• Διεθνής πολιτική

    Γιατί πάει ο Τσίπρας στον Erdoğan;

    Ερντογάν


    Διχασμένη εμφανίζεται  η Ευρώπη για το εάν θα πρέπει να υπάρξει ελάφρυνση στο ελληνικό πρόγραμμα εξ αιτίας της επιβάρυνσης που έχει υποστεί  η  οικονομία της χώρας  από το  προσφυγικό πρόβλημα. Χωρίς επίσημα να έχει κατατεθεί ένα τέτοιο αίτημα από την ελληνική κυβέρνηση οι συζητήσεις γύρω από αυτό το θέμα όλο και πληθαίνουν καθώς   καθημερινά μεγαλώνουν και τα προβλήματα  εξ αιτίας  της μεγάλης εισροής προσφύγων.

    Πληροφορίες αναφέρουν ότι ισχυρό ευρωπαϊκό μπλοκ που ξέρει πρόσωπα και πράγματα εμφανίζεται  να ανησυχεί καθώς  θεωρεί ότι  η  αυστηρή εφαρμογή του σκληρού  δημοσιονομικό προγράμματος και των δύσκολων μεταρρυθμίσεων μπορεί να φέρει εντάσεις και αναταραχές στην χώρα και μοιραία πολιτικές εξελίξεις. Η  πολιτική αστάθεια είναι αυτό που απεύχονται όλοι αφού σε μια τέτοια περίπτωση  πέρα από την καταστροφή του οικονομικού προγράμματος  της Ελλάδας θα ναυαγήσει και το προσφυγικό πρόγραμμα της Ευρώπης το οποίο στην πραγματικότητα έχει την βάση στην Αθήνα και στις κινήσεις που θα κάνει η Ελληνική κυβέρνηση.

    Αλέξης Τσίπρας. Ετών 42. Πρωθυπουργός
    Αλέξης Τσίπρας. Ετών 42. Πρωθυπουργός

    Ο Σόιμπλε και οι άλλοι 

    Ο ορος «μερική  χαλάρωση του προγράμματος» ακούγεται όλο και περισσότερο στα ευρωπαϊκά γραφεία ενώ και πάλι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε εμφανίζεται  να κρατάει σκληρή στάση και να διαμηνύει στην Αθήνα ότι με κανένα τρόπο δεν πρέπει να συνδεθούν αυτά τα δυο θέματα.

    Την άποψη αυτή φαίνεται να υιοθετούν και υπουργοί Οικονομικών  άλλων χωρών  οι οποίοι εμφανίζονται να διαμηνύουν ότι χώρες που είναι σε πρόγραμμα –δηλαδή η Ελλάδα – δεν θα πρέπει να αποκτήσουν το προνόμιο της χαλαρότητας γιατί αυτό θα σήμαινε αυτόματα  κακή εξέλιξη  στην συμφωνία.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι οι εκπρόσωποι αυτών των χωρών εμφανίζονται ελαστικοί στο να υπάρξουν διευθετήσεις σε θέματα που απασχολούν την Ιταλία και την Ισπανία –χώρες με προβλήματα εξ αιτίας του προσφυγικού – αλλά όχι για την Ελλάδα.

    Από την άλλη πλευρά ο Ζαν Κλοντ Γιουνκερ  ο Πιέρ Μοσκοβισί και ο Μάρτιν Σουλτς εμφανίζονται ο καθένας για τους δικούς του λόγους να κατανοεί τις ελληνικές θέσεις  γύρω από αυτό το θέμα. Μάλιστα όλοι τους  με τον έναν ή τον άλλο τρόπο έχουν αφήνουν  να εννοηθεί ότι θα είναι υποστηρικτές του ελληνικού αιτήματος –για πιθανή ανοχή στα δημοσιονομικά θέματα και μια πιο ευέλικτη στάση στις δύσκολες μεταρρυθμίσεις-όταν αυτό κατατεθεί επισήμως.

    Βασικό επιχείρημα σε αυτό το σενάριο είναι ότι η Ελλάδα δεν έχει υποδομές για να φιλοξενήσει και να κοινωνικοποιήσει τους πρόσφυγες που θα μείνουν στην χώρα μας. Γιατί μπορεί η Ευρώπη να υπόσχεται κονδύλια για την εγκατάσταση κάποιων ανθρώπων μέσω της επιδότησης ενοικίου από εκεί και ύστερα ωστόσο χρειάζονται χρήματα για να μπορέσει το κράτος να τους αντιμετωπίσει με αξιοπρέπεια.

    Στον Recep Tayyip Erdoğan, ο Τσίπρας 

    Παράλληλα ο Αλέξης Τσίπρας ετοιμάζεται να περάσει στην άλλη πλευρά του Αιγαίου αναζητώντας κατανόηση και συνεργασία  για την αντιμετώπιση του προβλήματος από τους γείτονες μας  αφού ως μοναδική λύση εμφανίζεται η επαναπροώθηση στις πατρίδες τους, των ανθρώπων που δεν προέρχονται από εμπόλεμες περιοχές. Έτσι το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να πάει στην Άγκυρα όπου εκεί θα  συζητήσει αποκλειστικά το θέμα αυτό με την Τουρκική ηγεσία.

    Ο Αλέξης  Τσίπρας πηγαίνει στην Τουρκική πρωτεύουσα να συναντήσει τον Erdoğan,και ως εκπρόσωπος   της   Ευρωπαϊκής ένωσης με σκοπό να  ζητήσει την πιο γρήγορη εφαρμογή της συμφωνίας που έχει υπογράψει  η Ε.Ε. με την Τουρκία και η οποία αρχίζει να εφαρμόζεται από τον Δεκέμβριο του 2016 και αφορά τα κριτήρια επαναπροώθησης πολιτών που βρίσκονται στα Τουρκικά εδάφη. Φυσικά η συζήτηση αυτή όπως αναμένεται μπορεί να φέρει επιπλέον προβλήματα στην ελληνική πλευρά αφού οι Τούρκοι μαθημένοι στο παζάρι θα ζητήσουν σοβαρά ανταλλάγματα όχι μόνο από την Ευρώπη αλλά και την Ελλάδα.

    Η ελληνική πλευρά πάντως έχει διαμηνύσει με όλους τους τρόπους ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση για κοινές περιπολίες στο Αιγαίο αν και το τελευταίο διάστημα γίνεται πολύ συζήτηση για την εφαρμογή αυτού του σεναρίου κάτω από την ομπρέλα του ΝΑΤΟ. Το σενάριο αυτό επανήλθε αφού σε ευρωπαϊκούς κύκλους επικρατεί η άποψη ότι για να ελέγχει η μεγάλη εισροή προσφύγων στην Ευρώπη  θα πρέπει να αυστηροποιηθεί το καθεστώς των περιοδειών στο Αιγαίο.



    ΣΧΟΛΙΑ