Πολιτική

Big «ΣΥΡΙΖΑ» Business: Η κ. Ξεπαπαδέα είναι μέλος εταιρίας (του μπαμπά της) που παίρνει δημόσια έργα


Οι αποκαλύψεις πλέον είναι πολλές. Είναι νόμιμο; Είναι ηθικό; Γιατί στον ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνεται να πολυασχολούνται. Όπως όλα δείχνουν δεν έχουν τελειωμό οι αποκαλύψεις για τις -πολυσχιδείς όπως αποδεικνύεται- δραστηριότητες της γ.γ. Καταπολέμησης της Διαφθοράς, Αναστασίας Ξεπαπαδέα. Η κυρία Ξεπαπαδέα βρίσκεται ήδη στον κυκλώνα αποκαλύψεων για το γεγονός ότι εκπροσωπούσε νομικά ως δικηγόρος την εταιρεία του Αρτέμη Αρτεμίου που ειδικεύεται στις offshore εταιρείες ο οποίος είχε συνοδεύσει στην Βενεζουέλα τον Νίκο Παππά και είχε σχέσεις με τον Μανώλη Πετσίτη.

Τώρα, όπως προκύπτει από επίσημα έγγραφα και ΦΕΚ, η Αναστασία Ξεπαπαδέα είναι μέλος του Δ.Σ. ξενοδοχειακής εργοληπτικής εταιρείας του πατέρα της, η οποία παίρνει δουλειές από το Δημόσιο μέχρι και σήμερα.

Δείτε την επίσημη εικόνα από το Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ) όπου η κυρία Ξεπαπαδέα εμφανίζεται ως μέλος του Δ.Σ. της «Δ. Ξεπαπαδέας και Υιοί».

Τα ερωτήματα

Το γεγονός αυτομάτως εγείρει ερωτήματα:

Ερώτημα 1: Δεν ήξερε η κ. Ξεπαπαδέα οτι όλα αυτά θα δημοσιοποιηθούν;

Ερώτημα 1: Η θέση της Γενικής Γραμματέως Καταπολέμησης της Διαφθοράς είναι καίρια. Είναι συμβατό ένα κυβερνητικό στέλεχος να κατέχει θέση σε Δ.Σ. μιας ιδιωτικής εργοληπτικής εταιρείας;

Απάντηση: Οπως προκύπτει από συνδυασμούς διατάξεων, οι γενικοί γραμματείς είναι μετακλητοί υπάλληλοι και εξομοιώνονται με τους δημοσίους υπαλλήλους οι οποίοι απαγορεύεται να αναλαμβάνουν εκτελεστικές θέσεις σε εταιρείες. Η μόνη περίπτωση να συμμετάσχουν σε ΔΣ είναι να έχουν πάρει προηγουμένως σχετική άδεια. Σημειώνεται επίσης ότι και στα μη εκτελεστικά μέλη του ΔΣ απαιτείται η σχετική άδεια. Αν η κυρία Ξεπαπαδέα έχει πάρει την εν λόγω άδεια, οφείλει να την δημοσιεύσει.

Ερώτημα 2: Είναι «νόμιμο και ηθικό» να παραμένει στην εν λόγω εταιρεία του πατέρα της – ενόσω είναι γ.γ. Διαφθοράς και η εταιρεία αυτή να παίρνει δημόσια έργα εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ; Και μάλιστα από τον εκλεγμένο με τον ΣΥΡΙΖΑ, περιφερειάρχη Ιονίων νήσων;

Απάντηση: Η γ.γ. κατά της Διαφθοράς, ως εκ της θέσεώς της, εποπτεύει και το Σώμα Επιθεωρητών Δημοσίων Εργων. Υπό αυτό το πρίσμα, πόρρω απέχει από νόμιμο και ηθικό η εποπτεύουσα της αρχής να είναι μέλος Δ.Σ. εργοληπτικής εταιρείας που παίρνει έργα από το Δημόσιο.

Τα έγγραφα

Η Αναστασία Ξεπαπαδέα, είναι γ.γ. Καταπολέμησης της Διαφθοράς από τον Απρίλιο του 2018. Ομως, όπως προκύπτει από επίσημα έγγραφα και ΦΕΚ, παραμένει ταυτόχρονα και μέλος του Δ.Σ. της εταιρείας «Κ/Ξ ΞΕΝΟΤΕΚ Α.Ε.–Σ. ΞΕΠΑΠΑΔΕΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ Ε.Ε.» και μάλιστα η θητεία της είναι μέχρι και το 2020.

