• Top Stories

    Ποιος φοβάται τον Γιώργο Καρατζαφέρη;


    Δυναμικό comeback στο πολιτικό προσκήνιο επιχειρεί ο Γιώργος Καρατζαφέρης, που με ένα νέο εγχείρημα, από κοινού με τον άλλοτε γραμματέα της κυβέρνησης Σαμαρά Τάκη Μπαλτάκο, φιλοδοξεί να κάνει… άνω-κάτω τον ευρύτερο χώρο της Δεξιάς.

    Το «ΕΘΝ.Ο.Σ.», όπως φημολογείται ότι θα ονομάζεται το νέο κόμμα του Γ. Καρατζαφέρη, θα τοποθετείται όπως όλα δείχνουν στο «κενό» μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και Χρυσής Αυγής, με ρητορική αντιμνημονιακή και ευρωσκεπτικιστική. Ενδεικτικά της ιδεολογίας από την οποία θα διαπνέεται το κόμμα είναι και τα ονόματα πολιτικών που έχουν ακουστεί μέχρι τώρα και φέρονται να είναι σε συζητήσεις ή έστω ανοιχτοί σε συζητήσεις με τους Γ. Καρατζαφέρη και Τ. Μπαλτάκο: Χρήστος Ζώης, Βασίλης Καπερνάρος, Σταυρούλα Ξουλίδου, Βύρων Πολύδωρας, Φαήλος Κρανιδιώτης. Όλοι τους προερχόμενοι από τη Δεξιά, είτε από τη Νέα Δημοκρατία είτε από τους Ανεξάρτητους Έλληνες, και όλοι τους (πλην του Φ. Κρανιδιώτη) αποχωρήσαντες μετά από διαφωνίες για αποφάσεις που αφορούσαν στην εφαρμογή των μνημονίων.

    Μπορεί να έχει μέλλον ένα τέτοιο εγχείρημα; Πάντως, σίγουρα υπάρχουν πολλά… ευήκοα ώτα για τη ρητορική του νέου κόμματος.

    Πρώτα απ’ όλα, υπάρχουν οι πρώην ψηφοφόροι των Ανεξάρτητων Ελλήνων που εγκαταλείπουν το κόμμα του Πάνου Καμμένου, το οποίο πλέον βλέπουν ως «μνημονιακό» και «ουρά του ΣΥΡΙΖΑ» (κάτι που αποτυπώνεται και στις δημοσκοπήσεις, όπου οι ΑΝΕΛ… ψυχορραγούν). Η ιδεολογική απόσταση από τον Πάνο Καμμένο στον Γιώργο Καρατζαφέρη δεν είναι δα και… τεράστια, και η αντιμνημονιακή προσέγγιση του νέου κόμματος είναι πολύ πιθανό να τους προσελκύσει.

    Από την άλλη, στο στόχαστρο του νέου κόμματος μπαίνουν και οι ψηφοφόροι της Χρυσής Αυγής, τουλάχιστον όσοι δεν είναι παράλληλα και οπαδοί της, αλλά απλώς απογοητευμένοι ψηφοφόροι που για διάφορους λόγους επέλεξαν να στραφούν σε αυτήν. Στόχος είναι να επιστρέψουν οι ψηφοφόροι αυτοί στο «δημοκρατικό τόξο», με ένα κόμμα που μπορεί να εκφράσει τις πατριωτικές τους απόψεις, χωρίς να διολισθαίνει στον νεοναζισμό.

    Όμως ούτε και στη Νέα Δημοκρατία μπορούν να… κοιμούνται ήσυχοι. Η επικράτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έφερε τη ΝΔ πιο κοντά στο κέντρο, όμως αφήνει «παραπονεμένη» τη λαϊκή δεξιά πτέρυγα του κόμματος, που νιώθει «καταπιεσμένη», και η δημιουργία ενός νέου κόμματος στα δεξιά της ΝΔ είναι σίγουρο πως μπορεί να προσελκύσει πολλούς ψηφοφόρους, αλλά ακόμα και ορισμένα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας που ενδεχομένως να διαφωνούν με τους χειρισμούς του Κυριάκου Μητσοτάκη.

    Ακόμα και ο ΣΥΡΙΖΑ πιθανόν να δει «διαρροές» προς το νέο κόμμα, καθώς μεταξύ των απογοητευμένων ψηφοφόρων του βρίσκονται και άνθρωποι που ιδεολογικά δεν ταυτίστηκαν ποτέ με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά μόνο με την αντιμνημονιακή (και στην αρχή ευρωσκεπτικιστική) στάση του.

    Είναι φανερό, λοιπόν, ότι η έλευση του νέου κόμματος των Καρατζαφέρη και Μπαλτάκου μπορεί να προκαλέσει σεισμό πολλών Ρίχτερ στο πολιτικό σκηνικό, αν και βέβαια είναι πολύ νωρίς ακόμα για να προβλέψει κανείς αν αυτός ο σεισμός πράγματι θα συμβεί ή θα αποδειχθεί… ανεπαίσθητος. Πάντως, με τον Γ. Καρατζαφέρη να δηλώνει τη Δευτέρα σε συνέντευξή του πως οι πρόωρες εκλογές είναι πολύ πιθανές το επόμενο διάστημα, λογικά θα έχουμε πολύ σύντομα εξελίξεις που θα μας δώσουν μία ιδέα για το τι μπορεί να κάνει το νέο κόμμα…



    ΣΧΟΛΙΑ