• Πολιτική

    Bloomberg για Κασσελάκη: Πρώην στέλεχος της Goldman παίρνει «τα ηνία» του ΣΥΡΙΖΑ

    • Bloomberg

    Στέφανος Κασσελάκης


    Τον Στέφανο Κασσελάκη εξέλεξαν τα μέλη του αριστερού ΣΥΡΙΖΑ, ως επικεφαλής του δεύτερου μεγαλύτερου πολιτικού κόμματος της χώρας, μετά την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα τον Ιούνιο και μετά την «ελεύθερη πτώση» του στις εκλογές νωρίτερα φέτος, αναφέρει σε σημερινό του δημοσίευμα το Bloomberg.

    Με καταμετρημένο το 75% των ψήφων, ο Κασσελάκης κέρδισε το 56,7% στον β’ γύρο, απέναντι στην συνυποψήφιά του πρώην υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου.

    «Κανένας από τους δύο υποψήφιους δεν έλαβε περισσότερο από το 50% των ψήφων στον α’ γύρο στις 17 Σεπτεμβρίου.

    Το αποτέλεσμα σημαίνει ότι ο Κασσελάκης, πρώην συνεργάτης της Goldman Sachs, θα ηγηθεί της αντιπολίτευσης ακόμα κι αν δεν έχει θητεύσει στο κοινοβούλιο», σημειώνει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα.

    Συνεχίζει αναφέροντας ότι «Ο Τσίπρας, πρώην πρωθυπουργός, και η κυβέρνησή του υπό τον ΣΥΡΙΖΑ, ήρθαν στην εξουσία το 2015 και κατά τους πρώτους μήνες της διακυβέρνησής του, η Ελλάδα έφτασε κοντά στην έξοδο από την ευρωζώνη.

    Τελικά συμφώνησε σε νέους όρους ‘διάσωσης’, επιβάλλοντας περαιτέρω μέτρα λιτότητας που τον έκαναν να χάσει μέρος της δημοτικότητάς του στο εσωτερικό».

    Σημειώνει ότι «Ο Τσίπρας παρέμεινε στην εξουσία μέχρι το 2019, όταν ανέλαβε ο σημερινός πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Σύριζα έγινε η κύρια αντιπολίτευση της χώρας».

    Όπως τονίζει, «Η ανακοίνωση του Κασσελάκη τον Αύγουστο ότι θα επιδιώξει την ηγεσία του κόμματος αιφνιδίασε τον πολιτικό κόσμο, ειδικά καθώς τρεις από τους άλλους τέσσερις υποψηφίους, ήταν πρώην υπουργοί της κυβέρνησης Τσίπρα.

    Ο Κασσελάκης δεν κατείχε ποτέ δημόσιο αξίωμα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, το οποίο επισημαίνει τη συμμετοχή του στο ψηφοδέλτιο επικρατείας σε μη εκλόγιμη θέση.

    «Δεν έχω γκέι ατζέντα»

    Το Bloomberg αναφέρει ακόμη ότι, ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, γίνεται επίσης το πρώτο ανοιχτά ομοφυλόφιλο άτομο που ηγείται ελληνικού πολιτικού κόμματος και έχει κάνει εκστρατεία με τον σύντροφό του, Τάιλερ ΜακΜπεθ, έναν 32χρονο Αμερικανό νοσηλευτή.

    «Δεν έχω γκέι ατζέντα. Έχω ανθρώπινη ατζέντα», είπε ο Κασσελάκης σε δήλωση τον Αύγουστο, κατά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του, ζητώντας από τον κόσμο να τον ψηφίσει γιατί έχει την ικανότητα να «νικήσει» τον Μητσοτάκη.

    Όπως υποστηρίζει το δημοσίευμα του Bloomberg, o Κασσελάκης έχει τοποθετηθεί ως ένας αυτοδημιούργητος άνθρωπος που θέλει την κοινωνική ισότητα, τον διαχωρισμό εκκλησίας-κράτους, αλλά και την κατάργηση της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας.

    Αν και αναγνωρίζει ότι έχει μικρή εμπειρία σε ένα πολιτικό κόμμα, εξηγεί ότι η εμπειρία της ζωής του θα τον βοηθήσει να βάλει το κόμμα σε έναν νέο δρόμο.

    Το «πλούσιο» βιογραφικό

    Ο 35χρονος γεννήθηκε στο εύπορο προάστιο της βόρειας Αθήνας, το Μαρούσι, ενώ πήγε στις ΗΠΑ όταν ήταν 14 ετών, αφού πήρε υποτροφία για την Phillips Academy στο Andover της Μασαχουσέτης, ένα αποκλειστικό οικοτροφείο που ιδρύθηκε λίγο μετά το Αμερικανική επανάσταση.

    Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, αποκτώντας πτυχίο Batchelor of Science στα χρηματοοικονομικά και Batchelor of Arts σε διεθνείς σπουδές.

    Ενώ ήταν ακόμη φοιτητής, εργάστηκε ως εθελοντής στο επιτελείο του τότε γερουσιαστή Τζο Μπάιντεν, κατά την προεκλογική εκστρατεία του 2008.

    Το 2009, σε ηλικία 21 ετών, ξεκίνησε να εργάζεται στην Goldman Sachs.

    Εκεί, όπως τονίζει ο ίδιος, είδε από πρώτο χέρι «πόση αλαζονεία φέρνουν τα χρήματα».

    «Τρία χρόνια αργότερα, αφού εξασφάλισε δάνειο με προσωπική εγγύηση, άρχισε να επενδύει στη ναυτιλιακή βιομηχανία», καταλήγει το δημοσίευμα του Bloomberg.

    Διαβάστε επίσης: 

    Κούγιας: Νέα επίθεση στον Στέφανο Κασσελάκη – «Πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ έχει έναν αρχηγό που δεν έχει καμία αριστερή κουλτούρα»

    Στέλιος Κούλογλου: «Ο ΣΥΡΙΖΑ τελείωσε»

    Αποστολάκης: Υπάρχει ένα καινούριο ξεκίνημα – Όποιος δεν θέλει να κάτσει στην άκρη



    ΣΧΟΛΙΑ