Η εταιρεία ανήκει στον πατέρα της Σωκράτη Ξεπαπαδέα και έχει συσταθεί από το 2002 με έδρα την Κέρκυρα.

Η απόφαση του περιφερειάρχη Ιονίων νήσων

Τον Δεκέμβριο του 2018, ο εκλεγμένος με τον ΣΥΡΙΖΑ περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Γαλιατσάτος, υπέγραψε σύμβαση αρχικού προϋπολογισμού 600.000 ευρώ και τελικού ποσού συμβάσεων 261.748,05 ευρώ με ΦΠΑ, με ανάδοχο την εν λόγω εταιρεία. Αντικείμενο της σύμβασης οι συντηρήσεις – αποκαταστάσεις τεχνικών έργων & καθαρισμοί ποταμών, χειμάρρων, ρεμάτων, αρμοδιότητας Π.Ε. Κέρκυρας την περίοδο 2017-2018.

Δείτε τα σχετικά δημοσιεύματα από το acheloostv.gr στις 27 Δεκεμβρίου 2018 και από το corfupress.gr για την ανάθεση των έργων

Ποια είναι η Αναστασία Ξεπαπαδέα

Η κ. Αναστασία Ξεπαπαδέα διορίστηκε στις 10 Ιουνίου 2015 διευθύντρια του πολιτικού γραφείου του τότε υφυπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου. Αργότερα ανέβηκε στην ιεραρχία και έγινε ειδική συνεργάτης του κ. Παπαγγελόπουλου, που είχε γίνει αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης με αρμοδιότητα τα θέματα της Διαφθοράς.

Τον Απρίλιο του 2018 προήχθη σε γενική γραμματέα για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς.

Όπως αποκάλυψε το «Πρώτο Θέμα», η Νατάσα Ξεπαπαδέα, εμφανίζεται ως πληρεξούσια δικηγόρος το 2016, το 2017 και το 2018 της κυπριακής εταιρείας Hi-Med Solutions Ltd του Αρτέμη Αρτεμίου, η οποία είναι κυπριακή και έχει έδρα το νομικό γραφείο «Αρτεμίου, Πιερή και Συνεργάτες», στην οδό Θεσσαλονίκης 5, στη Λευκωσία. Υπενθυμίζεται, ότι ο κ. Αρτεμίου είχε συνοδεύσει στη Βενεζουέλα το 2013 τον σημερινό υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής Νίκο Παππά, ενώ βρίσκεται και στο επίκεντρο της μεγάλης έρευνας των ελληνικών και κυπριακών αρχών για εταιρείες οι οποίες εμπλέκονται σε εμβάσματα που τροφοδοτούσαν μεταξύ άλλων και τον τραπεζικό λογαριασμό του (συμμαθητή του Νίκου Παππά), Μανώλη Πετσίτη.

Η απάντηση της Αν. Ξεπαπαδέα στα δημοσιεύματα

Η ίδια η κ. Ξεπαπαδέα απάντησε στα δημοσιεύματα που τη συσχέτιζαν με τη δικηγορική εταιρεία του Κυπρίου Αρτέμη Αρτεμίου με τη φράση «δεν άσκησα το δικηγορικό λειτούργημα, ενόσω κατείχα την ιδιότητα της γενικής γραμματέως για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς» .

Αντιδράσεις κομμάτων – Πήρε το δρόμο της Βουλής

Το ζήτημα προκάλεσε την παρέμβαση της ΝΔ, με την εκπρόσωπο Τύπου, Σοφία Ζαχαράκη να ζητά την απομάκρυνση της Αναστασίας Ξεπαπαδέα.

Η υπόθεση Ξεπαπαδέα έχει πάρει το δρόμο για τη Βουλή μετά από ερώτηση του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ Θεόδωρου Παπαθεοδώρου, ο οποίος με ερώτησή του ζήτησε να πληροφορηθεί τους λόγους για τους οποίους ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου δεν ζήτησε την παραίτηση της Αναστασίας Ξεπαπαδέα, μετά τις σχετικές αποκαλύψεις, και την παραπομπή των στοιχείων στις αρμόδιες δικαστικές Αρχές.


ΣΧΟΛΙΑ