν ένα όνειδος για τους νέους ανθρώπους- ότι θα καταργηθεί».

Όπως είπε, η ίδια πρόθεση υπάρχει και για τις συντάξεις και για όλα τα άλλα σοβαρά ζητήματα, με το οικονομικό επιτελείο να μορφοποιεί μια πρόταση με βάση τον υπαρκτό δημοσιονομικό χώρο, πέραν του πλεονάσματος.

‘Αρα, πρόσθεσε, ο κόσμος θα αντιληφθεί, πέραν αυτού που είχε αντιληφθεί και τα δύο προηγούμενα χρόνια που υπήρχαν πλεονάσματα και είχε υπάρξει μια επιμέρους οικονομική ένεση, ότι η κατάσταση και σε θεσμικό και σε οικονομικό επίπεδο βελτιώνεται. Η κοινωνία θα αντιληφθεί ότι μπορεί να βελτιωθεί η κατάσταση εντελώς πρακτικά στην καθημερινότητά της. Κι αυτό, βεβαίως, με αντίστοιχες παρεμβάσεις και στο πεδίο της φορολογίας”.

Ο Πρόεδρος της Βουλής κατηγόρησε τον Πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη, ότι πίσω από την αναφορά του για κατάργηση του «νόμου Κατρούγκαλου» υποκρύπτεται η λογική της ιδιωτικής ασφάλισης.

“Υπάρχει πενία και ένδεια προγραμματικής πολιτικής και άρθρωσής της από την πλευρά της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και αυτό που κυρίως την ενδιαφέρει στο ασφαλιστικό είναι η απόσπαση από την απόλυτη δημόσια δέσμευση της κάλυψης των συντάξεων και η ευθεία προσχώρηση στη λογική των τριών πυλώνων και της ιδιωτικής ασφάλισης”, είπε, προσθέτοντας: “Αυτό είναι το ζήτημα το οποίο υποκρύπτεται τεχνηέντως πίσω από αυτή τη ρητορική επιφάνειας. Αυτό το παράθυρο ανοίγει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης”, σημείωσε.

Σε ότι αφορά το θέμα του ανασχηματισμού ο πρόεδρος της Βουλής τόνισε ότι θεωρεί πως “ο πρωθυπουργός κάνει πάρα πολύ σωστά που σε αυτόν τον τελευταίο ανασχηματισμό προσπαθεί να συνταιριάξει και να προσδώσει μια δυναμική για απόδοση του κυβερνητικού έργου και ταυτόχρονα να στείλει μηνύματα, να κάνει εμβληματικές κινήσεις προς όλες τις κατευθύνσεις”.

Σημείωσε πως δεν είναι ένα εύκολο εγχείρημα και τόνισε: “Πιστεύω ότι με δημοκρατική κουλτούρα συνδιαλέγεται, ακούει, διασταυρώνει εκτιμήσεις και πληροφορίες. Τις προσέχεις ημέρες, θα γίνει και η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ που θα ασχοληθεί και με την υπαρκτή πλευρά που θα αφορά σε ανακατατάξεις στα κομματικά όργανα, γι’ αυτό και προηγείται του ανασχηματισμού, ο οποίος την επόμενη εβδομάδα θα έχει πραγματοποιηθεί.

Νομίζω, πως ακριβώς μετά τον ανασχηματισμό θα είναι δυνατόν με ένα νέο υπουργικό συμβούλιο, πάνω όμως στον οδικό χάρτη που έχει χαραχτεί, να κάνει την ομιλία του στη ΔΕΘ. Ομιλία η οποία θεωρώ πως θα έχει και διεθνή απήχηση, διότι η χώρα μας ήταν ένα πειραματόζωο για οκτώ χρόνια από δυνάμεις που σήμερα επιχαίρουν ή τρίβουν τα χέρια τους λέγοντας πως «το πείραμα πέτυχε, τι καλά, βγήκατε και μπράβο στο κουράγιο σας». Ωστόσο, καταλαβαίνετε ότι όλοι, επειδή γνωρίζουν την αλήθεια, θα παρακολουθήσουν το εάν και πώς στη μεταμνημονιακή Ελλάδα μπορεί η κοινωνία να μείνει όρθια και η ελπίδα να γυρίσει πάλι στη χώρα”.

Χαρακτήρισε “σοβαρή αρνητική έκπληξη” τη δήλωση από την πλευρά του Κινήματος Αλλαγής ότι ο ΣΥΡΙΖΑ “δεν συμπεριλαμβάνεται στις δυνάμεις του προοδευτικού χώρου”, διότι όπως είπε αυτή η ρητορική “θεμελιώνει ανομολόγητα, όχι τις ίσες αποστάσεις, αλλά την ευνοϊκή προδιάθεση για την προτεραιότητα ήττας και απομάκρυνσης από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, με επιλογή για σύμπλευση με τη Δεξιά-τη Νέα Δημοκρατία”.

“Πιστεύω, ότι αυτός ο χώρος είχε πάντα ένα κυρίαρχο χαρακτηριστικό, που από τη δική μας πλευρά, κατά καιρούς είχαμε κριτικάρει σαν ένα χαρακτηριστικό επιφάνειας, αυτό δηλαδή που είχε αποκληθεί αντιδεξιά αντίληψη και πολιτική”, συνέχισε και πρόσθεσε: “Πλέον, γίνεται μια συστηματική προσπάθεια από την ηγεσία του ΚΙΝ.ΑΛ, και επαναλαμβάνω από την ηγεσία, να φύγουν αυτές οι διαχωριστικές γραμμές. Δηλαδή να υπάρξει ένας «χυλός» πολιτικών δυνάμεων με τα βέλη εναντίον της σημερινής Κυβέρνησης, χωρίς ουσιαστική αντιπαράθεση, που απομακρύνει πάρα πολύ από την ανάγκη προοδευτικών συγκλίσεων, η οποία είναι προφανής σε ευρωπαϊκό επίπεδο και θα έπρεπε να είναι προφανής και στη χώρα μας. Πλην όμως, απ’ ό,τι φαίνεται, υπάρχουν άλλοι σχεδιασμοί που επενδύονται από θεωρητικά σχήματα σαν αυτό το οποίο ανέφερε ο κ. Μαλέλης, αν και δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι το εννοεί, ότι δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ανήκει επί της ουσίας στον προοδευτικό χώρο”.


ΣΧΟΛΙΑ