• ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    Η αξιολόγηση έκλεισε. Η επόμενη μέρα για την κυβέρνηση

    Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος


    Ολοκληρώθηκε η πρώτη αξιολόγηση, η οποία θα επισημοποιηθεί από τον ESM και το επερχόμενο Eurogroup στις 16-17 Ιουνίου. Τώρα, η κυβέρνηση μαζί με τους εταίρους σχεδιάζουν τα επόμενα βήματα που θα ακολουθήσουν. Το “συμπληρωματικό μνημόνιο” αποτελεί μονόδρομο, όπως όλα δείχνουν, αφού έχει ήδη συζητηθεί και συμφωνηθεί και στο EuroWorking Group που πραγματοποιήθηκε τις προάλλες στο Ελσίνκι.

    Σε αυτό το νέο μνημόνιο όμως, εκτός από τις διαρθρωτικές αλλαγές, προβλέπεται και η ανακοίνωση νέων μόνιμων μέτρων λιτότητας, που θα καλύψουν το “ξεπάγωμα” των αυξήσεων στα ειδικά μισθολόγια, αλλά και το κόστος των δικαστικών αποφάσεων, εφόσον ανατρέπουν παλαιά και νέα μέτρα του Μνημονίου.

    Σύμφωνα με το νέο ελληνικό “αφήγημα” (όρος που χρησιμοποιεί εδώ και δύο εβδομάδες ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος), ο κίνδυνος του Grexit απομακρύνεται οριστικά, επιστρέφει η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία, έρχονται λεφτά που θα πέσουν στην αγορά και αρχίζει το κυνήγι για επενδύσεις που θα οδηγήσουν στην ανάπτυξη.

    Από πλευράς τους, οι δανειστές βάζουν από τώρα τις βάσεις για την επόμενη αξιολόγηση που θα γίνει το φθινόπωρο. Στα 43 προαπαιτούμενα της 2ης αξιολόγησης θα προστεθούν και τα δύο που αναβλήθηκαν από την αξιολόγηση του Ιουνίου, δηλαδή η μεταβίβαση ενός ποσοστού επιπλέον 5% του ΟΤΕ στο ΤΑΙΠΕΔ και η κατοχύρωση της ασυλίας της διοικήσεως και των πραγματογνωμόνων του νέου Υπερταμείου απέναντι σε τυχόν ποινικές διώξεις, για τις μεγάλες ιδιωτικοποιήσεις που δρομολογούνται.

    Οι ιδιωτικοποιήσεις αυτές, μαζί με τις αλλαγές στα εργασιακά και την απελευθέρωση αγορών, είναι τα πρώτα θέματα στην ατζέντα της 2ης αξιολόγησης. Πρόκειται για μέτρα που, όπως υπόσχονται στην κυβέρνηση οι εταίροι, θέλουν να δουν οι ξένοι επενδυτές, έτσι ώστε να βάλουν λεφτά στην Ελλάδα.

    Το νέο, συμπληρωματικό μνημόνιο, το οποίο “κλείδωσε” την Πέμπτη το βράδυ στη συνεδρίαση του EuroWorking Group, σφραγίζοντας τη συμφωνία της Αθήνας με τους Ευρωπαίους εταίρους. Η λίστα με τα νέα προαπαιτούμενα, που πρέπει να κλείσουν τον Σεπτέμβριο προκειμένου να αποδεσμευτεί η δόση των 2,8 δις. ευρώ, προβλέπει μεταξύ άλλων:

    • κατάργηση των ελάχιστων εισφορών για τα τουριστικά καταλύματα
    • κατάργηση όλων των εξαιρέσεων που επιτρέπουν χαμηλότερες εισφορές για τον κλάδο υγείας
    • αναθεώρηση -προς τα κάτω- της έκπτωσης για την καταβολή του κατ’ αποκοπή ποσού για την αναγνώριση των πλασματικών περιόδων ασφάλισης
    • μεταρρύθμιση της αγοράς φυσικού αερίου
    • πώληση του 20% του ΑΔΜΗΕ σε στρατηγικό επενδυτή τον Ιούλιο
    • εξουσιοδότηση από τη γενική συνέλευση της ΔΕΗ με στόχο την τροποποίηση των τιμολογίων
    • μεταφορά στο νέο Υπερταμείο μια “ομάδα ΔΕΚΟ” η οποία θα συμφωνηθεί με τους θεσμούς
    • έγκριση από τη Βουλή της συμφωνίας για το Ελληνικό μέσα στον Ιούνιο

    Οι δανειστές επιβάλλουν ταυτόχρονα και αξιολόγηση κάθε μήνα, από τον Ιούλιο μέχρι και τον Οκτώβριο. Οι έλεγχοι αυτοί θα γίνονται πριν την εκταμίευση των 3,5 δισ. ευρώ συνολικά, από τα δάνεια που θα πάρει ως το φθινόπωρο το Ελληνικό Δημόσιο για να πληρώσει τα χρέη που διατηρεί απέναντι σε ιδιώτες, επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/ipothesi-mavrikou-diarroi-kafsimon-prokalese-tin-anaflexi-tis-cayenne-photos-video/52668

     



    ΣΧΟΛΙΑ